Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, luni, că în Afganistan se mai află 35 de cetăţeni români, în principal personal de securitate angajat de Misiunea ONU de Asistenţă în această ţară, UNAMA.
Potrivit MAE, la nivelul Ambasadei României la Islamabad, care asigură reprezentarea ţării noastre în relaţia cu Afganistanul, îşi înregistraseră prezenţa 60 de cetăţeni români cu activităţi în Afganistan. Aceştia sunt angajaţi ai delegaţiei UE în această ţară, ai UNAMA, respectiv ai unei companii de securitate şi unui ONG.
La momentul accelerării deteriorării situaţiei de securitate, o parte dintre aceşti cetăţeni români părăsiseră deja teritoriul afgan pentru efectuarea concediului de odihnă. De asemenea, 11 cetăţeni români, angajaţi ai Delegaţiei UE în Afganistan, au fost recent evacuaţi, aceştia aflându-se în acest moment la Doha şi urmând a-şi continua călătoria spre România imediat ce vor fi îndeplinite toate procedurile specifice.
Celula de criză interinstituţională a menţinut şi menţine legătura cu românii din Afganistan. „MAE şi celelalte instituţii care fac parte din Celula de criză interinstituţională vor acorda tot sprijinul misiunii Forţelor Aeriene Române, dispusă de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, la propunerea domnului Florin-Vasile Cîţu, prim-ministrul României, pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul statului afgan”, mai transmite MAE.
Florin Cîţu a susţinut o scurtă declaraţie de presă despre discuţiile avute cu preşedintele Iohannis pe tema situaţiei din Afganistan, unde se mai află încă 35 de cetăţeni români, care trebuie aduşi în ţară cât mai repede.
„Am avut o discuție cu domnul președinte referitor la situația din Afganistan. Știți că pe 13 august MAE a ridicat nivelul de alertă la maximum pentru Afganistan. În acest moment sunt 35 de cetățeni români în acea zonă. Au fost 60, mai sunt 35.
Sunt în siguranță, suntem în contact permanent. I-am propus domnului președinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. Sunt două variante: un avion care va fi în colaborare cu NATO sau un avion al nostru. Pe această cale vreau să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat reprezentanța diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. Dacă va fi varianta NATO, românii vor fi aduși până în Georgia. Există o celulă de criză, orice alte decizii vor fi comunicate”, a declarat Florin Cîțu.