În plus, reprezentanții RAR Sibiu au extins procedura de ITP și pentru pavilioanele speciale apicole, facilitând astfel și activitatea apicultorilor. Fermierii și apicultorii interesați de aceste servicii pot contacta reprezentanțele teritoriale ale RAR pentru a stabili detaliile necesare deplasării autolaboratoarelor, scrie Capital.
Deși implicarea directă a autorităților locale nu este necesară, este recomandat ca primăriile să sprijine organizarea prin identificarea unor spații adecvate și informarea comunității locale. Aceasta ar asigura o desfășurare mai eficientă a activităților și o acoperire mai mare a cererilor.
Conform RAR, interesul pentru aceste servicii este în creștere, deoarece fermierii beneficiază de avantajul de a nu mai fi nevoiți să transporte utilajele la o reprezentanță RAR sau la o stație ITP, economisind astfel timp și bani, precum și evitând întreruperile în activitățile agricole.
Registrul Auto Român monitorizează solicitările de deplasare pe teren, diferențiindu-le în funcție de tipul solicitantului (unități administrativ-teritoriale, persoane fizice sau juridice). În prima jumătate a anului, au fost eliberate aproximativ 10.000 de certificate de înmatriculare pentru tractoare și aproape 2.700 de atestate tehnice pentru mașinile autopropulsate utilizate în lucrările agricole.
Costurile pentru înmatricularea vehiculelor depind de starea lor anterioară: 1.165 de lei pentru vehicule care nu au fost înmatriculate anterior în România și 500 de lei pentru cele deja înmatriculate. Taxa pentru Inspecția Tehnică Periodică este de 266 de lei. Pentru mașinile autopropulsate utilizate în lucrări, obținerea atestatului tehnic costă 860 de lei, iar ITP-ul pentru acestea este 380 de lei.
Este important de menționat că tractoarele și mașinile autopropulsate care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă un ITP valabil, asigurând astfel conformitatea cu reglementările legale și siguranța în trafic.