Cine sunt şi ce fac stăpânii Fondului Proprietatea la un an de la listare

Trei fonduri de investiţii şi moştenitoarea lui Malaxa deţin peste 26,5% din capitalul subscris şi vărsat al Fondului Proprietatea şi tot atât din drepturile de vot. Acţionari instituţionali străini au cele mai multe acţiuni, 42,14% din totalul care include şi pe cele încă neplătite de statul român. Cei români au peste 9%. Ce efect va avea faptul că majoritate acţiunilor FP sunt la fonduri de investiţii?
Adrian N. Ionescu
24 ian. 2012, 16:02
Cine sunt şi ce fac stăpânii Fondului Proprietatea la un an de la listare

Mâine Fondul Proprietatea va sărbători un an de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), răstimp în care acţiunea cu simbolul bursier FP s-a depreciat cu peste 30%. La un an de la listare, statul nu mai are decât câteva acţiuni, majoritatea acestora trecând în posesia fondurilor de investiţii.

Grupul american de companii Elliot, din domeniul administrării investiţiilor, are 12,92% din totalul acţiunilor subscrise şi vărsate (adică fără cele aferente datoriei pe care Guvernul o mai are încă faţă de fond) şi tot atâtea drepturi de vot.

Grupul Elliot este prezent prin filialele sale, Manchester Securities Corporation (11,038%) împreună cu Beresford Energy Corporation (1,8777%), potrivit ultimei raportări a administratorului fondului, Franklin Templeton Investment Management.

Al doilea cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP) este societatea de investiţii de risc ridicat City of London, cu 7, 21%, urmat de Georgia Palade von Dusen, cu 6,537% din drepturile de vot respectiv din acţiunile subscrise şi vărsate. Proporţiile sunt ceva mai mici din totalul care ar include şi cele 2,69% acţiuni „neplătite“ de statul român, în contul cărora nu s-au trasnferat active în portofoliul Fondului.

Majoritatea

Mai mult de jumătate din acţiunile FP sunt deţinute de investitori insituţionali, în marea lor majoritate fonduri de investiţii sau firme de administrare a acestora, căci la ponderea celor străini se adaugă şi investitorii instituţionali români, cu 9,37%.

Persoanele fizice române, adică mai ales cei despăgubiţi cu acţiuni FP pentru bunurile confiscate de regimul comunist, mai au 34,89% din acţiunile Fondului. Prin urmare, politica de administrare a Fondului Proprietatea se va orienta tot mai mult către interesele fondurilor de investiţii care îl controlează acum, fapt de altfel prevăzut de analişti.

Presiuni

Una dintre presiunile cele mai puternice venite din partea fondurilor de investiţii acţionare constă în cererea de dividende mari. Fondul a obţinut un profit de 543, 8 milioane de lei anul trecut, cu 19% mai mare decât în 2010, iar activul net a scăzut cu 5,6%, la 14,465 miliarde de lei, potrivit raportului pe decembrie 2011.

Cererea mare de dividende din partea acţionarilor poate pune în pericol dimensiunea resurselor pe care le are administratorul Fondului pentru investiţii. Franklin Templeton pare dispus să cedeze acestor presiuni. Încă dinainte de sfârşitul anului, dividendele şi veniturile din dobânzi permiteau dividende la fel de mari ca acelea distribuite anul trecut, potrivit unui raport al BCR.

Politica de dividende promovată de Franklin Templeton prevede ca profitul care poate fi distribuit acţionarilor să fie egal cu veniturile din dividende şi dobânzi, nete de cheltuielile şi impozite (…). Politica de dividende destul de agresivă va reduce flexibilitatea şi capacitatea FP de a finanţa companiile din portofoliu (participând la majorări de capital pentru a nu-şi dilua pachetul deţinut, n.r.)“, se spune în raportul citat (şi ataşat la articol).

Concluzia analiştilor este că „nevoile de capital ale marilor companii din portofoliul FP (la care Fondul trebuie să răspundă ca să nu-şi dilueze participarea, n.r.), pe de o parte şi, politica de dividende promovate de către Franklin Templeton, va expune fondul riscului de deteriorare a activelor. Din acest motiv, este probabil ca investitorii să ceară (pe piaţă, n.r.) un discount suplimentar “ faţă de valoarea activelor Fondului, conchide raportul citat.

Efecte

Prin urmare, preţul acţiunilor FP ar putea rămâne în continuare mic şi mult mai mic decât valoarea activelor fondului, miai mic şi decât valoarea nominală a acţiunilor, de un leu.

Analiştii de la BCR, de pildă, au aplicat un discount de 48% faţă de valoarea activului net al Fondului, atunci când au stabilit o ţintă de preţ probabilă al acţiunilor FP, la 0,51 lei / titlu (azi la Bursă, cotaţia este de 0,47 lei / titlu). Discountul (diferența dintre evaluarea unei acțiuni și prețul său de piață), acum de circa 60%, „este în conformitate cu cele la care se tranzacționează un grup selectat de fonduri de investiții de tip private equity“, potrivit raportului emis de BCR.

Comparația cu fondurile de private equity este îndreptățită tocmai de faptul că majoritatea activului net al FP acțiunilor portofoliului Fondului Proprietatea (FP) sunt societăți nelistate la bursă. Fondurile de investiţii de tip private equity se ocupă chiar cu achiziţia de companii nelistate, pe care le revând în profit, eventual prin bursă. Faţă de Fondul Proprietatea, însă, fondurile private equity controlează companiile cumpărate, în vreme ce FP este doar acţionar minoritar.

„Listarea Romgaz, Hidroelectrica şi, într-o măsură mai mică, a Nuclearelectrica, este factorul cheie pentru o îngustare durabilă a discountului de tranzacţionare. Oferta publică (IPO) de vânzare a acțiunilor Romgaz este programată pentru mijlocul anului următor, „în timp ce este puţin probabil ca ofertele Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să aibă loc până în 2013“, potrivit aprecierii analiştilor BCR.

Or, multe fonduri de investiţii nu sunt dispuse să aştepte atât de mult pentru ca acţiunile FP să crească suficient de mult şi profitul plasamentului să fie suficient de mare ca să merite efortul.

Analiştii sunt de fapt îngrijoraţi că, fiind nelistate, acţiunile respective nu sunt uşor de vândut, iar situaţia lichidităţii portofoliului FP nu este prea confortabiă din această cauză.

 

 

 

 

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Avocatul ei a dat imediat vestea uriașă: E aritmetică!
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără a murit înecată într-un lac după ce s-a speriat de un urs, în Harghita! Aceasta și-a găsit sfârșitul la doar 18 ani
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se dublează în România. Decizia luată de Ministerul Finanțelor: Nu se poate justifica
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Asta mai lipsea! Ilie Bolojan a dat cea mai proastă veste pentru români: urmează recesiune. Măsuri de urgență
MediaFlux
Putin a decis! Armistițiu în Ucraina! Anunț de la Kremlin
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre