Pensionarii pot beneficia de un ajutor din partea statului în valoare de 533 de lei lunar, potrivit reglementărilor aflate în vigoare. Este vorba despre ajutorul de incluziune.
Potrivit legislației în vigoare, pensionarii care au peste 65 de ani pot primi, pe lângă pensie, și un ajutor de la stat în valoare de 533 de lei.
Venitul Minim de Incluziune reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Muncii.
VMI este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente:
1. SPRIJIN PENTRU INCLUZIUNE
Această componentă are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.
2. SPRIJIN PENTRU FAMILIA CU COPII
Această componentă se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei.
O familie sau persoană singură poate beneficia de o singură componentă sau de ambele, în funcție de nivelul venitului de care dispune, componența familiei, calitatea de persoană în vârstă sau participarea copiilor la educație.
Astfel, pentru a beneficia de ajutorul oferit de stat, atât familiile vulnerabile, cât și pensionarii cu pensii mici trebuie să depună o cerere la primăria din localitatea de domiciuliu.
Citește și Se taie 1000 de lei din pensie! Lovitură dură pentru pensionarii din România
Conform Ministerului Muncii și Protecției Sociale, valoarea venitului minim de incluziune și a componentelor acestuia a fost actualizată din martie 2025.
Noile niveluri de venit net ajustat sunt următoarele:
pentru ajutorul de incluziune – 366 de lei
pentru alocația pentru susținerea familiei – maxim 930 de lei
pentru ajutorul de incluziune acordat persoanelor de peste 65 de ani – 533 de lei
Venitul minim de incluziune se acordă în baza unui dosar întocmit de solicitant. Dosarul trebuie să conțină următoarele documente:
Formularul standard de cerere VMI, care conţine date privind solicitantul şi date privind componenţa familiei;
Declaraţia pe propria răspundere;
Angajamentul de plată (pentru situaţiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit);
Actul de identitate al solicitantului şi al membrilor familiei;
Adeverinţe de venit pentru toate sursele de venit, după caz;
Certificat de naştere pentru fiecare copil, după caz;
Certificat de deces pentru oricare membru decedat al familiei, după caz;
Dovada şcolarizării pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani;
Alte documente specifice situaţiei solicitantului/beneficiarului.
Cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoţită de documentele doveditoare, se depune pe suport hârtie sau se transmite electronic şi se înregistrează la serviciul public de asistenţă socială de la nivelul primăriei comunei, oraşului, municipiului sau a sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa sau, după caz, trăieşte titularul dreptului.
După depunerea cererii însoțite de documentele necesare, dosarul solicitantului va și preluat și analizat de către angajații serviciului public de asistență socială din cadrul primăriei. În urma analizei, dosarul va fi înaintat primarului pentru emiterea dispoziției de acordare sau respingere, conform fiecărui caz în parte. Solicitantului de VMI îi va fi comunicată dispoziția primarului privind aprobarea sau respingerea acordării dreptului.