De când a început conflictul armat din Ucraina, UE a plătit 35 de miliarde de euro pentru combustibilul rusesc și i-a trimis Ucrainei un miliard de euro pentru a-și îmbunătăți sistemele de apărare, a transmis Josep Borell, miercuri, Parlamentului European.
„Trebuie să îi ajutăm pe ucraineni să se apere… I-am dat Ucrainei un miliard de euro. Poate părea destul de mult, însă un miliard de euro este suma pe care i-o plătim zilnic lui Putin pe energie”, susţine Borell.
După ce a început războiul, UE a impus sancțiuni dure Federației Ruse. Europa depinde de combustibilul rus, lucru care înseamnă că măsurile aplicate în contextul actual sunt limitate pe această parte pentru ca resursele de energie și economiile să nu fie puse sub risc.
Comisia Europeană a transmis că UE plănuieşte să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc cu două treimi până anul viitor. Ca parte a celei de a cincea runde de sancţiuni, blocul comunitar a propus, de asemenea, o interdicţie asupra cărbunelui importat din Rusia. Totuşi, preşedintele CE, Ursula von der Leyen, nu a menţionat nimic cu privire la gazele naturale.
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut, luni dimineaţa, cu până la 7%, pe fondul intensificării temerilor cu privire la aprovizionarea cu gaze, din cauza unor noi sancţiuni impuse Rusiei.
Totul s-a întâmplat după ce unele ţări membre ale Uniunii Europene au cerut blocului comunitar să adopte rapid noi sancţiuni împotriva Rusiei. Cancelarul german Olaf Scholz a spus că, în zilele următoare, ţara sa şi aliaţii săi vor cădea de acord asupra unor „noi măsuri” împotriva Moscovei. La rândul său, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a spus că UE ar trebui să discute despre încetarea achiziţiilor de gaze din Rusia.
Luni în jurul orei 8:24, la Bursa de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 2,6%, până la 115 euro pentru un Megawatt-oră. De-a lungul săptămânii trecute, preţurile au crescut cu 11%, aceasta fiind prima creştere săptămânală înregistrată în ultima lună.
„Riscurile geopolitice ar putea să menţină creşterea preţului gazelor pentru o perioadă mai lungă. Solicitarea Kremlinului ca ţările europene să plătească în ruble pentru gazele ruseşti creşte miza pentru aprovizionare şi posibilitatea unor perturbări”, susţin analiştii Henik Fung şi Chia Cheng Chen de la Bloomberg Intelligence.