Cine sunt românii care pot ieşi la pensie la 45 de ani după noua lege. Noi tipuri de pensie din 2025

Vârsta standard de pensionare se reduce cu 20 de ani - în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de cel puțin 22 ani în zona I de expunere la radiaţii.
Filip Stan
17 oct. 2024, 12:50
Cine sunt românii care pot ieşi la pensie la 45 de ani după noua lege. Noi tipuri de pensie din 2025

Noua lege a pensiilor prevede acordarea pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de ieşire la pensie în situaţia persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii speciale în activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I și II de expunere la radiaţii:

Cine se poate încadra în această categorie:

– Vârsta standard de pensionare se reduce cu 20 de ani – în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de cel puțin 22 ani în zona I de expunere la radiaţii;

PENSII 2024: Se schimbă vârsta de pensionare la femei. Legea intră în vigoare de la 1 septembrie

– Vârsta standard de pensionare se reduce cu 18 de ani – în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de cel puțin 25 ani în zona II de expunere la radiaţii;

– Vârsta standard de pensionare redusă în cazul acestor persoane nu poate fi mai mică de 45 de ani, atât în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona I de expunere la radiaţii, cât şi în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona II de expunere la radiaţii.

Potrivit informațiilor oficiale, în vederea aplicării reducerii vârstei standard de pensie în condițiile menționate nu este necesară îndeplinirea condiţiei privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv, precizează noua lege a pensiilor.

Potrivit acesteia, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în condiţiile speciale mai sus menționate mai mici de 22 de ani în zona I de expunere la radiaţii şi mai mici de 25 de ani în zona II de expunere la radiaţii, aceste stagii se cumulează considerându-se stagii de cotizare în zona II de expunere la radiaţii.

Cum să îți calculezi data la care vei ieși la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcție de speranța de viață a populației

De asemenea, persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de muncă mai mici decât cele mai sus menționate, vârsta standard de pensionare se reduce proporțional cu numărul anilor întregi efectiv lucraţi în aceste condiţii, conform prevederilor art. 48 alin. 1) lit. (b) [tabelul nr. 2 din lege] cu condiția realizării stagiului complet de cotizare contributiv.

Alte reduceri a vârstei de pensionare:

Principalele reduceri majore ale vârstei de pensionare din noua lege a pensiilor sunt operate în mai multe domenii de activitate, după cum urmează:

– cu 20 de ani, dacă au lucrat cel puțin 20 de ani în subteran, în unități miniere.

– cu 13 ani în cazul persoanelor care au lucrat cel puțin 25 de ani în domeniile producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Pensii 2024. Ce pensie vor primi românii cu o vechime de 40 de ani, ce va scrie pe noile taloane. Anunţul şefului Casei de Pensii

Pensionarii pot primi mai mulți bani la „mica recalculare”. Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia

– cu 13 ani, dacă au lucrat cel puțin 20 de ani ca: Balerin/Solist balet, Acrobat, Solist vocal de operă şi de operetă, Instrumentist la instrumente de suflat.

– cu 11 ani cei care au lucrat 25 de ani în domeniile: aviația civilă, industria de armament, exploatarea forestieră, siguranța circulației feroviare, construcții de mașini, turnătorii de oțel, fontă și alte aliaje, construcții de nave.

– cu 5 ani dacă au depășit stagiul complet de cotizare (ex. Stagiu de 40 de ani, cu tot cu perioade asimilate și necontributive, față de stagiul complet de cotizare stabilit în noua lege a pensiilor la 35 de ani).

– mame – reducere cu 6 luni pt fiecare copil născut și crescut până la 16 ani, respectiv 13 ani în cazul copiilor adoptați.

Pensiile cresc din nou de la 1 ianuarie 2025. Câți bani vor primi pensionarii

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate pensiile din România vor crește prin indexarea cu rata inflației, aplicată în proporție de 100%.

Această ajustare face parte din mecanismul legal de protecție a puterii de cumpărare a pensionarilor și se aplică anual la începutul fiecărui an. În plus față de rata inflației, se va lua în calcul și 50% din creșterea economică, ceea ce ar putea aduce o majorare suplimentară pentru pensionari.

Conform estimărilor oficiale, rata inflației la sfârșitul anului 2024 ar putea fi în jur de 4%, astfel încât pensiile ar putea crește cu acest procent în 2025.

Această indexare va afecta toate categoriile de pensionari, inclusiv cei care au beneficiat de recalculări recente. Totuși, în 2025 nu vor exista alte creșteri ale pensiilor, deoarece recalculările și alte ajustări s-au făcut deja în cursul anului 2024.

Pentru pensiile mici, sub 3.000 de lei, acestea vor continua să fie neimpozabile, conform reglementărilor în vigoare.

Punctajul pentru anii de muncă de peste 36 de ani
Conform sistemului actual de pensii, se acordă 1,00 punct/an pentru anii de muncă de peste 36 de ani.

În ceea ce privește punctele normale de contribuție, acestea se calculează prin împărțirea salariului la salariul mediu brut pe economie, urmată de înmulțirea cu rata de contribuție. Rezultatul se înmulțește cu valoarea punctului în cazul în care angajatul a muncit cel puțin 15 ani și dacă a cotizat la stat.

