Ciolacu anunță clar: continuă politica PSD a plafonărilor de preț oriunde există speculă

Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică continuă încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate recent de Guvernul Ciolacu. Actul normativ prevede și noi plafoane, mai mici, pentru consumatorii casnici și pentru companii. Și prețurile polițelor RCA rămân plafonate încă trei luni.
Alina Costache
29 mart. 2024, 11:34
Ciolacu anunță clar: continuă politica PSD a plafonărilor de preț oriunde există speculă

”Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus și modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor! Este normal să ținem cont de tendința de reducere a prețurilor la energie și gaze la nivel european. Populația și economia rămân în continuare protejate! Și ne asigurăm, de asemenea, că revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026, cu prețuri corecte pentru români”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

La nivel european și național există o tendință de scădere a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, ba chiar, în unele cazuri, preţurile au scăzut chiar sub pragurile de plafon. Drept urmare, Guvernul Ciolacu a actualizat și plafoanele, astfel încât aceste scăderi să se reflecte şi în facturile clienţilor finali. Modificările vor intra în vigoare de la 1 aprilie.

Schema de plafonare propusă de PSD clasează România pe locul 4 la cel mai accesibil gaz și a cincea țară cu cea mai accesibilă energie electrică în Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană pe trimestrul 3 din 2023.

Citește și: Marcel Ciolacu anunţă plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025. Fără amenzi la RO e-Factura până în 31 mai 2024

 

RCA plafonat, încă trei luni

Guvernul condus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, a decis să prelungească plafonarea tarifelor RCA până la data de 30 iunie, întrucât piața asigurărilor nu a reușit să se stabilizeze nici după un an de la intrarea în vigoare a acestei măsuri. În primele 3 luni ale anului curent, s-au înregistrat peste 21.000 de cereri de alocare a asiguraților cu risc ridicat, ceea ce reprezintă aproximativ 2600 de astfel de asigurați per asigurător RCA.

”Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie. Vrem să combatem orice risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piață. Și să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF și a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Citește și: Menținerea plafonării RCA, noua măsură a Guvernului Ciolacu în sprijinul românilor

Executivul a adoptat decizia de plafonare a prețurilor la RCA acum un an, stabilind tarifele de primă pentru asigurările RCA la nivelul practicat la data de 28 februarie 2023. Inițial prețurile au fost plafonate pentru o perioadă de 6 luni, ulterior prelungită până la 31 martie 2024, fiind ajustată cu un procent maxim de 6,8% pentru a ține cont de inflație.

Aceste măsuri sunt menite să asigure stabilitatea și accesibilitatea asigurărilor auto pentru toți conducătorii auto din România până când va interveni o modificare a legislației în vigoare.

În același timp, în Parlament se lucrează la o nouă lege a RCA propusă de ASF și susținută de parlamentarii PSD, care ar putea introduce conceptul de „RCA pe șofer”. Acest proiect, care a generat numeroase dezbateri, ar putea aduce modificări semnificative pentru șoferi și vizează, de asemenea, reglementarea pieței asigurărilor.

 

Dobânzile exorbitante, plafonate la propunerea PSD

Românii obțin o protecție financiară esențială împotriva dobânzilor exorbitante la creditele acordate de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN-uri). Legea propusă de senatorul PSD, Daniel Zamfir, impune un plafon pentru dobânzi, limitând în același timp acțiunile agresive ale agenților de recuperare.

”În Parlament s-a votat plafonarea acelor dobânzi nesimțite la credite, de genul 20.000 la sută, practicată atâta vreme de instituții financiare nebancare. De fapt, oriunde vedem speculă și excese care afectează nivelul de trai al românilor, intervenim și reglăm situația!”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Măsura a venit după ce ANPC a constatat că există IFN-uri care aplică dobânzi de până la 60.000%, cu o medie a dobânzilor în jur de 7-800%. Cu adoptarea acestui proiect de lege, astfel de dobânzi devin ilegale, inclusiv pentru contractele în derulare.

Conform proiectului votat de PSD, noile reglementări vor afecta: creditele ipotecare, unde rata dobânzii anuale efective (DAE) nu poate depăși dobânda de referință a Băncii Naționale a României (BNR) plus 2%, pentru creditele de consum. DAE-ul nu va fi mai mare decât dobânda de referință a BNR plus 15%, precum și pentru creditele de consum mai mici de 15.000 de lei, iar suma totală de rambursat ce nu va putea depăși dublul sumei împrumutate. În consecință, potrivit aceluiași proiect, clienții nu vor plăti mai mult de dublul sumei împrumutate, dat agențiile de recuperare nu pot cere mai mult decât valoarea creanței.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cât costă să treci un teren agricol din extravilan în intravilan în 2025. Ministerul Agriculturii a stabilit tariful, anunț oficial pentru români
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Zodiile care vor încheia luna cu o despărțire. Nu se vor uita în urma lor
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, investigat de DNA pentru luare de mită
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București