Astăzi vor fi deschise plicurile cu ofertele pentru privatizarea CFR Marfă, din care Ministerul Transporturilor intenţionează să vândă un pachet majoritare de 51%. Preţul de pornire a licitaţiei este de 180 de milioane de euro. În 2011, CFR Marfă a avut o cifră de afaceri de 261 de milioane de euro şi pierderi de 22 de milioane de euro.
Compania este evaluată la 360 de milioane de euro, ceea ce înseamnă, conform Ziarului Financiar, dublul preţului la fier vechi al celor 39.000 de vagoane şi 900 de locomotive.
OmniTRAX este o companie nord-americană cu o gamă vastă de activităţi: de la servicii de management la servicii feroviare şi portuare, de la dezvoltare industrială la soluţii imobiliare, administrând, în plus, o reţea de cale ferată, formată din 16 linii regionale, şi un port american, notează Obiectiv.info.
Compania a fost înfiinţată în 1986 de trei antreprenori şi face parte din grupul Broe, înfiinţat în 1972, cu sediul în Denver, Colorado. Grupul administrează o serie de companii afiliate, printre care OmniTRAX, care deţin şi operează, la rândul lor, un portofoliu de active de miliarde de dolari.
Grup Feroviar Român este parte a grupului Grampet, cea mai mare companie privată feroviară de transport marfă. În peste zece ani, Gruia Stoica, proprietarul Grampet a dezvoltat operaţiuni de transport de marfă în România, Ungaria, Serbia şi Bulgaria. Anul trecut a cumpărat şi divizia de producţie de locomotive de la Electroputere şi Reloc Craiova.
În 2011, GFR a avut o cifră de afaceri de 176 de milioane de euro şi un profit de 6,5 milioane de euro, arată Obiectiv.info. Pe piaţa de transport feroviar privat mai operează Servtrans şi Unifertrans, iar GFR are cea mai mare cotă de piaţă (peste 30%).
GFR este printre puţinele companii româneşti cu active în străinătate. Ambiţia patronului său este să lege Europa de Vest de India şi China printr-un coridor feroviar în care România să deţină un rol central.
CITEŞTE ŞI: Fenechiu: Cele trei oferte pentru CFR Marfă sunt eligbile. La un preţ mai mic ar fi fost mai multe
Transferoviar Grup a avut, în 2011, o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro, un profit de 3 milioane de euro şi o cotă de piaţă sub 3%.
Compania se află într-o poziţie ciudată în această privatizare: CFR, din care vrea să cumpere CFR Marfă, a declanşat, recent, procedurile de executare silită a firmei Remarul 16 februarie SA, deţinută de Transferoviar Grup. Aceasta pentru că firma a refuzat să plătească costuri de garanţie de circa 800.000 de euro pentru locomotive vândute către CFR Călători. Locomotive de 76,8 milioane de euro, vândute în câţiva ani către CFR Călători, dar care s-au stricat mai toate, stând mai mult trase pe dreapta în depouri decât pe şine. Povestea, pe larg, a fost tratată de publicaţia online Obiectiv.info.
În spatele Remarul 16 februarie stă un politician „greu”, Vasile Blaga, aflat în relaţii de prietenie cu Călin Mitică, patronul Transferoviar Grup. O dovadă ar fi faptul că fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina Rudeanu, a lucrat la Remarul, în vreme ce soţul acesteia, Ionuţ Rudeanu, a lucrat pentru Remarul prin firma Axis Emergency. Agathe Rudeanu a fost angajată drept consilier în 2005, iar din 2006 şi până în 2010, Remarul a câştigat licitaţii organizate de CFR pe bandă rulantă, încasând circa 196,6 milioane de euro doar în această perioadă, conform unei anchete a Kamikaze.
Donau-Finanz Austria este un fond de investiţii cu răspundere limitată, cu active de peste două miliarde de euro în fuziuni şi achiziţii, imobiliare, agricultură şi managementul activelor, mai scrie Obiectiv.info.
Fondul este prezent în România printr-un proiect agricol lângă Timişoara, unde are un teren de 550 de hectare. De asemenea, în 2011 deţinea 50% din acţiunile SCT Bucureşti şi 85% din compania de construcţii CCCF Bucureşti, care are o participaţie de 19,68% şi la SCT Bucureşti.