Desi discuțiile pe marginea sistemului de pensii sunt intense, este încă incert în ce măsură acesta se va schimba în viitor. Guvernul actual are planuri de a efectua o reformă a pensiilor, însă detalii concrete asupra acestui proces nu au fost încă dezvăluite.

Femeile cu mai mulți copii, reducere la vârsta de pensionare

Femeile cu mai mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. Astfel, reducerile pentru mamele care au născut și crescut copii cel puțin până la vârsta de 16 ani sunt:

  • Un copil: 6 luni
  • Doi copii: un an
  • Trei copii: un an și șase luni
  • Patru copii: doi ani
  • Cinci copii: doi ani și șase luni
  • Șase copii: trei ani
  • Șapte copii sau mai mulți: trei ani și șase luni

Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minim 14 ani.

Persoanele care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat vor primi o suplimentare a numărului de puncte contributiv cu încă un număr fix de puncte, respectiv de 0,5 pct., respectiv 0,25 pct. pentru fiecare an.

Calcul punctaj pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, în  condiții deosebite sau  speciale

▪ cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;

▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;

Calculează singur ce pensie majorată vei primi după noua lege. Formula simplă pe care orice român o poate înţelege

Calculează singur ce pensia majorată vei primi după noua lege. Începând cu 1 ianuarie 2024, noua lege a pensiilor a adus cu sine creșteri substanțiale și modificări esențiale. Una dintre acestea este introducerea unei formule de calcul noi, care îți permite să afli cât vei primi la următoarea majorare. Tot ce ai de făcut este să te uiţi pe decizia de pensie şi să aplici formula de calcul din noua lege a pensiilor.

Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023, se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie. Astfel, de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie.

Citeşte şi: Vești bune pentru vârstnici! Pensiile care cresc cel mai mult după recalculare. Ce sa ia, de fapt, în calcul, pentru o pensie mai mare

Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei. Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual. Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Noua lege a pensiilor vine cu o nouă formulă: calculul pensiei = VPR x numărul total de puncte.

  • VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei;
  • număr total de puncte = puncte contributivitate (anii în care ai contribuit la sistemul de pensii, un punct pentru fiecare an) + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive (anii din armată, șomaj sau facultate, 0,25 puncte de fiecare an).

Care sunt categoriile de români care vor beneficia de puncte în plus:

  • cei care au terminat facultate, masterat;
  • cei care au făcut armata;
  • cei care au luat sporuri, prime, premii;
  • cei care au făcut ore suplimentare;
  • mamele cu un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă până la 14 ani;
  • cei care au peste 25 de ani contributivi.

Tipurile de pensie prevăzute de proiectul de lege

  • Pensie pentru limită de vârstă – condiționată de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv;
  • Pensie de invaliditate – se mențin cele trei grade (grav, accentuat sau mediu) care vor fi redefinite:
  • gradul I – deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută;
  • gradul II – deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată partial
  • gradul III – deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată;
  • Pensie anticipată – condiționată de un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani. ( Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare, cu o penalizare maximă de 24% față de 30% cât este în prezent. /Nu vor fi luate în calcul perioadele necontributive: șomaj, spor de grupă, etc.)
  • Pensie de urmaș – se mențin prevederile actuale.

DailyBusiness
Hotărâre finală cu privire la facturile românilor! Anunțul ministrului Energiei
Spynews
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Bzi.ro
Mario Fresh o înșela pe Alexia Eram? Ce a putut face artistul
Fanatik.ro
Unde s-a rupt profesional relația Prodanca – Reghe: „Am plecat cu Alexa să-l pun antrenor la Steaua, deși Laurențiu era fără echipă. Gigi a vorbit direct”
Capital.ro
Doliu în televiziunea din România. Marele actor a părăsit scena. Ne-a făcut pe toți să râdem
Playtech.ro
Doamne, cât de bine poate să arate Cher la 78 de ani! A ȘOCAT pe toată lumea, e SUPERBĂ
DailyBusiness
Mare atenție! Se pune sechestru pe bunurile pensionarilor
Adevarul
Cauzele suspendării fondurilor europene pentru România pe înțelesul tuturor. Expert: Gata cu sinecurile din companiile de stat!
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins de paparazzii Spynews.ro cu noua iubită!
Spynews
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Evz.ro
Ioana State: Aveam 200 de lei și mâncam de 300. Cum a ajuns celebră și bogată
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Legea pensiilor din România a ajuns în Parlamentul European. Cine sunt românii ale căror pensii vor putea fi din nou recalculate
Cancan.ro
Am aflat cauza morții lui Valeriu Pavel Dan. Actorul filma pentru sezonul 2 din Wednesday
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A înșelat-o pe Elena Udrea? Adrian Alexandrov, anunț după 8 ani de relație
StirileBZI
Cine va primi ajutorul de încălzire în 2024: Ce condiții trebuie să îndepliniți
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
substantial.ro
Iranul avertizează Israelul după atacul cu rachete, tensionând situația în Orientul Mijlociu
MediaFlux
Armata obligatorie în România? „Se renunță la tot ceea ce ține de viața de zi cu zi”
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Pesta ovină ne-a prins iar cu temele nefăcute. Ce lecții învață România după eradicarea virusului care a decimat sute de mii de oi și capre