‘În noaptea de miercuri spre joi, în tabăra Moria au avut loc confruntări între migranți originari din Afganistan și Pakistan, soldându-se cu trei răniți grav care au fost transportați la spital cu o ambulanță’, a indicat aceeași sursă polițienească.
Purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), Boris Cheshirkov, a confirmat pentru AFP producerea confruntărilor. ‘Corturile au luat foc în timpul incidentelor’, a spus el, adăugând că totuși joi dimineață ‘situația revenise la normal’.
‘După semnarea acordului UE-Turcia, am văzut o recrudescență a acestui tip de încăierări, refugiații și migranții sunt exasperați și anxioși’, a explicat el.
Tabăra Moria din insula Lesbos, care adăpostește circa 3.000 de migranți, a trecut de la statutul de hotspot de înregistrare a noilor veniți în insula din Turcia în cel de tabără de refugiați ce funcționează ca un centru de detenție, de la începerea implementării acordului dintre UE și Turcia, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Cel puţin 700 de migranţi şi-au pierdut viaţa în Marea Mediterană în ultima săptămână (Bilanţ ONU)
De la intrarea în vigoare a acestui document, care prevede retrimiterea în Turcia a migranților, inclusiv a solicitanților de azil sosiți după 20 martie, 411 de persoane au fost retrimise în Turcia, în majoritate pakistanezi, dintre care niciuna nu solicitase azil în mod oficial.
Dar aproape 8.500 de refugiați și migranți continuă să fie blocați în insulele din Marea Egee situate în fața coastelor Turciei, devenită intrarea principală a migranților în Europa, creând mai multe tensiuni. La Lesbos, Chios și Kos, locuitorii au manifestat în semn de protest față de această situație înainte de deschiderea sezonului turistic, în timp ce încăierări între migranți și greva foamei declanșată de unii dintre ei se țin lanț de câteva săptămâni.