Româncele care au cel puțin un copil ar urma să beneficieze de o scădere a vârstei de pensionare, conform unei propuneri incluse în viitoarea lege a pensiilor, care este, în prezent, în curs de elaborare la Ministerul Muncii.
Autoritățile intenționează să introducă o nouă metodă de calcul a pensiilor, bazată pe durata de cotizare și suma totală a contribuției la sistemul de pensii. Scopul declarat este eliminarea inechităților existentecare există în prezent.
La Ministerul Muncii au fost luate în considerare trei variante pentru noua lege a pensiilor, iar conform unor surse, autoritățile au în vedere implementarea variantei acceptate și de către Comisia Europeană. Această variantă propune o metodă de calcul bazată pe durata de cotizare și suma totală a contribuției la bugetul asigurărilor sociale de stat de către fiecare cetățean român, care se traduce într-un număr de puncte.
Astfel, cu cât cineva lucrează mai mult, cu atât va acumula un număr mai mare de puncte până la finalul carierei sale. În consecință, valoarea pensiei va fi egală cu numărul total de puncte acumulate de fiecare viitor pensionar înmulțit cu valoarea punctului de referință, care este în prezent de 71 de lei.
Practic, un pensionar cu un scor de 100 de puncte, obținut pe parcursul anilor de cotizare, va primi o pensie în valoare de 7.100 de lei.
Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care este în prezent de 1.785 de lei împărțită la stagiul de cotizare de 25 de ani. Punctul de referință va fi actualizat anual cu rata medie anuală a inflației, la care se va adăuga jumătate din câștigul salarial mediu brut, un procent calculat anual de către Institutul Național de Statistică.
O astfel de metodă de calcul a fost prevăzută și în Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, însă nu a fost aplicată niciodată. Dacă această metodă va fi menținută în noua lege, inegalitățile din sistem ar trebui să fie eliminate.
Concret, cazurile actuale în care un bărbat și o femeie care au lucrat în aceeași poziție timp de 35 de ani primesc pensii diferite vor dispărea. Aceasta se datorează faptului că punctajul bărbatului a fost împărțit la 35 de ani, în timp ce punctajul femeii la 25 de ani. Cu noua lege, pensiile vor deveni egale, iar pensia bărbatului va crește în consecință.
Această egalizare se va aplica și în cazul persoanelor care au aceeași ocupație, dar s-au pensionat în ani diferiți. Prin urmare, pensia unui magazioner care s-a pensionat în 2000 va fi egală cu cea a unui magazioner care s-a pensionat în 2010 sau în 2015, întrucât acum se aplică formule diferite.
În ceea ce privește pensia anticipată, autoritățile au în vedere impunerea de reguli mai stricte decât în trecut, însă nu au stabilit încă varianta finală. Se ia în considerare, totuși, acordarea unor bonusuri în calculul pensiei pentru cei care au lucrat mai mult de 25 de ani.
De asemenea, se vor produce schimbări în cazul pensionării femeilor care au dat naștere și au crescut copii până la vârsta de 16 ani. Astfel, vârsta de pensionare va fi redusă cu șase luni în funcție de numărul de copii.
Potrivit proiectului, o mamă cu un copil poate beneficia de o reducere de șase luni, în timp ce cea cu doi copii va obține o reducere de un an, iar femeile cu șase copii vor primi o reducere de vârstă de 3 ani. Aceste schimbări nu afectează criteriile esențiale pentru a ieși la pensie, care includ îndeplinirea vârstei minime de pensionare și stagiul de cotizare.