Aflat acum după gratii, cu o condamnare definitivă, Cristian Cioacă vrea să ştie cât s-a cheltuit efectiv în anchetarea şi judecarea sa, sugerând că ar fi fost condamnat pentru a se acoperi sumele mari de bani cheltuite nejustificat.
Solicitarea adresată de Cristian Cioacă, prin avocata Maria Vasii, Curţii de Conturi a României începe prin indicarea persoanelor reclamate. ”Subsemnatul Cioacă Constantin-Cristian (n.r. – urmează datele personale), prin avocatul meu ales Maria Vasii, depun prezenta cerere pentru efectuarea unui control/audit de conformitate cu privire la modul în care Ministerul Justiţiei, Ministerul Public (n.r. – Procuratura Generală/Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), Institutul Naţional de Criminalistică şi Institutul Naţional de Medicină Legală «Mina-Minovici» au administrat fondurile băneşti ale statului în cauza penala în care am fost pus sub urmărire penală ( dosar de urmărire penală nr. 1249/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi judecat – dosar penal nr 1252/109/2013 de către Tribunalul Argeş şi Curtea de Apel Piteşti”, spune fostul poliţist condamnat pentru că şi-ar fi ucis soţia, pe avocata Elodia Ghinescu, dispărută în august 2007 fără urmă.
Cioacă spune că îşi întemeiază cererea pe drepturile sale constituţionale şi pe dispoziţiile cuprinse în Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, arătând că ”în situaţiile în care, în rapoartele de audit, se constată existenţa unor fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale, conducătorul departamentului sesizează organele în drept pentru asigurarea valorificării constatării şi informează entitatea auditată”, scrie ziarulring.ro.
Printre altele, fostul poliţist cere Curţii de Conturi ”efectuarea controlului asupra modului de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public cu privire la fondurile băneşti utilizate de către Ministerul Public în efectuarea urmăririi penale (n.r. – în cazul său). De asemenea, vrea să se verifice ”modul în care au fost întrebuinţate bugetul Ministerului Justiţiei şi resursele financiare ale statului cu referire la activitatea de judecata desfăşurată de Tribunalul Argeş şi de Curtea de Apel Piteşti”, precum şi ”modul în care au fost achiziţionate substanţele şi materialele folosite în cursul identificării probelor biologice şi cu privire la operaţiunile de evaluare a acestor probe de către INML şi INC”, ”modul în care au fost ordonate cheltuieli pentru antrenarea efectivelor de jandarmi chemaţi pentru căutarea cadavrului soşiei mele în timpul efectuării activităţilor de urmărire penală”. Totodată, Cioacă vrea să se verifice şi Curtea de Conturi să se pronunţe ”cu privire la legalitatea şi oportunitatea deciziei de a se achiziţiona dispozitivul ADE 650 (n.r. – instalaţie pe care, în plângerea penală către Parchetul Militar, a numit-o «dispozitiv de jucărie»)”, dar şi ”cu privire la legalitatea şi oportunitatea deciziei de a se achiziţiona autoutilitara cu destinaţie specială ce avea în dotare lampa CRIME LITE (Crime-lite 82S ) –cu raportare la eficacitatea dispozitivului din dotarea Poliţiei Române – respectiv dispozitivul Polilight – a se vedea împrejurările şi contractele în baza cărora au fost achiziţionate aceste laboratoare criminalistice mobile şi dacă achiziţia publică s-a desfăşurat cu respectarea normelor metodologice în materie de achiziţii publice”.
”Vă solicit a efectua controlul (…) şi a-mi comunica rezultatul controlului pentru a mă adresa apoi instituţiilor abilitate de către stat pentru a vedea în ce măsură cheltuielile judiciare nejustificat de mari i-au determinat pe judecători să pronunţe o soluţie de condamnare a mea (tocmai pentru a acoperi modul greşit de gestionare a banilor din bugetul public ).”, încheie Cristian Cioacă solicitarea către Curtea de Conturi.