Paul Stănescu este una dintre variantele cele mai vehiculate la PSD pentru a-i lua locul lui Mihai Tudose. Actual vicepremier, Paul Stănescu a deţinut portofoliul Dezvoltării în guvernul Tudose. Paul Stănescu are 60 de ani, iar în 2008 a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, funcţie în care a fost reales în 2012.
Din 2010, Paul Stănescu este liderul filialei PSD Olt, iar în 2013 a fost ales vicepreşedinte al partidului, el fiind socotit unul dintre cei mai influenţi lideri din teritoriu ai PSD. De altfel, Paul Stănescu este unul dintre cei care l-a ajutat pe Liviu Dragnea să ajungă preşedinte al PSD.
O altă variantă de prim-ministru este cea a lui Mihai Fifor, actualul ministru al Apărării. Acesta însă a fost respins însă de Klaus Iohanis la nominalizarea pentru preluarea portofoliului Transporturilor în 2015, în guvernul Victor Ponta. „În 2008 a fost ales preşedinte al CJ Olt, funcţie în care a fost reales în 2012. Din 2010, este liderul filialei PSD Olt, iar în 2013 a fost ales vicepreşedinte al partidului, fiind socotit unul dintre cei mai influenţi lideri din teritoriu ai partidului„, se arăta într-un comunicat de la Palatul Cotroceni.
În urmă cu câteva luni, în contextul scandalului politic, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști, dacă va mai numi un premier PSD, în cazul în care guvernul va pica. Klauss Iohannis a spus că s-ar mai accepta un premier din partea PSD, dar şi că un guvern tehnocrat nu este o soluție.
Ce spune Constituţia
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Detalii: https://legeaz.net/constitutia-romaniei/articolul-103-constitutie