Guvernul a aprobat recent două act normative care vor permite statului să acorde în 2023 două vouchere de câte 700 de lei pentru plata energiei și alte șase vouchere sociale de câte 250 de lei pentru alimente.
”Românii sunt în situația în care se confruntă cu o majorare cu aproximativ 43% a cheltuielilor lunare cu energia, fiind necesară intervenția rapidă prin acordarea unui sprijin temporar pentru sezonul de frig al anului 2022/2023 și sezonul de frig al anului 2023/2024, pentru aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile, pentru a compensa cu aproximativ 50% creșterea cheltuielilor lunare la cu energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
De asemenea, în condițiile în care se menține trendul de creştere a cheltuielilor cu energia, creşterea preţurilor la bunurile de consum și creşterea ratei inflaţiei cu efect direct asupra puterii de cumpărare, se impunea să continuăm să acordăm voucherele de 250 de lei și pentru anul 2023. Vor fi acordate șase noi tranșe, o dată la două luni, pentru alimente și mese calde”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș.
Suma totală care va fi acordată românilor vulnerabili pentru plata facturilor la energie este de 1.400 lei, plătiți în două tranșe în lunile februarie și septembrie 2023.
„Acestea sunt fondurile pentru compensarea preţului la energie, el este de 1.400 de lei anual şi se acordă în două tranşe în lunile februarie şi septembrie 2023. Se acordă prin cardul de energie. Sunt banii pe care îi avem din politica de coeziune 2014-2020, care sunt sub risc de comitere şi Comisia Europeană a acordat sprijin statelor membre pentru a acorda sprijin pentru populaţie şi familiile vulnerabile în vederea compensării preţului la energie, dar şi pentru mediul de afaceri prin acordarea de granturi pentru capital de lucru”, a precizat Marcel Boloş.
Lista cu cei care vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Citește și: Vouchere de 700 lei pentru facturi. Ce se întâmplă cu pensionarii care primesc şi vouchere de alimente
Certificatul de validare a datoriilor a fost aprobat și va fi emis de Asociațiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă ori restantă aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat.
Pe listă se vor regăsi:
Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie.
Citește și: Vouchere 2023. Cine sunt românii care vor încasa 2900 de lei pentru alimente şi plata facturilor
Beneficiarii acestor vouchere sunt persoanele care au venituri lunare sub 2.000 lei. Însă vor exista și cazuri în care un pensionar cu un venit sub pragul de 2.000 lei nu se va încadra și nu va beneficia de vouchere pentru plata facturilor la energie. Dacă pensionarul respectiv locuiește într-o casă alături de alte persoane care realizează venituri mai mari de 2.000 lei, se calculează venitul mediu pe loc de consum. Dacă venitul mediul pe loc de consum depășește 2.000 lei, pensionarul nu va beneficia de vouchere pentru plata facturilor la energie.
„Avem pensionarii cu venituri lunare mai mici de 2.000 de lei. Atenţie, se calculează şi veniturile medii lunare pe locul de consum. Pentru că s-ar putea, împreună cu pensionarul, să mai aibă membri din familie care înregistrează venituri. Avem un singur loc de consum energetic. Se calculează venitul mediu pe loc de consum ceea ce înseamnă că plafonul de 2.000 de lei poate să influenţeze acordarea cardului de energie, dacă unul dintre membrii familiei, care locuieşte în aceeaşi casă, are venituri ce trec de această medie de 2.000 de lei”, a explicat ministrul Marcel Boloș.