Deputatul PNL Mihăiţă Calimente, preşedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SIE, a declarat, în exclusivitate, pentru RomaniaTV.net, că şefia SIE şi cea a SRI-ului ar trebui să aparţină PNL-ului.
Totodată, deputatul a precizat că nu au vut loc negocieri între PNL şi PSD pentru nominalizarea unui candidat la conducerea Serviciului de Informaţii Externe.
„Din câte ştiu eu nu s-a făcut niciun fel de negociere până la această oră. Am discutat cu factori de decizie din interiorul partidului şi nu au existat niciun fel de tratative în acest sens. Eram şi eu curios cine vine la SIE, dar nu a existat niciun fel de discuţie în acest sens”, a declarat Mihăiţă Calimente, preşedintele comisiei de control a SIE, pentru RomaniaTV.net.
Întrebat dacă şefia SIE ar trebui să meargă la PSD, ţinând cont de declaraţia premierului Victor Ponta potrivit căreia este nevoie de un echilibru pentru ca cele două instituţii să nu fie conduse de aceeaşi forţă politică, deputatul Mihăiţă Calimente a afirmat: „Dacă ar fi să ne luăm după păcăleala care ne-a tras-o Băsescu, spunând că le dă opoziţiei, sigur, erau date oamenilor lui din opoziţie, cele două locuri ar trebui să aparţină opoziţiei. (…) Şi la SIE tot din partea PNL-ului cred că va fi, mă gândesc eu. Dacă aş fi preşedinte, eu aşa aş face.„
Mai mult, Calimente a glumit pe seama „echilibrului de forţe politice” invocat de premierul Ponta: „Ar însemna că şi domnia sa (n.r. Victor Ponta) să numească în Guvern vreo doi de la opoziţie, la Finanţe, să zicem, şi la Dezvoltare, glumesc”.
Preşedintele comisiei de control a SIE a mai precizat că numirea şefilor SRI şi SIE este „atributul preşedintelui”: „Cheia stă totuşi la preşedinte, el este cel care nominalizează şi şeful de la SIE şi de la SRI”.
Mihăiţă Calimente a menţionat şi faptul că „preşedintele vrea să lucreze cu oameni pe care îi cunoaşte şi în care are încredere.” Întrebat dacă social-democraţii ar putea bloca în Parlament numirea unui şef SIE din partea PNL, Calimente a declarat: „PSD-ul nu prea are multe de ales pentru că nu poate bloca aceste numiri la nesfârşit şi este normal ca preşedintele să vrea să lucreze cu oameni pe care îi cunoaşte şi în care are încredere.„
Citeşte şi: Victor Ponta: Nu cred că Iohannis va numi şef SIE de la PSD. Să nu ne facem iluzii
PSD consideră însă periculos ca şefia SIE să meargă tot la PNL. Deputatul social-democrat, Mircea Dobre, spune că „normal” este să se poarte negocieri între PNL şi PSD” pentru şefia SIE şi că viitorul director al Serviciului de Informaţii Externe trebuie „să facă parte dintr-un alt partid”.
„Este normal să fie o negociere deoarece, până la urmă, şeful de la SRI este numit de PNL, este numit de Iohannis dar este din PNL, şi este normal ca celălalt şef, de la SIE, trebuie să facă parte dintr-un alt partid pentru că atunci ar putea exista o percepţie destul de periculoasă”, a spus Dobre, la un post de televiziune.
În plus, deputatul PSD a enuntat principiul echilibrului: „Trebuie să fie o chestiune echilibrată. Discutăm despre acel spirit democratic că nu toată puterea trebuie să fie într-o singură zonă”.
Citeşte şi: ŞEFIA SIE. Cine sunt favoriţii lui KLAUS IOHANNIS pentru postul de director al Serviciului
Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, partener de coaliţie al PSD, susţine şi el că directorul SIE ar trebui nominalizat de coaliţie, dar spune ca nu s-a discutat despre acest lucru.
„Se poate pune problema modului in care exista o anumita tendinta de monopolizare a puterii de catre PNL si n-as fi de parere ca ar trebui sa privim aceasta chestiune ca un dat resemnat. Trebuie sa existe o discutie serioada pe acest subiect si as prefera de data aceasta o nominalizare a unei persoane care sa aiba o carte de vizita care sa il recomande. (…) Din punctul meu de vedere, seful SIE ar trebui nominalizat de coaliție„, a spus Tăriceanu.
În acest sens, deputatul PNL Ovidiu Raețchi i-a dat o replică liderului PLR.
„Conducerea SIE nu poate să facă subiectul algoritmului politic pe care îl propune Călin Popescu-Tăriceanu. Ar deveni o cutumă periculoasă. Afectați de senzația că au pierdut controlul asupra SRI — pe care păreau să conteze în cazul câștigării prezidențialelor de către Victor Ponta — liderii coaliției de guvernare speră să negocieze șefia SIE cu președintele Iohannis.
Acest deziderat a fost formulat ieri de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a spus că directorul SIE ar trebui nominalizat de coaliție — și asta tocmai în ziua vizitei directorului FBI și a ședinței CSAT„, a reacţionat Raețchi.
Citeşte şi: Enaţional: Mihai-Răzvan Ungureanu vrea să preia conducerea Serviciului de Informaţii Externe
În presă, s-au vehiculat deja două nume care sunt date drept favorite pentru postul de director al Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu şi Sorin Ducaru.
Liberalul Mihăiţă Calimente a precizat însă că „nu ştie dacă există în intenţia preşedintelui aceste două nume”. Deputatul a menţionat că Mihai Răzvan Ungureanu a fost „un director bun”, însă se îndoieşte că „acesta şi-ar dori încă o dată aceeaşi funcţie”.
În schimb, de Sorin Ducaru, care este diplomat de carieră, Calimente a avut numai cuvinte de laudă: „Domnul Ducaru este calificat absolut pentru această funcţie.”
George Maior a fost un alt nume vehiculat pentru sefia SIE. Calin Popescu Tariceanu a precizat insa ca nu s-a discutat la nivelul coalitiei despre o eventuala sustinere a lui Maior, dar a aratat ca acesta are „o expertiza”.
Citeşte şi EDUARD HELLVIG a fost votat de Parlament în funcţia de DIRECTOR al SRI VIDEO
Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, în mai multe rânduri, că, deşi PSD îl susţine pe Eduard Hellvig la şefia SRI, trebuie discutată o „problemă de principiu: „Pentru că ea pornea de la un lucru care s-a spus foarte des: să nu fie toată puterea doar de la un singur partid. Acum am înţeles că, de fapt, asta se aplică doar la PSD. Doar de la PSD nu trebuie să fie toată puterea, dacă e din altă parte, nu e o problemă”.
Ponta a subliniat faptul că PSD doreşte o discuţie publică, în Parlament, între forţele politice şi în opinia publică, despre păstrarea unui echilibru între putere şi opoziţie atunci când se fac numiri.
Directorul SIE este propus de presedintele tarii si validat, prin vot, de plenul comun al Parlamentului.