Pentru cei care nu vor putea ajunge în perioada respectivă la cinema, organizatorii au gândit un pre-eveniment, o avanpremieră a festivalului de film. Astfel că între 11-14 iunie la Muzeul Ţăranului Român vor avea loc proiecţii, pe parcursul celor patru zile, axate pe pe câteva teme de larg interes sau personalităţi ale politicii mondiale şi ale cinematografului politic. Unul dintre ele îi este lui dedicat unuia dintre cei mai importanţi lideri politici de la finele secolului XX, Václav Havel – dramaturg, eseist, poet şi disident, cel de-al nouălea şi ultimul preşedinte al Cehoslovaciei (1989–1992) şi primul preşedinte al Republicii Cehe (1993–2003).
Autor a peste 20 de piese de teatru şi a numeroase opere de non-ficţiune traduse pe plan internaţional, Havel a fost, totodată, unul dintre semnatarii manifestului Charta 77, unul din semnatarii de bază ai Declaraţiei de la Praga despre Conştiinţă Europeană şi Comunism, precum şi membru al consiliului Fundaţiei Victimelor Comunismului. In memoriam Václav Havel, programat pentru data de 14 iunie, va începe de la ora 18:00 în Studioul Horia Bernea, unde se va difuza, în premieră românească, documentarul de lungmetraj Cetăţeanul Václav Havel pleacă în vacanţă (regia: Adam Novak şi Jan Novak, 2006) o reconstituire cu mult umor a unui episod mai puţin cunoscut din viaţa de disident a lui Havel: decizia de a testa limitele securităţii prin plecarea într-o lungă „vacanţă” de vizitare a tuturor prietenilor săi din Cehoslovacia… Proiecţia va fi urmată de Václav Havel la Cetatea din Praga (2009), un mediu-metraj documentar în regia lui Petr Jančárek, care trece în revistă primele şase luni de preşedinţie ale lui Havel, perioadă în care acesta a călătorit pentru prima dată în Europa, SUA şi Uniunea Sovietică. De la ora 21:30, la MŢR va avea loc proiecţia în aer liber a lungmetrajului Plecare (Leaving, 2011), unicul film regizat de Václav Havel, o comedie dulce-amară, adaptare a piesei omonime, publicată de Havel în 2007, Plecare a fost lansat în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, ediţia 2011.
Ziua de 11 iunie e dedicată unuia dintre cei mai importanți autori de thrillere politice din perioada 1960-1980, Costa-Gavras. Are programat de la ora 19:00 în Studioul Horia Bernea, filmul Z (1969), laureat în același an cu Premiul Juriului și premiul de interpretare la Cannes, cu Oscarul de montaj și de film străin în 1970 și cu premiul Anthony Asquith pentru muzică de film la BAFTA 1970. În aceaşi zi, de la ora 21:30, la MŢR va avea loc proiecţia în aer liber a filmului Stare de asediu (1972), un film ce explorează consecințele adeseori brutale ale luptei dintre cei aflați la conducerea Uruguay-ului și gherila stângistă Tupamaro, totul pe fundalul unui interogatoriu la care este supus un reprezentant al Agenției Americane pentru Dezvoltare Internațională (un grup folosit drept paravan pentru antrenamentul forțelor de ordine străine în metode de contrainsurgență) de către membrii gherilei urbane. Film nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin și la BAFTA pentru Cea mai bună muzică de film, Stare de asediu reprezintă o vizionare obligatorie pentru toți cei pasionați de filmul politic.
Şi, să nu uităm, CINEPOLTICA e un eveniment recomandat de RTV.NET