Cine sunt românii care refuză să se angajeze la stat fără salarii de peste 30.000 de lei net: „Ar trebui să-i țin în spate și pe ăia care au pile și nu fac nimic”

Piața de IT din România se confruntă cu o serie de provocări serioase în 2025, care afectează puternic și piața muncii din această industrie, cunoscută pentru salariile generoase pe care le oferă. Totuși, cei dornici să lucreze pentru unele dintre cele mai mari companii de IT din lume, prezente și în România, au o serie de posturi vacante din care pot alege. Unele dintre cele mai mari companii la nivel global au listate aproximativ 300 de posturi vacante pentru piața noastră.
Filip Stan
17 mart. 2025, 11:05
Cine sunt românii care refuză să se angajeze la stat fără salarii de peste 30.000 de lei net:

Salarii 2025. Domeniul IT conduce în ceea ce privește valoarea salariilor. Datele publicate de Institutul Național de Statistică arată că la finalul anului trecut, venitul mediu net în această industrie se ridica la 12.141 de lei, fiind pe primul loc.

Un programator a declanșat un val de controverse, după ce și-a întrebat colegii de breaslă dacă ar fi dispuși să renunțe la joburile din marile companii de IT și să se angajeze în instituțiile publice din România.

El a vrut să afle care ar fi salariul minim pentru care un IT-ist este dispus să muncească la stat și dacă sunt persoane dispuse să renunțe la beneficiile salariale pentru siguranța oferită de un job într-o instituție publică.

Se fac angajări în mai multe domenii pentru Sărbătorile Pascale. Salariile sunt între 3.500 și 5.000 de lei

„Cu toată instabilitatea și problemele actuale de pe piață, ați fi dispuși să vă angajați la stat? Și dacă da, care este cel mai mic salariu pe care ați fi dispuși să îl acceptați, având în vedere stabilitatea pe care o poziție în sistemul public o oferă? Ați accepta mediocritatea/submediocritatea financiară ca preț pentru siguranța locului de muncă? Nu uitați nici de tehnologiile vechi și plafonare.

P.S.: Evident, vorbim aici de posturi de execuție, nu de conducere, unde nu intri fără pile serioase, și bineînțeles acceptăm ca axiomă că salariul va fi singurul venit.”, a întrebat IT-istul.

Cât câștigă românii care lucrează în HR? O mare companie a făcut publică grila de salarii

Colegii săi au reacționat imediat, dezvăluind că salariul ideal pe care și-l doresc este de 30.000 de lei net.

„Nu. Poate pe ceva leafă împuțită de vreo 30.000 net + da, aș accepta. De ce așa mult? Păi la stat, de regulă, 2 trag și 8 freacă menta. Cum eu nu am pile și relații nu o să am job de frecat menta și ar trebui să-i țin în spate și pe ăia care au pile și nu fac nimic. Asta de unde mai pui că aș putea să zbor oricând și să fiu înlocuit”, a mărturisit un programator.

Un alt IT-ist susține că ar face acest pas dacă ar ști că munca lui contează cu adevărat: „Da, dacă aș fi într-o poziție unde chiar știu că munca mea contează. Dar așa, să mă duc aiurea, nu. Prefer să fac asta la privat. E mai avantajos.”.

Salarii IT: pentru poziţiile specializate, angajatorii încă plătesc salarii de mii de euro pe lună. Inginerii DevOps au salarii cu valori ce pot ajunge la 44.300 de lei pentru un senior

♦ Un senior cloud engineer câştigă până la 42.800 de lei brut pe lună, iar un senior site reliability engineer ajunge la 45.600 de lei brut pe lună.

Salariile din industria de IT variază în funcţie de tehnologiile folosite şi de nivelul de experienţă al anga­jaţilor, arată studiul Hays Ro­mânia privind piaţa muncii în 2025. Pentru anumite poziţii, salariul brut poate ajunge şi la peste 45.000 de lei pe lună, adică circa 27.000 de lei net.

