Cine sunt NEGOCIATORII care vor stabili viitorul şef al Parchetului European

S-a stabilit componența echipei de negociatori care vor stabili cine va fi viitorul șef al Parchetului European.
Ionela Marcu
07 mart. 2019, 10:17
Cine sunt NEGOCIATORII care vor stabili viitorul şef al Parchetului European

Echipa de negociatori a Parlamentului European pentru Kovesi este formată din:

Claude Moraes, președintele comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne in Parlamentul European.

Ingeborg Grassle – eurodeputat german CDU, membru al Partidului Popular European, președinta comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European.

Judith Sargentini -vicepresedinte in comisia LIBE.

Parlamentul European ar putea să dea votul pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european în sesiunea din 26-28 martie, a declarat pentru News.ro eurodeputatul Cristian Preda, care a explicat că negociatorii Parlamentului European vor merge la discuţiile cu preşedinţia finlandeză a UE (care urmează după România) cu un singur nume, iar negocierea se va încheia probabil într-o singură întâlnire.

Preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes (S&D), a declarat că, în negocierile pentru numirea procurorului-şef european, Parlamentul European şi Consiliul sunt parteneri egali şi că nu contează ce diferenţă s-a înregistrat între candidaţi la voturile din cele două organisme.

Claude Moraes a precizat că, într-adevăr, negocierea va fi grea şi sensibilă, pentru că opţiunea este diferită a Parlamentului faţă de Consiliul, dar că ambele doresc să se ajungă la consens.
 
„Ştiu că spuneţi că votul statelor membre a fost important şi a venit înaintea votului nostru, dar putea să fie şi invers. A fost o chestiune de potrivire de timp, nu a fost un motiv pentru acest lucru, a avut de-a face cu programul nostru. Votul lor este egal cu votul nostru. Noi suntem egali. Ei au votat, noi am votat şi cu asta s-a terminat povestea“, a explicat preşedintele Comisiei LIBE, întrebat despre importanţa votului din COREPER.
 
„Atât Consiliul, cât şi Parlamentul European vor fi parteneri egali în această negociere. Este adevărat că la statele membre candidatul francez a fost foarte mult înainte şi la noi a fost foarte mică diferenţa dintre candidaţi, dar în negociere, o negociere matură, nu se va spune, nu se va uita nimeni la asta. Vom vedea care este cel mai bun candidat. Nu va fi simplu, există o diferenţă între cum s-a votat, dar asta este democraţia, aşa vrem să se întâmple voturile”, a adăugat Moraes.
 
El a explicat că va trebui să se ajungă la un consens. „În cele din urmă trebuie să existe un consens şi negocieri. Aşa funcţionăm noi. Chiar dacă suntem blocaţi, trebuie să cedeze cineva, ca să ajungem la un consens. Nu există un stăpân sau o stăpână care să spună: nu vă mai jucaţi, aşa am decis, aşa facem. Trebuie să negociem matur. (…) Democraţia nu este perfectă şi nici această situaţie nu este perfectă. (…) Membrii Consiliului sunt din statele membre, dar nu e partea aleasă a Uniunii Europene. Nu trebuie să subestimaţi ceea ce poate face Parlamentul într-o negociere”, a precizat Claude Moraes.
 
El a explicat că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Parlamentului European în care a precizat care a fost rezultatul votului din Comisia LIBE, iar acum acesta va decide în continuare care va fi negociatorul pentru Parlamentul European.
 
La votul din Comisia LIBE, Laura Codruţa Kovesi a obţinut 26 de voturi, Jean-Francois Bohnert (Franţa) a obţinut 22 de voturi, iar Andreas Ritter (Germania) – un vot. 
 
Prin urmare, Kovesi este propunerea Parlamentului european pentru postul de procuror-şef european.
 
Nominalizarea este făcută însă în urma negocierilor cu Consiliul UE.
 
În Comsia CONT a avut loc un vot consultativ, al cărui rezultat a fost: Laura Codruţa Kovesi (România): 12 voturi; Andreas Ritter (Germania): 1 vot; Jean-Francois Bohnert (Franţa): 11 voturi.
 
Săptămâna trecută, în COREPER, reprezentanţii statelor membre au dat de asemenea un vot, rezultatul fiind: Jean-Francois Bohnert – 50 de voturi, Laura Codruţa Kovesi şi Andreas Ritter – câte 29 de voturi.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele două orașe din România care nu se suferă între ele sub nicio formă. Rivalitatea lor a ajuns să fie studiată
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...