Cine sunt, de fapt, secuii. Istoria și originile oamenilor din „Ținutul Secuiesc”, localizat în „inima României”

De-a lungul timpului, în România, multe scandaluri s-au legat de populația așa-zisului „Ținut Secuiesc", nerecunoscut oficial. Totuși, cine sunt acești secui? Cum au ajuns pe actualul teritoriu al țării noastre și ce vor, de fapt?
Mircea Filipescu
10 iun. 2023, 17:03
Cine sunt, de fapt, secuii. Istoria și originile oamenilor din „Ținutul Secuiesc

Pentru a-și extinde și păstra stăpânirea asupra centrului și sudului Transilvaniei, între secolele XI și XIII, regii Ungariei s-au văzut nevoiți să aducă coloniști din diverse colțuri europene, pe care să-i așeze pe linia Carpaților, pentru a putea apăra trecătorile, se precizează în cartea „Istoria statului și dreptului românesc”, scrisă de profesorul universitar Cornelia Ene-Dinu.

Astfel, pe teritoriul Transilvaniei au apărut sașii, secuii și cavalerii teutoni.

Secuii reprezintă un popor rezultat din elemente etnice diferite, de origine turcice, orientale și maghiare. Au pătruns în Țara Crișurilor și, între secolele XIII și XIV, au constituit o zonă autonomă în Transilvania.

Scaunele secuiești – Arieș, Ciuc, Chizd, Mureș, Orbai, Sfântu Gheorghe și Tileagd – au existat doar până în 1876, dar „Ținutul Secuiesc” și-a păstrat denumirea neoficială până în zilele noastre, cu referință preponderentă la actualele județe Covasna, Harghita și Mureș.

Secuii folosesc propriul drapel. Unii îl arborează pe instituțiile publice și neagă steagul României, motiv pentru care pierd procese pe bandă rulantă

În prezent, Harghita, Covasna și Mureș sunt județele ce concentrează cei mai mulți secui, considerați „rude” ale maghiarilor, care au, de fapt, și cetățenie maghiară. Din acest motiv, UDMR-ul reușește la fiecare scrutin puțin peste 5%, minimul necesar pentru a accede în Parlament.

În prezent, pe teritoriul României există în jur de 1,2 milioane de etnici maghiari, adică aproximativ 6% din populație.

Atenție, nu toți etnicii maghiari se identifică neapărat cu Ungaria lui Viktor Orban, cel puțin la nivelul discursului public. Secuii arborează drapelul „Ținutului Secuiesc”, format din trei benzi orizontale – cele marginale sunt de culoare albastră, iar cea din mijloc, mai îngustă, de culoare aurie. Steagul conține cele două simboluri secuiești, Soarele și Luna.

Între timp, solicitările secuilor, de autonomie teritorială, continuă. O parte dintre aceștia se poziționează în zona extremistă, din neputința de a accepta faptele istorice. Astfel, au recurs la diverse acțiuni violente, care au provocat conflicte în societate.

Pe lângă UDMR, Consiliul Național Secuiesc se numără printre vocile puternice ale secuimii din țara noastră.

Cine sunt sașii

Sașii reprezintă o populație de origine germanică, care inițial, a ajuns în Transilvania într-un număr destul de mic, sub conducerea unui greavi-comites, ales atât din rândurile micii nobilimi, cât și din rândurile meșteșugarilor și țăranilor înstăriți. Ei s-au instalat în regiunea Sibiului, Orăștiei, Târnavelor, în Țara Bârsei și în Bistrița Năsăud. Au întemeiat sate prospere și orașe, precum Sibiul (Hermannstadt), Brașov (Kronstadt), Sighișoara (Schassburg), Mediaș (Mediasch), Bistrița (Bistritz).

În prezent, pe teritoriul României mai există câteva zeci de mii de etnici germani, sub 1% din populația țării noastre

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2025, în România. Trebuie să depuneți această declarație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Rămâi fără mașină! Lucruri mai puțin știute despre ITP și RCA
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi