Cine sunt Mircea Aron şi Luminiţa Palade, candidaţii la funcţiile de conducere în CSM

La 6 ianuarie 2016 are loc ședința Plenului CSM pentru alegerea unei noi conduceri. Judecătorul Mircea Aron este singurul candidat pentru funcția de președinte al CSM, în timp ce Luminița Palade candidează la funcția de vicepreședinte.
Iulian Tudor
06 ian. 2016, 11:41
Cine sunt Mircea Aron şi Luminiţa Palade, candidaţii la funcţiile de conducere în CSM
Judecătorul Mircea Aron

Mircea Aron s-a născut la 28 aprilie 1952. Este absolvent al Facultății de Drept din București (1981) și al cursurilor post-universitare cu durata de 1 an în domeniul de specializare ”Științe Penale” (1993-1994).

Citeşte şi: Şedinţă la CSM. Consiliul îşi alege noua conducere. Ce mesaj a transmis Preşedinţia UpDATE

A susținut o serie de comunicări științifice, referate la conferințe și simpozioane, printre care sesiunea Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est — probleme vizând justiția de la Budapesta, din 2000.

Prezență profesională prin deciziile pronunțate, selectate și prezentate în culegerile anuale de decizii de practică judiciară a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

A fost procuror la Procuratura Curtea de Argeș (1981-1985), procuror la Procuratura Sectorului 2 București (1985-1987), procuror la Procuratura Generală — Direcția a II-a judiciară de recurs și recurs extraordinar (1987-1988), procuror la Procuratura Generală — Direcția I urmărire penală și supravegherea urmăririi penale (1988-1990), procuror militar la Direcția Parchetului Militar din Procuratura Generală (1990-1992).

Judecător la Curtea Supremă de Justiție (în prezent Înalta Curte de Casație și Justiție) — Secția Militară (1992-1998), secretar general adjunct al Consiliului Superior al Magistraturii (1998-2001), membru al Consiliului Superior al Magistraturii (1998-2002).

Judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Penală (1998-2004), judecător la Curtea de Apel București — Secția a II-a Penală (iun.2004 — dec. 2004), judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Comercială (dec. 2004 — mart. 2005), judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Penală (mart. 2005 — 6 ian. 2011).

Este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din 7 ianuarie 2011.

Judecătorul Mircea Aron spune, în proiectul de candidatură, că CSM trebuie să gestioneze în cele mai bune condiții de transparență și corectitudine procedurile privind numirea în funcții de conducere la ÎCCJ, PÎCCJ și DNA.

În opinia sa, o prioritate a CSM în 2016 ar trebui să fie sesizarea Parlamentului cu propunerile de modificare a legilor Justiției elaborate de Consiliu, în baza unei analize serioase a nevoilor sistemului și care au făcut obiectul consultărilor cu instanțele de judecată, cu ÎCCJ, MP, INM.

Procurorul Luminița Palade

Luminița Palade s-a născut la 11 decembrie 1968. A absolvit Liceul Sanitar din Bacău (1987), Facultatea de Drept a Universității București (1994). A participat la diverse forme de pregătire profesională (2010-2012) organizate de Oficiul Naționl de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor, organizații neguvernamentale, Curtea de Apel București, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în materia spălării banilor și recuperarea recuperarea prejudiciului, cooperare judiciară în materie penală, politici publice de comunicare, independența magistraților și regimul sancționator în materie disciplinară.

A intrat în magistratură în anul 1994 și a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București (dec. 1994 — oct. 1997), procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București (nov. 1997 — apr. 1999), procuror șef secție supravegherea urmăririi penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București (mai 1999 — febr. 2001), procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București (febr. 2001—febr. 2003).

De asemenea a fost inspector în cadrul Serviciului inspecției judiciare pentru procurori al Inspecției Judiciare (oct. 2007 — apr. 2009), inspector în cadrul Corpului de Control al Ministrului Justiției (mai — dec. 2009), procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București (ian. 2010 — iun. 2013).

Din anul 2013 este membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Luminița Palade consideră că se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și de execuție.

„În anul 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a înaintat Ministerului Justiției propuneri de modificare a textelor Legii 304/ 2004 în ceea ce privește evaluarea și promovarea magistraților. Concomitent, a fost modificat Regulamentul de evaluare a activității profesionale a judecătorilor și procurorilor. Procesul nu a fost finalizat. Întrucât procesul de modificare legislativă este de lungă durată și impredictibil, se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și funcții de execuție”, se arată în proiectul privind principalele obiective care vor fi urmărite de Luminița Palade în calitate de vicepreședinte al CSM.

Luminița Palade apreciază că apărarea independenței și reputației profesionale a magistraților constituie un reper fundamental al activității CSM. Consolidarea Inspecției Judiciare este apreciată ca fiind „o prioritate zero” a CSM.

CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept — ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt desemnați dintre cei 14 membri aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Un bărbat din Kerala, blocat timp de 42 de ore într-un lift de spital fără mâncare sau apă
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'