Aşadar, tehnologiile precum DevOps, cloud engineering şi site reliability sunt foarte bine plătite, iar salariile pentru middle şi senior sunt cu mult peste media pieţei. De exemplu, un senior cloud engineer câştigă până la 42.800 de lei, iar un senior site reliability engineer ajunge la 45.600 de lei, arată studiul Hays.

Inginerii DevOps, în special la nivel senior, au unele dintre cele mai mari salarii din sector, cu valori ce pot ajunge la 44.300 de lei pentru un senior devops engineer. Tendinţa este similară şi pentru site reliability engineers (SRE), cu salarii de până la 45.600 de lei.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu găsește IT-iști, deși oferă salariu de 3.900 de euro net

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) are dificultăți, de mai bine de un an, în a găsi specialiști în IT. Astfel, din cele cinci posturi, doar două sunt ocupate.

”Deși există cinci posturi aprobate prin memorandum în guvern, remunerate mult mai bine decât grila de salarizare a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (…) există aceste cinci posturi scoase cumva la concurs încă din anul 2023. În primă fază au existat trei persoane care au promovat acest concurs și din acestea trei am rămas cu două persoane. O persoană a renunțat, imediat după promovare, luând contact cu activitatea de la Casei Națională, care nu este una ușoară deloc. În prezent sunt în continuare trei posturi care trebuie cumva ocupate, iar ele țin de expert hardware și vizualizare, expert bază de date și desigur un expert pentru dezvoltare și operare”, a afirmat vicepreședintele CNAS, Larisa Mezinu-Bălan la Medika Tv.

Ea a precizat că salariul este de 3.900 de euro net pentru un astfel de expert, iar criteriile de angajare au fost stabilite de către o comisie mixtă formată din experți din cadrul Universității Politehnica București și din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale care a stabilit întrebările necesare pentru proba scrisă și cu care candidații susțin proba orală.

”Intenția noastră, iar aici se lucrează intens la Departamentul Resurse umane al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, este de a modifica cumva aceste criterii și inclusiv expertiza, experiența pe care trebuie să o aibă acești experți, să o reducem cumva, anii de muncă, pentru a putea găsi persoane și pentru a putea utiliza experiența lor în proiectele Casei Naționale. Pentru că, pe lângă retehnologizarea platformei informatice din asigurările de sănătate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate derulează o serie de proiecte co-finanțate de la Uniunea Europeană. Sunt granturi europene prin care intenționăm să actualizăm platforma pentru a o pregăti pentru conectarea la nivel european, pentru schimbul de date în sănătate”, a explicat reprezentanta CNAS.

Potrivit acesteia, în teritoriu, doar două Case Județene de Asigurări de Sănătate nu au angajați experți în IT.

Angajări în IT: Amazon are în România 82 de joburi vacante

Amazon are listate pe platforma sa de recrutare 82 de posturi vacante pentru România. Nu sunt doar posturi pentru specialiști în IT, ci găsiți roluri și în alte departamente, precum cel de resurse umane sau de vânzări.

Concret, categoriile sunt

  • Software development, cu 37 de posturi vacante.
  • Systems, Quality and Security Engineering, cu 9 posturi vacante
  • HR, cu 6 posturi vacante
  • Sales, Advertising și Account Management, cu 6 posturi vacante
  • Buying, Planning and in-Stock Management, cu 5 posturi vacante
  • Design , cu 5 posturi vacante
  • Data Science, cu un post vacant.
  • Machine Learning Science, cu un post vacant.
  • Project/Programme/Product Management – Technical, cu 4 posturi vacante.
  • Administrative Support, cu trei posturi vacante.
  • Operations, IT, and support engineering cu trei posturi vacante.

Operațiunile gigantului de e-commerce în țara noastră, desfășurate prin subsidiara Amazon Development Center România, nu a fost una lipsită de turbulențe în ultimele luni, având în vedere că la finalul anului trecut a concediat sute de persoane din departamentul de machine learning.

Compania s-a întâlnit la începutul lunii februarie cu Ilie Bolojan, președintele Senatului la acea vreme, pentru a discuta, printre altele, despre predictibilitatea legislativă în domeniul fiscal și flexibilizarea Codului muncii.

