„Bineînţeles, analizele mele nu sunt încă bune, dar nu sunt nici proaste aşa cum au fost înainte”, a afirmat cineastul ucrainean într-o scrisoare trimisă la sfârşitul lunii octombrie lui Nikolai Chtchour. „Nu vă îngrijoraţi prea mult, am supravieţuit”, a adăugat el.
Cineastul trebuie să urmeze un regim special şi să ia medicamente, dar nu mai primeşte tratament prin perfuzie. În ciuda încetării grevei sale, starea de sănătate a lui Senţov a ridicat îngrijorări, potrivit apropiaţilor săi care amintesc că acesta este un proces destul de complicat. „Pare că este pe cale să se restabilească”, a declarat Nikolaï Chtchour. „Nu există certitudine absolută că totul se va încheia bine. Dar, acum există o speranţă”, a subliniat el.
Oponent al anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, el a fost arestat în 2014, la puţin timp după anexarea acesteia de către Federaţia Rusă. A fost condamnat în 2015 de justiţia rusească la 20 de ani de închisoare pentru „terorism” şi „trafic de arme”, la capătul unui proces catalogat drept „stalinist” de ONG-ul Amnesty International.
Cineastul în vârstă de 42 de ani a fost în greva foamei timp de 145 de zile pentru a cere eliberarea tuturor „prizonierilor politici” ucraineni deţinuţi în Rusia.
Potrivit lui Chtchour, Oleg Senţov are destulă energie pentru a lucra la cărţile şi scenariile sale „din care vrea să finalizeze câteva în două luni”.
La finalul lunii octombrie, Parlamentul European i-a decernat lui Oleg Senţov prestigiosul Premiu Sakharov, recompensând „o contribuţie excepţională în lupta pentru drepturile Omului în lume”.