Cine va forma noul Guvern. Rezultatul alegerilor parlamentare complică extrem de tare jocurile politice. PNL și USR-PLUS nu vor avea peste 50% împreună, ceea ce înseamnă că vor sta la mâna UDMR pentru formarea unei noi majorități parlamentare. În teorie, ecuația ar fi destul de simplă: PNL, USR-PLUS și UDMR se vor alia pentru a forma noul Guvern. După redistribuire, cele trei partide vor depăși 50%. Problemele însă de abia acum încep, asta pentru că PNL și USR-PLUS se bat pe aceleași portofolii, iar UDMR va ridica pretenții pentru intrarea la guvernare.
Procedura de formare a noului Guvern va fi declanșată imediat ce vom avea rezultatele oficiale de la alegerile parlamentare. Având în vedere că niciun partid nu a obținut majoritatea absolută, partidele care vor intra în Parlament vor fi nevoite să negocieze o alianță pentru formarea Guvernului.
Deocamdată, PNL a anunțat că-l vor susține pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, în timp ce USR-PLUS îl vor susține pe Dacian Cioloș. De asemenea, PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de premier, cel mai probabil profesorul Alexandru Rafila.
Dacă negocierile dintre partide nu se vor concretiza înainte de a ajunge la Cotroceni, atunci vom avea o situația destul de complicată. PNL și USR-PLUS vor fi chemate pe rând la consultări, iar dacă fiecare partid va insista cu o propunere de premier, atunci președintele Klaus Iohannis ar putea fi pus în situația de a oferi mandatul de premier celor de la PSD, partidul cu cel mai mare scor.
În schimb, dacă PNL, USR-PLUS și UDMR vor negocia și vor merge cu o singură propunere de premier, atunci Klaus Iohannis va putea oferi mandatul noii alianțe proaspăt formate.
Ulterior, premierul desemnat are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma echipa de guvernare și apoi va solicita votul de încredere al Parlamentului. Dacă premierul desemnat va reuși să obțină o majoritate în Parlament, atunci situația este rezolvată. În schimb, dacă premierul desemnat nu va reuși să alcătuiască o majoritate, atunci se revine la Cotroceni pentru consultări, în urma cărora va fi desemnat un nou premier.
Cine va forma noul Guvern. Ce spune Constituția despre formarea noului Guvern:
”(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.”.