Cine va forma noul Guvern, situație complicată după alegeri. Ce spune Constituția

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan susține că în ciuda scorului obținut de liberali se va încerca formarea unui Guvern în jurul PNL. Situatia este foarte complicată şi se poate ajunge la o criză politică majoră. Urmează săptămâni complicate de negocieri.
Filip Stan
07 dec. 2020, 08:08
Cine va forma noul Guvern, situație complicată după alegeri. Ce spune Constituția

Cine va forma noul Guvern. Rezultatul alegerilor parlamentare complică extrem de tare jocurile politice. PNL și USR-PLUS nu vor avea peste 50% împreună, ceea ce înseamnă că vor sta la mâna UDMR pentru formarea unei noi majorități parlamentare. În teorie, ecuația ar fi destul de simplă: PNL, USR-PLUS și UDMR se vor alia pentru a forma noul Guvern. După redistribuire, cele trei partide vor depăși  50%. Problemele însă de abia acum încep, asta pentru că PNL și USR-PLUS se bat pe aceleași portofolii, iar UDMR va ridica pretenții pentru intrarea la guvernare.

Procedura de formare a noului Guvern va fi declanșată imediat ce vom avea rezultatele oficiale de la alegerile parlamentare. Având în vedere că niciun partid nu a obținut majoritatea absolută, partidele care vor intra în Parlament vor fi nevoite să negocieze o alianță pentru formarea Guvernului.

Deocamdată, PNL a anunțat că-l vor susține pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, în timp ce USR-PLUS îl vor susține pe Dacian Cioloș. De asemenea, PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de premier, cel mai probabil profesorul Alexandru Rafila.

Rezultate oficiale BEC alegeri parlamentare 2020: PSD câştigă scrutinul, cu 30,18%. PNL – 26,09%, USR -15,69%

Dacă negocierile dintre partide nu se vor concretiza înainte de a ajunge la Cotroceni, atunci vom avea o situația destul de complicată. PNL și USR-PLUS vor fi chemate pe rând la consultări, iar dacă fiecare partid va insista cu o propunere de premier, atunci președintele Klaus Iohannis ar putea fi pus în situația de a oferi mandatul de premier celor de la PSD, partidul cu cel mai mare scor.

În schimb, dacă PNL, USR-PLUS și UDMR vor negocia și vor merge cu o singură propunere de premier, atunci Klaus Iohannis va putea oferi mandatul noii alianțe proaspăt formate.

Ulterior, premierul desemnat are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma echipa de guvernare și apoi va solicita votul de încredere al Parlamentului. Dacă premierul desemnat va reuși să obțină o majoritate în Parlament, atunci situația este rezolvată. În schimb, dacă premierul desemnat nu va reuși să alcătuiască o majoritate, atunci se revine la Cotroceni pentru consultări, în urma cărora va fi desemnat un nou premier.

Cine va forma noul Guvern. Ce spune Constituția despre formarea noului Guvern:

”(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.”.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele două orașe din România care nu se suferă între ele sub nicio formă. Rivalitatea lor a ajuns să fie studiată
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Mulți români fac asta și riscă. Amenda e de 45.000 de lei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Tentativă de suicid a unui medic al cărui nume apare în stenogramele din Spitalul Pantelimon. Cum a fost găsit în toaletă
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Un curier din Constanța cercetat pentru delapidare și înșelăciune
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...