Într-un clip postat pe Facebook de Institutul pentru Politici Publice apar trei senatori la prezidiul camerei superioare a Parlamentului, unul dintre ei citind ceva în faţa sălii absolut goale (cu excepţia a două locuri ocupate undeva lateral, probabil de stenodactilografi).
Timp de mai bine de un minut, senatorul Alexandru Pereş, vicepreşedinte al Senatului, citeşte o listă cu interpelări şi încheie cu formula cel puţin surprinzătoare „Acestea fiind zise, încheiem aici şedinţa noastră de astăzi şi vă aşteptăm la 9.30, mâine dimineaţă, la declaraţii politice”. Invitaţia era aparent adresată sălii goale.
De fapt, actorii clipului jucau într-o piesă radiofonică. Ştiau foarte bine că nu e nimeni în sală, dar ştiau în acelaşi timp că se înregistrează audio şi se face o stenogramă a şedinţei.
Stenograma şedinţei Senatului de luni, 24 octombrie, ne arată cine sunt actorii piesei fără public. Şedinţa a avut pe ordinea de zi o serie lungă de legi de votat (inclusiv cea privind parteneriatul civil între persoane de acleaşi sex, care a fost respinsă). După votul pe proiectele de lege, era programată sesiunea de interpelări şi întrebări.
Numai că după pauza dintre sesiuni nu s-a mai întors nimeni în sală, cu excepţia celor trei care apar în clip. Unul este senatorul liberal Alexandru Pereş, vicepreşedinte al Senatului, care a preluat rolul de preşedinte de şedinţă, un altul este senatorul independent, afiliat PSD, Ionel Agrigoroaei, iar al treilea nu este identificat în stenogramă, pentru că nu ia cuvântul.
Ca şi cum ar vorbi în faţa unei săli pline, conducătorul şedinţei, senatorul Alexandru Pereş, anunţă că urmează sesiunea de întrebări şi interpelări şi îi dă cuvântul senatorului… Ionel Agrigoroaei. Care are o interpelare, pe care o citeşte.
Fragment stenogramă şedinţă Senat 24 octombrie
Domnul Alexandru Pereş: Stimaţi colegi, având în vedere că nu avem transmisie radio, începem secţiunea de întrebări, interpelări şi dau cuvântul domnului senator Ionel Agrigoroaei, din partea PSD, pentru a-şi prezenta… întrebare sau interpelare?
Domnul Ionel Agrigoroaei: Interpelare.
Domnul Alexandru Pereş: Interpelare. Aveţi cuvântul.
Domnul Ionel Agrigoroaei: Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Interpelare adresată de senatorul de Iaşi Ionel Agrigoroaei către ministrul afacerilor interne, domnul Dragoş Tudorache. Obiectul interpelării: „Noul elicopter SMURD pentru Iaşi”. Domnule ministru, …
După ce senatorul Agrigoroaei a terminat de citit interpelarea, preşedintele de şedinţă Pereş i-a mulţumit politicos, cu speranţa că mesajul nu va rămâne fără răspuns, iar apoi a anunţat că are şi el de citit o interpelare şi o întrebare. Deşi teatru radiofonic, actorii au grijă ca rolurile lor să fie jucate fără cusur, aşa că se deplasează la microfonul de la care se citesc interpelările, nu rămâne în fotoliul de la prezidiu.
Domnul Alexandru Pereş: Mulţumesc, domnule senator (Ioan Agrigoroaei – n.r.). Să sperăm că rugăminţile dumneavoastră vor fi ascultate. Am să îmi permit să dau şi eu citire unei întrebări şi unei interpelări.
(Domnul senator Alexandru Pereş, vicepreşedinte al Senatului, se deplasează la microfonul central pentru a lua cuvântul.)
Interpelarea este adresată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, domnului ministru Vasile Dâncu. Obiectul interpelării: „Reclasificarea municipiului Sebeş în categoria „municipii şi oraşe – poli judeţeni secundari”, prin proiectul de lege iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”. Domnule ministru, …
După ce a dat citire mesajelor, senatorul Alexandru Pereş revine la prezidiu, de unde îşi reia rolul de conducător de şedinţă. Şi anunţă, „pentru stenogramă”, că au mai depus interpelări oserie de senatori, care nu erau însă în sală. Au fost doar enumeraţi.
La finalul înşiruirii de interpelări şi întrebări, vicepreşedintele Senatului Alexandru Pereş închide şedinţa cu formula deja celebră „Acestea fiind zise, încheiem aici şedinţa noastră de astăzi şi vă aşteptăm la 9.30, mâine dimineaţă, la declaraţii politice” (secvenţă surprinsă şi în clipul postat de Institutul pentru Politici Publice).