Cine sunt Mircea Aron şi Luminiţa Palade, candidaţii la funcţiile de conducere în CSM

La 6 ianuarie 2016 are loc ședința Plenului CSM pentru alegerea unei noi conduceri. Judecătorul Mircea Aron este singurul candidat pentru funcția de președinte al CSM, în timp ce Luminița Palade candidează la funcția de vicepreședinte.
Iulian Tudor
06 ian. 2016, 11:41
Cine sunt Mircea Aron şi Luminiţa Palade, candidaţii la funcţiile de conducere în CSM
Judecătorul Mircea Aron

Mircea Aron s-a născut la 28 aprilie 1952. Este absolvent al Facultății de Drept din București (1981) și al cursurilor post-universitare cu durata de 1 an în domeniul de specializare ”Științe Penale” (1993-1994).

Citeşte şi: Şedinţă la CSM. Consiliul îşi alege noua conducere. Ce mesaj a transmis Preşedinţia UpDATE

A susținut o serie de comunicări științifice, referate la conferințe și simpozioane, printre care sesiunea Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est — probleme vizând justiția de la Budapesta, din 2000.

Prezență profesională prin deciziile pronunțate, selectate și prezentate în culegerile anuale de decizii de practică judiciară a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

A fost procuror la Procuratura Curtea de Argeș (1981-1985), procuror la Procuratura Sectorului 2 București (1985-1987), procuror la Procuratura Generală — Direcția a II-a judiciară de recurs și recurs extraordinar (1987-1988), procuror la Procuratura Generală — Direcția I urmărire penală și supravegherea urmăririi penale (1988-1990), procuror militar la Direcția Parchetului Militar din Procuratura Generală (1990-1992).

Judecător la Curtea Supremă de Justiție (în prezent Înalta Curte de Casație și Justiție) — Secția Militară (1992-1998), secretar general adjunct al Consiliului Superior al Magistraturii (1998-2001), membru al Consiliului Superior al Magistraturii (1998-2002).

Judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Penală (1998-2004), judecător la Curtea de Apel București — Secția a II-a Penală (iun.2004 — dec. 2004), judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Comercială (dec. 2004 — mart. 2005), judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Penală (mart. 2005 — 6 ian. 2011).

Este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din 7 ianuarie 2011.

Judecătorul Mircea Aron spune, în proiectul de candidatură, că CSM trebuie să gestioneze în cele mai bune condiții de transparență și corectitudine procedurile privind numirea în funcții de conducere la ÎCCJ, PÎCCJ și DNA.

În opinia sa, o prioritate a CSM în 2016 ar trebui să fie sesizarea Parlamentului cu propunerile de modificare a legilor Justiției elaborate de Consiliu, în baza unei analize serioase a nevoilor sistemului și care au făcut obiectul consultărilor cu instanțele de judecată, cu ÎCCJ, MP, INM.

Procurorul Luminița Palade

Luminița Palade s-a născut la 11 decembrie 1968. A absolvit Liceul Sanitar din Bacău (1987), Facultatea de Drept a Universității București (1994). A participat la diverse forme de pregătire profesională (2010-2012) organizate de Oficiul Naționl de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor, organizații neguvernamentale, Curtea de Apel București, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în materia spălării banilor și recuperarea recuperarea prejudiciului, cooperare judiciară în materie penală, politici publice de comunicare, independența magistraților și regimul sancționator în materie disciplinară.

A intrat în magistratură în anul 1994 și a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București (dec. 1994 — oct. 1997), procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București (nov. 1997 — apr. 1999), procuror șef secție supravegherea urmăririi penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București (mai 1999 — febr. 2001), procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București (febr. 2001—febr. 2003).

De asemenea a fost inspector în cadrul Serviciului inspecției judiciare pentru procurori al Inspecției Judiciare (oct. 2007 — apr. 2009), inspector în cadrul Corpului de Control al Ministrului Justiției (mai — dec. 2009), procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București (ian. 2010 — iun. 2013).

Din anul 2013 este membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Luminița Palade consideră că se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și de execuție.

„În anul 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a înaintat Ministerului Justiției propuneri de modificare a textelor Legii 304/ 2004 în ceea ce privește evaluarea și promovarea magistraților. Concomitent, a fost modificat Regulamentul de evaluare a activității profesionale a judecătorilor și procurorilor. Procesul nu a fost finalizat. Întrucât procesul de modificare legislativă este de lungă durată și impredictibil, se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și funcții de execuție”, se arată în proiectul privind principalele obiective care vor fi urmărite de Luminița Palade în calitate de vicepreședinte al CSM.

Luminița Palade apreciază că apărarea independenței și reputației profesionale a magistraților constituie un reper fundamental al activității CSM. Consolidarea Inspecției Judiciare este apreciată ca fiind „o prioritate zero” a CSM.

CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept — ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt desemnați dintre cei 14 membri aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Fostul fotbalist de la FCSB îl face praf pe Călin Georgescu: „Un debil mintal votat de 2 milioane de oameni! Asta e România”
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. I-au blocat planul cu care câștiga România: Asta-i soluția!
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Prețurile chiriilor au explodat. O garsonieră a devenit un lux
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ninge de Paște în București?! Meteorologii EaseWeather au modificat prognoza
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Au deschis dosar penal. Decizia prin care l-ar putea bloca complet pe Călin Georgescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
Donald Trump propune transformarea Fâșiei Gaza într-o stațiune, stârnind reacții de șoc
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)