Toate dosarele momentului au avut astfel de personaje, iar conducerea DNA spune că în ultima perioadă, exemplele s-au înmulţit.
Primul exemplu vine în cazul Microsoft, dosarul cu cea mai mare şpagă din România, care a fost rezolvat prin declaraţiile oamenilor de afaceri care au povestit traseul mitei uriaşe dintre politicieni.
Soţul fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, afacere mare din fonduri europene
Unul dintre denunţători este Claudiu Florică, controversat om de afaceri din capitală, cu sediul firmelor chiar lângă DNA. Dinu Pescariu este şi el pe lista martorilor denunţatori, fapt sugerat şi de faptul că deşi numele lui apare în dosar, nu a fost nici măcar chemat la audieri.
Un al doilea exemplu vine din dosarul de retrocedări ilegale al Alinei Bica. Aici, controversatul afacerist Gheorghe Stelian este cel care le-a spus procurorilor rolul fiecărei persoane implicate în reţea.
În ultimii ani, Gheorghe Stelian a fost văzut mai tot timpul în anturajul lui Dorin Cocoş. Averea sa a crescut datorită drepturilor litigioase asupra unor terenuri care au fost vândute pe milioane de euro. Pentru informaţiile date, Stelian e cercetat acum sub control judiciar dar nu scapă de o posibilă pedeapsă din acest dosar.
Procurorul şef al direcţiei naţionale anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, spune că numărul celor care aleg să colaboreze cu autorităţile este mult mai mare în ultima perioadă.
„Numarul denunturilor este cu mult mai mare, numarul martorilor care au incredere sa spuna adevarul la DNA este mult mai mare, la fel numarul avocatilor care isi indeamna clientii sa colaboreze. Nu degeaba legiuitorul a prevazut posibilitatea sa fii iertat de pedeapsa daca denunti si facilitezi tragerea la raspundere a unor persoane care au comis fapte de coruptie”, a spus Kovesi, pentru ziare.com.