”Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus și modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor! Este normal să ținem cont de tendința de reducere a prețurilor la energie și gaze la nivel european. Populația și economia rămân în continuare protejate! Și ne asigurăm, de asemenea, că revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026, cu prețuri corecte pentru români”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
La nivel european și național există o tendință de scădere a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, ba chiar, în unele cazuri, preţurile au scăzut chiar sub pragurile de plafon. Drept urmare, Guvernul Ciolacu a actualizat și plafoanele, astfel încât aceste scăderi să se reflecte şi în facturile clienţilor finali. Modificările vor intra în vigoare de la 1 aprilie.
Schema de plafonare propusă de PSD clasează România pe locul 4 la cel mai accesibil gaz și a cincea țară cu cea mai accesibilă energie electrică în Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană pe trimestrul 3 din 2023.
RCA plafonat, încă trei luni
Guvernul condus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, a decis să prelungească plafonarea tarifelor RCA până la data de 30 iunie, întrucât piața asigurărilor nu a reușit să se stabilizeze nici după un an de la intrarea în vigoare a acestei măsuri. În primele 3 luni ale anului curent, s-au înregistrat peste 21.000 de cereri de alocare a asiguraților cu risc ridicat, ceea ce reprezintă aproximativ 2600 de astfel de asigurați per asigurător RCA.
”Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie. Vrem să combatem orice risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piață. Și să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF și a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Citește și: Menținerea plafonării RCA, noua măsură a Guvernului Ciolacu în sprijinul românilor
Executivul a adoptat decizia de plafonare a prețurilor la RCA acum un an, stabilind tarifele de primă pentru asigurările RCA la nivelul practicat la data de 28 februarie 2023. Inițial prețurile au fost plafonate pentru o perioadă de 6 luni, ulterior prelungită până la 31 martie 2024, fiind ajustată cu un procent maxim de 6,8% pentru a ține cont de inflație.
Aceste măsuri sunt menite să asigure stabilitatea și accesibilitatea asigurărilor auto pentru toți conducătorii auto din România până când va interveni o modificare a legislației în vigoare.
În același timp, în Parlament se lucrează la o nouă lege a RCA propusă de ASF și susținută de parlamentarii PSD, care ar putea introduce conceptul de „RCA pe șofer”. Acest proiect, care a generat numeroase dezbateri, ar putea aduce modificări semnificative pentru șoferi și vizează, de asemenea, reglementarea pieței asigurărilor.
Dobânzile exorbitante, plafonate la propunerea PSD
Românii obțin o protecție financiară esențială împotriva dobânzilor exorbitante la creditele acordate de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN-uri). Legea propusă de senatorul PSD, Daniel Zamfir, impune un plafon pentru dobânzi, limitând în același timp acțiunile agresive ale agenților de recuperare.
”În Parlament s-a votat plafonarea acelor dobânzi nesimțite la credite, de genul 20.000 la sută, practicată atâta vreme de instituții financiare nebancare. De fapt, oriunde vedem speculă și excese care afectează nivelul de trai al românilor, intervenim și reglăm situația!”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Măsura a venit după ce ANPC a constatat că există IFN-uri care aplică dobânzi de până la 60.000%, cu o medie a dobânzilor în jur de 7-800%. Cu adoptarea acestui proiect de lege, astfel de dobânzi devin ilegale, inclusiv pentru contractele în derulare.
Conform proiectului votat de PSD, noile reglementări vor afecta: creditele ipotecare, unde rata dobânzii anuale efective (DAE) nu poate depăși dobânda de referință a Băncii Naționale a României (BNR) plus 2%, pentru creditele de consum. DAE-ul nu va fi mai mare decât dobânda de referință a BNR plus 15%, precum și pentru creditele de consum mai mici de 15.000 de lei, iar suma totală de rambursat ce nu va putea depăși dublul sumei împrumutate. În consecință, potrivit aceluiași proiect, clienții nu vor plăti mai mult de dublul sumei împrumutate, dat agențiile de recuperare nu pot cere mai mult decât valoarea creanței.