Ciobanii care îngroapă sau ard lâna riscă amenzi uriaşe sau pot ajunge chiar la închisoare. Guvernul a aprobat un proiect care prevede că incendierea și îngroparea deșeurilor sunt fapte penale, care se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 5 ani.
”Lâna este considerată, conform legislației în vigoare, un sub-produs de origine animală. Ar trebui, pentru o gestionare corectă, să meargă către o unitate autorizată de incinerare”, spune Marioara Gătej, comisar general la Garda Națională de Mediu, pentru Știrile Pro TV.
Legislația la care face referire reprezentanta Gărzii de Mediu a fost aprobată de Guvern pe data de 6 aprilie de Guvern.
„Aceste practici afectează grav mediul înconjurător, iar Guvernul a decis ca pentru aceste fapte să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. Am susținut de fiecare dată necesitatea înăspririi pedepselor în gestionarea nelegală a deșeurilor. Amenda pentru persoană fizică începe de la 10.000 de lei pentru deşeurile abandonate, până la 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 de lei până la 70.000 de lei, amendă contravenţională”, a detaliat Tanczos Barna, ministrul Mediului.
Ordonanţa de urgenţă nr. 38/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în vederea eficientizării gestionării deşeurilor a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare de la 7 aprilie. Aceasta arată că îngroparea sau arderea deşeurilor de orice fel este interzisă. Mai mult se arată că și abandonarea – aruncarea, inclusiv îngroparea de către o persoană fizică sau juridică a deşeurilor şi/sau substanţelor sau obiectelor în locuri sau spaţii, altele decât cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea şi tratarea acestora, este de asemenea strict interzisă.
Potrivit Gărzii de Mediu, incinerarea neautorizată și îngroparea deșeurilor afectează aerul și calitatea apelor subterane. Din păcate, la nivelul ţării mai există doar câteva centre de prelucrarea a lânii. Operațiunea costă însă 800 de lei pe tonă, la care se adaugă și transportul, încă 500 de lei. La o turmă de 1.000 de oi, cheltuiala fermierului pentru a scăpa de lână depășește 2.000 de lei.
Fabricile de prelucrare a lânii sunt extrem de puține iar fermierii nu au acces la ele. Una dintre aceste fabrici se află în orașul Covasna, unde lâna este spălată, scărmănată și transformată în izolator termic pentru construcții. Costă 30 de lei metrul pătrat la o grosime de 10 centimetri.
La Sibiu, există singura fabrică de îngrăşământ natural din lână. A fost înfiinţată de doi tineri, cu o investiție de circa 250.000 de euro. Cea mai mare parte a producţiei, însă, este exportată pentru că fermierii români nu sunt atât de deschişi la produsele inovative.
Citeste si Explicaţia specialiştilor despre poluarea peste limite din Bucureşti şi din alte oraşe ale României