Cine sunt pensionarii care primesc 1.000 de lei în plus la pensie, la recalculare. Daniel Baciu: „Acele puncte fac diferenţa”

Marea recalculare din septembrie este mult așteptată de români, mai ales că unii dintre ei pot beneficia și de 1.000 de lei în plus la pensie.
Alina Costache
09 feb. 2024, 08:34
Cine sunt pensionarii care primesc 1.000 de lei în plus la pensie, la recalculare. Daniel Baciu: „Acele puncte fac diferenţa”
Cine sunt pensionarii care primesc 1.000 de lei în plus la pensie, la recalculare. Daniel Baciu: „Acele puncte fac diferenţa”

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, susține că există pensionari care vor avea parte de creșteri ale pensiilor și de 100%, la recalcularea din septembrie.

Citește și: Care este categoria de români care se va bucura de o pensie mai generoasă în funcție de anul nașterii. Cine sunt pensionarii favorizați de recalculare

Cine sunt pensionarii care primesc 1.000 de lei în plus la pensie, la recalculare

După ce, în ianuarie, pensiile românilor au fost indexate cu 13,8%, în septembrie urmează ca toate indemnizaţiile să fie recalculate. Fiecare vârstnic va avea pensia recalculată în funcție de mai mulți factori, astfel că procentele de creștere vor fi diferite de la persoană la persoană. Cert este că, potrivit spuselor oficialilor, nicio pensie în plată nu va scădea.

Tot în septembrie va intra în vigoare și legea pensiilor care vine cu o nouă formulă de recalculare a pensiilor. Noua formulă va oferi pensii mărite celor care au lucrat mulți ani, de exemplu, peste 35 de ani, va face grupele de muncă mai puțin importante financiar, dar nu îi va favoriza pe pensionarii care au lucrat sub 25 de ani.

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial. Noua lege prevede ca de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

De asemenea, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual. În ceea ce privește stagiul minim de cotizare, cine vrea să se pensioneze pentru limită de vârstă, trebuie să știe că acesta este de 15 ani.

Plata pensiei pentru luna februarie 2024 prin Poșta Română se face în perioada 1-15, la domiciliul pensionarilor, informează Casa de pensii. Pentru pensionarii ce nu sunt acasă în momentul livrării pensiei, atât banii, cât şi talonul de pensie se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În ceea ce privește pensionarii care au ales plata în cont curent sau pe card, aceștia trebuie să știe că pensia intră pe card în data de 12, cel târziu pe 13.

Există și pensionari care vor avea parte de o creștere și de peste 100% la pensie. Este cazul unui bărbat care a lucrat 36 de ani, a lucrat pe salariul minim, are 21 de puncte realizate și pensia de 1.125 de lei. După indexarea din ianuarie, acesta ia acum o pensie de 1.281 lei în ianuarie. Din septembrie, când are loc majorarea şi recalcularea pensiilor, românul va primi 29 de puncte bonus, iar pensia lui va fi calculată diferit: numărul de puncte nou, 29, înmulţit cu VPR, care va fi 81 lei, astfel că pensia acestui român care a muncit pe salariul minim timp de 36 de ani va fi de 2.349 lei. Totuși, această regulă nu se aplică tuturor celor care au lucrat pe salariul minim.

Noi la Casa Națională de Pensii avem un singur scenariu de aplicare a legii, cel care este prevăzut de fapt în lege. Aceste recalculări se vor da toate integral, într-o singură tranșă, începând cu 1 septembrie. Nu avem alt scenariu de lucru și pentru asta suntem capacitați cu toții la Casa Națională de Pensii, Casele teritoriale de Pensii și colegii de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Cazul prezentat mai sus este un caz extrem, să zic așa, nu este un caz general. 

Acolo avem o persoană care a lucrat 36 de ani și se află în zona pensiei minime de 1.281 lei, adică a avut un salariu minim, cel mai probabil. Dar nu avem foarte mulți pensionari în această zonă. Sunt în pensia minimă în jur de 1.200.000 de persoane, dar nu au acest stagiu de 36 de ani. În cazul prezentat mai sus, calculul este făcut corect, dar e vorba şi de acele puncte de stabilitate într-adevăr care fac diferența. Creșterile sunt foarte mari pentru că intervin acele puncte de stabilitate care se acordă după stagiul de 25 de ani. Deci toţi care lucrează peste 25 de ani, toți care au stagii superioare stagiului de 25 de ani, primesc acest bonus, acele puncte de stabilitate care într-adevăr fac diferența la pensii”, a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, joi, la Antena 3 CNN.

Pensionarii se vor putea bucura și de bonusuri în funcție de anii lucrați. Astfel, cei care vor lucra peste 25 de ani, adică peste stagiul mediu de cotizare, vor primi 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani. Cei care au lucrat peste 30 de ani vor primi 0,75 de puncte pentru fiecare an lucrat peste acea perioadă, iar cei care au lucrat şi au peste 35 de ani de cotizare vor primi un punct pentru fiecare an lucrat peste cei 35 în care au cotizat.

Citește și: EXCLUSIV Ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu, în direct la România TV. „Procesul de reevaluare a dosarelor de pensie se apropie de finalizare”. Detalii exclusive despre majorarea, impozitarea şi recalcularea pensiilor
 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Nokia, o afacere de miliarde. Cum s-a dus în cap un gigant
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!