Google angajează în România: 13 joburi vacante

Gigantul IT Google are 13 posturi vacante pentru locația sa din București. Vedem roluri care vizează în principal zona de dispozitive wearables, respectiv ceasurile și brățările fitness de la Fitbit.

Odată cu preluarea Fitbit de către Google, în portofoliul gigantului IT a intrat și centrul de dezvoltare din București al companiei de wearables, considerat cel mai mare din afara Statelor Unite ale Americii.

Posturile vacante ale Google pentru București sunt:

  • Software Engineer II, Embedded, Fitbit Device
  • Customer Engineer, Infrastructure Modernization, Google Cloud
  • Software Engineer, Mobile, Pixel Watch App
  • Embedded Software engineer, Fitbit Device Software
  • Software Engineering Manager, Wear Engineering Productivity
  • Product Manager II, FitbitOS, HEalth and Trackers
  • Software Engineer, Early Career, Campus
  • Senior Product Manager, Wear OS
  • Head of HR, Central Eastern Europe, Google Experience
  • Software Engineer, Mobile, Android,
  • Software Engineer, Android
  • Senior Software Engineer, Mobile, Wear OS,
  • Software Engineer II, Mobile, Android Settings

Locuri de muncă în IT: posturile pe care angajează IBM în România

Gigantul de IT IBM are listate pentru România 42 de posturi pe care angajează, dar și programe de internship disponibile. Un anunț recent al companiei cu privire la piața locală este referitor la deschiderea FreeYa Mind, primul campus din România, care va funcționa ca Centru de Inovare Cuantică IBM.

Acest centru își propune să formeze profesioniști capabili să valorifice potențialul tehnologiei cuantice în multe domenii, de la simulări complexe în cercetarea medicală la criptografie și algoritmi avansați de inteligență artificială. Mai multe detalii AICI.

Revenind la posturile vacante, câteva exemple ar fi:

  • Salesforce Developer
  • Senior SAP QM Consultant
  • Application Architect
  • Senior Python Developer
  • Growth Strategist
  • Senior Machine Learning Engineer
  • IBM Internship BMW ItO End User Services

Salarii 2025. Angajări Oracle în România: 137 de joburi care includ și țara noastră

Compania de IT americană Oracle, prezentă în România prin Oracle Global Services România SRL și Oracle România SRL, are un total de 137 de posturi vacante care vizează și țara noastră. Sunt posturi atât tehnice, cât și în departamente precum cele de resurse umane sau vânzări.

  • Câteva exemple de posturi:
  • Site Reliability Engineer
  • Recruitment Support
  • Principal Sales Consultant
  • Senior Java & Oracle APEX Developer
  • Senior Software Developer
  • NetSuite Resourcing Specialist

Pe ce posturi angajează Microsoft în România: 16 joburi vacante

Microsoft are deschise pentru România 16 posturi vacante, ce vizează roluri în principal tehnice. Compania dă de înțeles că pentru unele roluri angajații pot lucra în totalitate de acasă. Exemple din posturile vacante listate de compania IT pentru țara noastră sunt:

  • Technical Support engineer – Azure Networking
  • Technical Support Engineering Director – Cybersecurity
  • Technical Support Engineering Director – Cybersecurity
  • Technical Supor Engineer – SCIM

Salarii IT: domeniul conduce la valoarea salariilor, dar a început anul cu o lovitură

Domeniul IT conduce în ceea ce privește valoarea salariilor. Datele publicate de Institutul Național de Statistică arată că la finalul anului trecut, venitul mediu net în această industrie se ridica la 12.141 de lei, fiind pe primul loc.

Totuși, o parte din IT-iști s-au trezit în 2025 cu salarii mai mici, ca urmare a deciziei Guvernului de elimintare totală a facilităților fiscale pentru IT, care se mai aplicau înainte de această decizie doar în cazul celor cu salarii sub 10.000 de lei brut.

Calculele arată că angajații că scăderile salariale s-au situat întrer 600 și puțin peste 1.100 de lei, în funcție de salariul brut al angajațului, odată cu eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH