Marcel Ciolacu a început şedinţa de Guvern de joi cu un avertisment pentru comercianţii care îşi păcălesc clienţii. „Încep cu un subiect care, din păcate, este tot mai prezent în statele europene și pare că a ajuns și la noi: faptul că unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari. Consider că aceasta este o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor! Este în fapt o scumpire „camuflată” sub un ambalaj foarte asemănător. Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent! Iar în paralel, să pregătim o reglementare, pe modelul francez: producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și, evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a declarat premierul.
Este vorba despre un fenomen cunoscut sub numele de „shrinkflation”, o strategie pe care companiile o folosesc din mai multe motive, mai ales atunci când apare inflația. În cazul produselor alimentare mai ieftine, mai multe cazuri de „creștere ascunsă a prețului” au fost găsite în magazinele cu discount din Germania, folosindu-se exact această tactică.
Fenomenul „shrinkflation”, prin care producătorii reduc gramajul, dar păstrează același preț a luat amploare. Acum, autoritățile din Coreea de Sud au luat primele măsuri împotriva acestuia. Mai exact, Coreea de Sud implementează măsuri ce obligă producătorii să anunțe cumpărătorii că produsul are un gramaj mai mic, decât a fost anunțat inițial. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de „shrinkflation”, iar cei care nu se supun regulilor sunt pasibili de amenzi între 3000 și 7.500 dolari.
Ministrul Finanțelor din Franța a catalogat practica de a reduce gramajul unui produs, fără modificarea prețului, drept o „escrocherie”. Mai mult, comercianții sunt obligați să își anunțe clienții că produsul lor a suferit modificări, în privința cantității.
Potrivit unui studiu, 93% dintre români au observat fenomenul „shrinkflation” și în România. Românii au observat de ceva timp scăderea gramajelor mai multor produse. Prețul însă a rămas la fel sau chiar crește.
Premierul a precizat că în ședința de Guvern se vor aloca fonduri în regim de urgență pentru repararea solului de la Slănic Prahova, unde o stradă s-a surpat formând un crater.
Criza dă târcoale, cumpărătorii au început să fie înşelaţi şi în Germania. Preţurile au crescut iar gramajul a scăzut, Protecţia Consumatorilor a intrat pe fir
„O decizie importantă este legată de alocarea unor fonduri în regim de urgență pentru continuarea lucrărilor de stabilizare a solului de la Slănic Prahova. Trebuie să rezolvăm acea situație de criză acolo unde strada s-a surpat, este o problemă de siguranță a locuitorilor orașului. De aceea, vom aloca banii solicitați, circa 12 milioane de lei, și sper că lucrurile vor reveni în curând la normal”, a indicat premierul.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, în debutul ședinței de Guvern, că prețurile la gaze și electricitate au scăzut. „Avem și o veste bună ca urmare a aplicării noilor modificări la mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze, la final de martie. Prețurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% față de prețurile maximale plafonate. Asta arată că intervenția Guvernului a fost corectă și legitimă, adică în favoarea românilor”, a declarat premierul.
El a menționat și o serie de investiții. „Aprobăm azi o investiție majoră, de aproape 100 de milioane de euro, prin care vor fi dezvoltate conexiuni pentru internet de mare viteză în aproximativ 1000 de localități din țară. Prioritate vor avea unitățile școlare, bibliotecile, unitățile medicale, instituțiile publice. De asemenea, vor fi vizate și acele comunități unde nu există internet iar rețelele fixe ori mobile sunt insuficiente, inclusiv în zonele defavorizate”, conform lui Ciolacu.