Romașcanu spune că șansele ca pensiile să fie indexate cu rata inflației în luna septembrie sunt ridicate și precizează că nu este vorba despre o majorare directă a pensiilor, ci despre o indexare, ce va reflecta rata inflației din acea perioadă.
„Normal că ne dorim ca-n acest an, cel puțin din septembrie, de când a fost implementată Legea recalculării pensiilor, să avem o indexare”, a afirmat Romașcanu, subliniind că pensionarii cu venituri mici vor beneficia de ajutoare financiare pentru a compensa efectele inflației.
Acesta a mai adăugat că indexarea pensiilor ar trebui aplicată tuturor pensionarilor, în conformitate cu legea și Constituția României.
În privința ajutoarelor financiare pentru pensionarii cu venituri mici, Romașcanu a afirmat că acestea vor fi acordate pentru a contrabalansa inflația, iar o sumă de 1.000 de lei pentru fiecare pensie mică ar fi „corectă”.
„Dacă vor exista resurse pentru mai mult, cu atât mai bine”, a completat el.
Citește și: Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră despre pensii, vouchere şi salariul minim european
De asemenea, Romașcanu a amintit că PSD a avut întotdeauna un rol important în garantarea acestor indexări, dar și în promovarea unor creșteri de pensii, amintind recalcularea pensiilor din anul trecut, care a adus majorări pentru milioane de pensionari.
Totuși, oficialul PSD a subliniat necesitatea analizării atent a bugetului național, având în vedere că orice măsură de acest tip depinde de resursele financiare disponibile.
„Nu e o majorare în sine, e o indexare cu inflația. Acum, istoric vorbind și având în vedere și prioritățile pe care le-a avut mereu PSD, mereu când am guvernat aceste indexări au fost. Și au fost și creșteri pe lângă indexări. Am avut anul trecut această recalculare, care a adus creșteri pentru peste 3,8 milioane de pensionari.
Normal că ne dorim ca-n acest an, cel puțin din septembrie, de când a fost implementată Legea recalculării pensiilor, să avem o indexare. Sigur că trebuie să ne uităm la buget înainte, dar sunt convins că pe o creștere de încasări, pe o restructurare a statului și eficientizare a costurilor statului, ceea ce probabil s-a discutat și azi, vom găsi resursa necesară pentru acest lucru.
Dar one off-urile se vor da, pentru că cei cu pensii mici trebuie să beneficieze de acoperirea inflației, iar ce e legal și constituțional, indexarea, trebuie să se aplice la toate pensiile. Acum, prioritatea este pentru cei cu venituri mai mici. Cred că o sumă minimă de 1.000 de lei pentru fiecare pensie mică e corectă; dacă vor fi resurse pentru mai mult, cu atât mai bine”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD la B1TV.
Pe de altă parte, prim-vicepreședintele PNL a adoptat o poziție mai rezervată, susținând că pensiile ar putea fi indexate doar dacă acest lucru este posibil din punct de vedere financiar. În opinia sa, în prezent, nu există suficientă sustenabilitate bugetară pentru o astfel de măsură, având în vedere deficitul bugetar semnificativ, care se apropie de 10%.
„În opinia mea, pensiile trebuie să fie indexate, atâta timp cât este suportabil bugetar. În acest moment, nu este suportabil bugetar, pentru că ne ducem într-un deficit spre 10% și atunci degeaba tu indexezi niște pensii și le plătești la nivelul lunii august sau septembrie, după care nu mai ai de unde să le plătești”, a declarat prim-vicepreședintele PNL.
El a subliniat, totodată, importanța realismului în politica economică și a avertizat împotriva promisiunilor nerealiste, care ar putea crea așteptări exagerate în rândul populației.
„Este foarte important să nu mai mințim oamenii, este extrem de important să nu mai creștem așteptările și să venim cu lucruri nerealiste”, a subliniat acesta.