Inspector General al Poliţiei Române, Petre Tobă, propus, duminică, pentru funcţia de ministru de Interne, de premierul desemnat, Dacian Cioloş, a fost implicat într-un scandal, în anul 2014, privind faptul că șeful poliției române a fost convocat la Guvern, la chemarea lui Victor Ponta, pentru a discută cu baronul de Mehedinți Adrian Duicu.
De asemenea, Tobă, în vârstă de 51 de ani, a fost demis din funcţia de şef al Poliţiei Române, de către premierul Emil Boc în urma scandalului izbucnit după asasinarea lui Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene. Însă, în anul 2011, a fost numit printr-o altă decizie a şefului Guvernului în postul de secretar general adjunct în Ministerul de Interne.
În perioada martie-mai 2012, Petre Tobă a fost secretar de stat în MAI, șef al Departamentului Ordine și Siguranță Publică, iar între martie 2011 și martie 2012 a fost secretar general adjunct al MAI, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Poliției.
El a mai fost Inspector general între 2009 și 2010 și adjunct al șefului Poliției Române în perioadă 2007-2009. între 2003 și 2007 a ocupat funcții de conducere în direcția de poliție a Capitalei.
Potrivit CV-ului, este Doctor în științe militare și Informații al Universității Naționale de Apărare “Carol I”.
În anul 1989, a absolvit Facultatea de Mașini și Utilaje pentru Construcții, iar în anul 2000 a terminat facultatea de drept din Academia de poliție “A.I. Cuza.”
Mihnea Motoc, propus ministru al Apararii in Guvernul Ciolos, este ambasador al Romaniei in Marea Britanie. El a condus reprezentanta Romaniei la Comisia Europeana timp de salte ani (2008-2015), anterior fiind ambasador al Romaniei la ONU, calitate in care a si reprezentat Romania in Consiliul de Securitate ONU.
In noiembrie 2014, președintele Traian Băsescu a intentionat sa-l numeasca pe Mihnea Motoc ca ministru de externe după demisia lui Teodor Meleșcanu, dar numirea nu a mai avut loc dupa ce a aparut o posibila situatie de incompatibilitate, dat fiind ca sotia sa, judecătoarea Iulia Motoc, este magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului CEDO.
Angajat in MAE dupa terminarea studiilor, Motoc a fost șef al Departamentul pentru Afaceri Europene și Euro-atlantice, având ca atribuții monitorizarea relațiilor României cu UE, NATO, OSCE in perioada 1997-1999. Ulterior, a fost ambasador al Romaniei in Olanda si secretar de stat pentru integrare europeană și afaceri multilaterale (2001-2003).
Motoc a absolvit Facultatea de Drept a Universității București (1984-1989), dupa care a urmat cursuri post-universitare în drept internațional privat la Facultatea de Drept a Universității din Nisa (Franța) (1990-1991) și studii de masterat în drept internațional public și comparat la George Washington University din Washington.
Consilierul prezidential Lazăr Comănescu (66 de ani) este propus ministru al Afacerilor Externe in guvernul Ciolos. Lazar Comanescu a mai fost ministru al Afacerilor Externe in 2008, iar din februarie 2015 este consilier pe politica externa al presedintelui Iohannis.
Lazar Comanescu a fost si ambasador in Germania. Comanescu este diplomat de cariera, avand si functia de secretar de stat in MAE la un moment dat. Doctor in relatii internationale, Lazar Comanescu lucreaza in Ministerul Afacerilor Externe din 1972.