Cine va stăpâni lumea după Apocalipsă

În cazul în care în viitor se va produce un eveniment care va antrena încă o dispariție în masă a speciilor, și a oamenilor ca specie dominantă, planeta ar putea să le rămână șobolanilor care sunt considerați drept animalele care au printre cele mai mari șanse de a rezista unui astfel de eveniment apocaliptic și care au capacitatea de a-și reface foarte rapid populația, putând ajunge specia dominantă, de la capătul noului lanț trofic, conform unui material publicat de LiveScience.com.
Alina Costache
11 feb. 2014, 06:52
Cine va stăpâni lumea după Apocalipsă

În plus, după ce evenimentul apocaliptic și efectele sale vor trece, șobolanii, odată ajunși la capătul lanțului trofic, când nu vor mai avea prădători, vor începe să crească în dimensiuni. Fauna și flora terestră au fost afectate de fenomene de dispariție în masă de cel puțin 5 ori în istoria geologică, cel mai recent astfel de fenomen producându-se în urmă cu 65 de milioane de ani, când au dispărut dinozaurii. În absența dinozaurilor, mamiferele au profitat de nișa trofică eliberată, au repopulat planeta și au ajuns să domine lumea vie, scrie Agerpres.

Unii cercetători avertizează că un nou fenomen de dispariție în masă ar putea să „bată la ușă”, urmând să se producă în următoarele câteva secole din cauza distrugerilor antropice asupra mediului, conform lui Jan Zalasiewicz, geolog la Universitatea din Leicester, în Marea Britanie. În plus, la fel ca și în trecutul Pământului, în ultimele decenii mii de specii de animale sunt amenințate cu dispariția, iar alte sute au dispărut deja, multe din cauza distrugerii mediului lor natural de către oameni.

Jan Zalasiewicz și colegii săi au conceput un experiment teoretic prin care și-au propus să identifice care animale ar avea cele mai mari șanse de supraviețuire și de repopulare a planetei, în cazul unui eveniment de dispariție în masă — și au ajuns la concluzia că șobolanii sunt marii favoriți la supraviețuire.

Cercetătorii își fundamentează concluzia pe faptul că șobolanii și-au demonstrat abilitatea de a ajunge pe orice masă de pământ a planetei, fie ea continentală sau insulară, și reușesc să prolifereze ca populație, în pofida eforturilor coordonate pentru eradicarea lor.

Alte animale, așa cum sunt spre exemplu pisicile sau porcii, se descurcă foarte bine în ecosisteme diverse, dar nu sunt atât de răspândite pe planetă precum sunt șobolanii. În cazul producerii unui eveniment de dispariție în masă, fie din cauze antropice fie în urma unei catastrofe naturale, din punct de vedere teoretic, șobolanii sunt mamiferele cu cele mai mari șanse de a supraviețuire, ca specie, datorită răspândirii lor la scară planetară și a abilității lor de a se adapta și de a rezista în cele mai vitrege condiții, ne asigură Zalasiewicz.

Intervalul de timp în care șobolanii ar ajunge regii planetei ar fi de 3 — 10 milioane de ani, în funcție de datele de care dispunem privind ratele de repopulare după precedentele evenimente de dispariție în masă.

Totuși, nu este cazul să ne alarmăm. Zalasiewicz a reamintit că acest experiment este unul pur teoretic și nu poate fi verificat direct.

„Este o presupunere. Bazată pe principii științifice, dar totuși o presupunere. Am pornit de la analiza acestui tip de evenimente din trecutul planetei și am urmărit care este tipologia ființelor care au avut succes în situații similare”, a adăugat el.

Pe măsură ce anumite specii ocupă nișe ecologice aflate spre capătul lanțului trofic, ajung să crească în dimensiuni, la fel cum s-a întâmplat cu mamiferele după dispariția dinozaurilor. Zalasiewicz și colegii săi sunt de părere că la fel se va întâmpla și cu șobolanii care vor crește în dimensiuni de-a lungul mai multor milioane de ani și vor apuca pe căi evolutive încă necunoscute, nefiind exclus ca la capătul acestei evoluții să apară o specie de rozătoare capabile de gândire rațională și abstractă.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Țara europeană cu cei mai mulți hoți de buzunare. Locul foarte popular în care îi fură pe turiști
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Serviciile secrete americane au confirmat
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Nicușor Dan, număr colosal de urmăritori. Cum a dat lovitura
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Noua TAXĂ pentru șoferii de la bloc. Decizie în România din 2025. Se achită obligatoriu la Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Surpriză privind voucherele de vacanță din 2025! Cum se pierd banii și când se dau înapoi. Noile reguli vizează toți angajații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede