Ciolacu anunță primele măsuri ale noului Guvern al României: „Sunt primul care își cere iertare românilor. Trebuie să fiu sincer, va fi greu”

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat primele măsuri pe care le va lua noul Guvern al României în 2025.
Filip Stan
23 dec. 2024, 17:46
Ciolacu anunță primele măsuri ale noului Guvern al României: „Sunt primul care își cere iertare românilor. Trebuie să fiu sincer, va fi greu”

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, luni, 23 decembrie 2024, primele măsuri pe care le va lua noul Guvern al României în 2025.

Marcel Ciolacu, promisiuni pentru români

”România are nevoie astăzi de un guvern deplin funcțional. Acesta este cel mai așteptat și puternic semnal pentru investitori, pentru partenerii externi și pentru economia românească. Sunt convins că va exista un impact imediat la Bursa de Valori de la București. Acolo sunt cele mai importante companii românești și acolo sunt investite și multe zeci de miliarde din fondurile de pensii ale românilor! Acesta este primul pas, să dăm un impuls pozitiv mediului de afaceri prin stabilitatea oferită de guvern și de coaliția parlamentară care îl susține.

Al doilea obiectiv major al acestui Cabinet este organizarea rapidă a alegerilor prezidențiale, în siguranță deplină și transparență totală. Românii trebuie să-și aleagă președintele într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă construită în afara țării, de dușmani ai României. De aceea, alături de colegii mei din Guvern, mă voi asigura că alegerile prezidențiale vor fi echitabile pentru toți competitorii și că voința românilor – și nu algoritmii rețelelor sociale – vor decide președintele României!”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Sunt primul care își cere iertare românilor”

”Eu am înțeles însă votul de protest al românilor. Nu cred că este un vot generat de sărăcie, așa cum s-a spus. Și am văzut reputați analiști care au pus degetul pe rană: România nu mai este o țară săracă! Problema nu e una de inegalitate, ci de inechitate într-o Românie care s-a trezit într-o nouă realitate economică și socială, cu o clasă de mijloc care crește constant. Și îmi permit să citez acum dintr-o asemenea analiză care mi-a atras atenția pentru că surprinde exact esența problemei.

În interiorul clasei economice de mijloc avem o categorie minoritară (și din ce în ce mai minoritară) cu putere economică și cu prestigiu social, și o categorie majoritară (și din ce în ce mai majoritară) cu o putere economică cel puțin similară, dar lipsită complet de prestigiu social. Iar puterea economică nu rabdă prea mult timp să fie lipsită de prestigiu social. Când ești sărac, rabzi. N-ai încotro. Dar când nu mai ești sărac, nu mai rabzi. Inegalitatea poate fi suportată, dar inechitatea între egali, nu! Iar concluzia este că, în România, prestigiul social – cu toate beneficiile care decurg din el – aparține exclusiv clasei educate.

Aceasta este realitatea care ne-a scăpat tuturor. Și sunt primul care își cere iertare românilor pentru asta! Nu poți clădi o societate echitabilă în care oamenii capătă mai multă putere economică, fără a avea însă și recunoaștere socială.

De aceea, pe termen mediu, prioritatea acestui Guvern este să refacă structura economică și socială a comunității. Și să pună la baza acestui proces respectul pentru munca fiecăruia și, mai ales, pentru modul în care este cheltuit banul public! Cetățeanul a servit mult prea mult timp statul. Este timpul ca și statul să își facă corect treaba față de cetățean.

Citeste si Marcel Ciolacu, desemnat premier al României de Klaus Iohannis: Mandatul încredinţat astăzi mă onorează şi mă obligă. Trăim vremuri complicate

Și voi da un exemplu, cu riscul de a ostiliza anumite categorii, cum ar fi magistrații. Nu pot sta cu mâinile în sân după decizia Curții Constituționale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! O asemenea decizie produce tocmai frustrare și inechitate față de restul cetățenilor!

De aceea, acest Guvern va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de așa ceva. Și de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primește nu știu cine în plus la salariu, ci de cât câștigi în funcție de cât muncești. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar.

Sporurile și primele nu mai trebuie să fie o obligație lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanța, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat.

Acesta trebuie să fie etalonul. Angajații de la stat trebuie să își justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafelele și meniul de la bufet nu înseamnă performanță.

Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbție 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu și corect. Totodată, trebuie să ne îndreptăm foarte rapid către elaborarea unui nou statut al funcționarului public.

În prezent, funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței. Așa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță și garanția că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îți faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze urgent.

Și cred că trebuie să începem de la modul cum ne selectăm angajații la stat. După 35 de ani de la Revoluție, percepția publică și, deseori, chiar adevărul este că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. La un ministru, la un primar sau la un șef de instituție. Fix ca în comunism.

Vezi si Crin Antonescu, după ce a fost anunțat drept candidatul Coaliției la prezidențiale 2025: „Nu am solicitat candidatura, dar nu m-am dat la o parte. Este esenţial să avem alegeri prezidenţiale cât mai repede posibil constituţional şi legal”

Trebuie să stopăm această situație. Și vă propun să facem asta prin a renunța să facem angajări la nivelul fiecărei instituții, ci să organizăm o selecție a locurilor de muncă de la stat, pe modelul examenelor naționale la rezidențiat, în funcție de specific.

Putem face această mare selecție națională la nivelul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici sau printr-un alt model inspirat din standardele de bună guvernare ale OECD. (…). Trebuie să fiu sincer, va fi greu!”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Tragedie aviatică pe ruta București-Zurich. Un avion a luat foc. Sunt raportate victime
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Dmitri Peskov neagă zvonurile despre divorțul Asmei al-Assad de Bashar al-Assad
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii