Realizator prolific de lungmetraje, scurtmetraje şi documentare, Chris Marker a colaborat cu nume mari ale cinematografiei, precum regizorii Alain Resnais, Costa-Gavras şi Akira Kurosawa.
Preşedintele Festivalului de Film de la Cannes, Gilles Jacob, a fost printre primii care i-au adus un omagiu acestui „spirit curios, cineast neobosit, poet iubitor de pisici, personaj secret, talent imens”.
Regizorul şi scenaristul Chris Marker a murit duminică, în locuinţa sa din Paris, a declarat criticul francez Jean-Michel Frodon.
Pe numele real Christian François Bouche-Villeneuve, Chris Marker a fost „autorul a circa 50 de filme documentare care au marcat profund şi au influenţat cinematografia mondială”, spune Cinemateca Franceză. Instituţia franceză i-a adus un omagiu acestui cineast cu un „ton inedit”, care a creat „un stil şi o manieră nouă de a privi lumea şi a o prezenta – o artă a montajului poetic”.
Opera sa s-a ţinut la „o bună distanţă de evenimente istorice care au răscolit lumea: Cuba, comunismul sovietic şi chinez, războiul din Vietnam, mai 1968 în Franţa, Chile, mişcările muncitoreşti, luptele pentru emancipare şi independenţă”, adaugă Serge Toubiana şi Costa-Gavras într-un comunicat.
Printre altele, Chris Marker a obţinut Ursul de Aur la Berlinală, pentru documentarul „Description d’un combat” (1961), trofeul Sutherland decernat de British Film Institute, pentru „Sans Soleil” (1983), un premiu César, pentru „Junkopia” (1981), dar şi premiul pentru debut la Festivalul de Film de la Veneţia, pentru „Le joli mai” (1963).