UPDATE 17.30 Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier, Iohannis precizând că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi.
UPDATE 13:16 Preşedintele Klaus Iohannis va face, la ora 17.00, declaraţii la Palatul Cotroceni. Şeful statului va anunţa numele premierului desemnat.
UPDATE 13.10 Surse din PNL au declarat că Dacian Cioloş va fi desemnat premier de către preşedinte.
UPDATE 13.05 După cea de-a doua rundă de consultări, s-a conturat ideea unui Guvern tehnocrat, cu un premier tehnocrat. Numele cel mai vehiculat pentru postul de premier este cel al fostului comisar european, Dacian Cioloș.
Cei care şi-au declarat sprijinul pentru formula propusă de Iohannis a unui Guvern tehnocrat, cu premier tehnocrat, sunt liderii PNL, UNPR şi UDMR. Astfel, s-a creat majoritatea necesară pentru a da undă verde în Parlament unui cabinet apolitic. Prin decizia luată, UNPR s-a plasat în opoziţie cu PSD.
UPDATE 13.00 Presedintele Iohannis a prezentat un plan „pentru societatea romaneasca”, plan ce presupune schimbari majore, a anuntat Varujan Pambuccian, liderul minoritatilor
UPDATE 12.45 Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după consultări, că preşedintele Klaus Iohannis va anunța astăzi numele premierului desemnat.
Tăriceanu a reluat ideea că ALDE a susţinut ideea unui Guvern politic, nu unul tehnocrat, însă decizia aparţine şefului statului:
„Am inteles ca presedintele favorizeaza solutia unui premier tehnocrat cu un Guvern tehnocrat. Aceasta formula nu intra in optiunile noastre, departe de ceea ce credem ca ar fi necesar in aceste momente.”
UPDATE 12.31 Au început şi ultimele discuţii. Reprezentanţii minorităţilor naţionale au intrat la consultări.
UPDATE 12.30 Liderii PNL, întruniţi în şedinţă, au decis să susţină un Guvern şi un premier tehnocrat, respingând astfel propunerea PSD, Liviu Voinea, informează România TV.
UPDATE 12.22 Preşedintele Klaus Iohannis va respinge propunerea de premier avansată de PSD, economistul Liviu Voinea, au declarat, pentru Mediafax, surse politice, o variantă discutată la Palatul Cotroceni fiind fostul comisar european Dacian Cioloş, însă negocierile nu sunt finalizate.
Potrivit surselor citate, Liviu Voinea, considerat o persoană apropiată de PSD, nu ar avea în Parlament susţinerea necesară, fiind neclar sprijinul UNPR şi ALDE, iar liberalii anunţând tranşant că nu îl vor vota.
Klaus Iohannis ar urma să facă anunţul privind nominalizarea de prim-ministru marţi sau, cel târziu, miercuri.
O variantă cu multă susţinere, în special din rândul oficialilor UE, este fostul comisar european şi ministru al Agriculturii Dacian Cioloş. Potrivit surselor citate, au existat discuţii între reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi Dacian Cioloş, însă în acest moment nu există o decizie clară.
Mai mult, o variantă discutată în acest moment la Palatul Cotroceni este nominalizarea unui premier tehnocrat, independent politic, dar care ar putea să nu întrunească numărul suficient de voturi în Parlament. În acest caz, ar urma de la Palatul Cotroceni o a doua propunere, care va fi susţinută de partide pentru a nu se ajunge în situaţia unor alegeri anticipate.
UPDATE 12.00 Au început discuţiile cu delegatia ALDE, condusă de Călin Popescu Tăriceanu.
UPDATE 11.45 Gabriel Oprea, după consultări: „Ne-am inteles repede. UNPR este un partid serios, care întodeauna s-a ţinut de cuvânt. Niciodată nu a dat jos un Guvern pe care l-a susţinut.
Liviu Voinea (propus de PSD) poate fi o formulă de premier, insă (…) UNPR consideră că preşedintele României trebui să desemneze un premier competent”.
