Cine sunt cei care trebuie să consume doar o ceașcă de cafea pe zi. Chiar dacă până acum au apărut numeroase teorii despre proprietățile cafelei de a reduce riscul de diabet de tip 2, în mare parte datorită capacității cofeinei de a accelera consumul de calorii, de a încuraja pierderea în greutate și de a ajuta la controlul zahărului din sânge, un studiu care va apărea foarte curând din Journal of Clinical Nutrition scoate la iveală detalii care îi va pune pe gânduri pe foarte mulți băutori de cafea.
Citește și Ce beneficii îți aduce un aparat de cafea cu capsule
Studiul care va fi publicat în luna mai a acestui an a cercetat efectele consumului de cafea asupra a două categorii de persoane dintr-un eșantion de peste 150.000.
Cercetătorii s-au concentrat în special pe relația dintre markerii inflamației și consumul de cafea și au ajuns la concluzia că efectele de scădere a inflamației ar putea fi de protecție împotriva diabetului de tip 2. Astfel, studiul arată că o ceașcă suplimentară de cafea pe zi a redus riscul oamenilor de a dezvolta boala cu patru până la șase la sută, fapt ce sugerează că antioxidanții neutralizează stresul oxidativ din organism, care poate duce la disfuncția celulelor beta pancreatice.
„În primul rând, acesta este un studiu populațional mare. În al doilea rând, se concentrează nu pe cofeină, ci pe antioxidanți care combat inflamația. De mult timp, se crede că inflamația și stresul oxidativ au dus la dezvoltarea unor boli cronice precum diabetul, chiar complicându-l. Cafeaua conține compuși bioactivi antiinflamatori.
Deși obezitatea și inactivitatea fizică sunt cunoscute a fi factori de risc majori pentru diabetul de tip 2, studiile arată că stresul oxidativ poate contribui la patogenia diabetului de tip 2 prin creșterea rezistenței la insulină sau afectarea secreției de insulină. Ce fac antioxidanții dietetici? Ele inhibă reacțiile în lanț de peroxidare. Acest studiu dă credibilitate acestui argument”, a declarat Dr. Ambrish Mithal, președinte al departamentului de Endocrinologie și Diabet, Max Healthcare.
Medicul atrage atenția că nicio persoană nu trebuie să bea mai mult de 400 mg de cofeină sau două căni de cafea pe zi, iar diabeticii chiar mai puțin.
„Studiul spune că o ceașcă suplimentară de cafea pe zi este asociată cu un risc redus de risc de diabet de tip 2. Și iată o avertizare: nu înseamnă că ar trebui să bei cafea toată ziua. Nicio persoană nu trebuie să bea mai mult de 400 mg de cofeină sau două căni de cafea pe zi, diabeticii chiar mai puțin. Aceste studii presupun că băutorilor de cafea le place cafeaua fără zahăr. Deși acest lucru este adevărat în Occident, aici preferăm de obicei să-l avem cu lapte și zahăr. Acești aditivi sunt dăunători pentru persoanele care trăiesc cu diabet. Îndulcitorii artificiali și cremele aromatizate nu vor face bine, deoarece cercetările recente arată că ele cresc riscul cardiac în rândul diabeticilor”, a mai spus medicul Mithal.
Specialiștii le recomandă diabeticilor să consume în general, o ceașcă de cafea neagră și asta din cauza îngrijorărilor că excesul de cofeină ar putea crește nivelul anumitor hormoni de stres, cum ar fi adrenalina. Medicii spun că atunci când sunt în exces, acestea determină ficatul să elibereze glucoza stocată, ceea ce oferă un impuls de energie, dar poate crește și cantitatea de glucoză care intră în sânge, dacă nu este epuizată prin activitate.