Oprea a adăugat că UNPR va susține decizia președintelui României privind guvernul tehnocrat: „Îl sprijinim pe președinte să numească un pemier competent și miniștri tehnocrați. Eu sunt convins că toate partidele politice, pentru stabilitatea României, va sprijini alegerea președintelui României”..
UPDATE 11.40 Au început consultările cu UNPR. Delegaţia UNPR este condusă de Gabriel Oprea.
UPDATE 11.25 Kelemen Hunor, dupa discutiile cu preşedintele Klaus Iohannis: „Se conturează un Guvern tehnocrat, condus de un prim-ministru tehnocrat care va avea libertatea de a-şi alege cabinetul. Pe primul loc vor sta acele conditii de integritate pe baza cărora se va face nominalizarea premierului şi a ministrilor. (…) Rămâne un Guvern care va funcţiona un an de zile şi pentru acest lucru va avea nevoie de un spirjin politic paralmentar”
Kelemen Hunor a arătat că UDMR va aştepta nominalizarea premierului şi programul cu care cel desemnat va veni, urmând ca apoi să decidă poziţia formaţiunii în Parlament.
„În principiu, consideram ca, in aceste conditii, este o solutie buna, dar aşteptam şi detaliile. Primul detaliu, extrem de important, este cine va fi desemnat să formeze noul Guvern”, a precizat liderul UDMR.
Kelemen Hunor a precizat că reprezentanții UDMR nu au făcut o propunere de premier, doar au conturat un profil a viitorului șef al guvernului.
„Săptămâna trecută am spus gen Dacian Cioloș, gen Bogdan Olteanu. Nu am făcut o nominalizare, că este un atribut al președintelui, dar eu cred ca profilul pe care l-am conturat eset un profil important”, a declarat Kelemen Hunor.
UPDATE 11.00 Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu liderii UDMR. Vor urma reprezentanţii UNPR.
__________________________________________________
După discuţiile de luni cu PSD şi PNL, în care social-democraţii au avansat numele ex-ministrului Liviu Voinea pentru funcţia de premier, preşedintele Klaus Iohannis continuă marţi consultările cu reprezentanţii partidelor parlamentare.
Primii la discuţii vor intra de la ora 11.00, reprezentanții UDMR, urmaţi de cei ai UNPR de la ora 11.30. Discuţiile vor continua cu ALDE de la ora 12.00 și cu grupul parlamentar al minorităților naționale de la ora 12.30.
În urma consultărilor, Klaus Iohannis este aşteptat să anunţe care este premierul pe care îl desemnează.
Citeşte şi: CONSULTĂRI LA COTROCENI pentru funcţia de premier. PSD l-a propus pe Liviu Voinea, PNL vrea guvern tehnocrat
Potrivit unor surse politice, cel mai probabil şeful statului îl va propune premier pe Dacian Cioloş.
Varianta Liviu Voinea, propusă de PSD, ar avea şanse reduse de nominalizare. Pe lângă numele lui Cioloş şi Voinea, a mai fost vehiculat un nume pentru funcţia de premier: Călin Georgescu. Acesta este expert în dezvoltare durabilă, iar din 2013 este președintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma din Viena, Austria. Totodată, în 1999 și în 2008, Georgescu a fost numit coordonator al proiectului Guvernului României de Strategie Națională pentru Dezvoltare Durabilă.
În schimb, PNL a precizat că este de acord cu varianta unui guvern și a unui premier tehnocrat, așa cum a propus președintele Klaus Iohannis. Liberalii au renunțat la ideea organizării de alegeri anticipate în contextul în care majoritatea partidelor parlamentare nu au fost de acord.
Șeful statului a avut săptămâna trecută prima rundă de consultări cu partidele și formațiunile parlamentare în vederea desemnării premierului.
Prim-ministrul Victor Ponta a demisionat săptămâna trecută din funcție. Șeful statului a semnat joia trecută decretul prin care a luat act de demisia acestuia. Iohannis l-a numit pe Sorin Cîmpeanu premier interimar.