Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este unul dintre susţinătorii impozitării progresivă, însă de asemenea nu exclude cota unică. El a adăugat că nu mai avem cotă unică în România, însă o astfel cotă înseamnă mărirea taxelor. „Impozitarea progresivă este pe venituri excepţionale. Ştim cu toţii că anumite persoane cumpărau un teren, de exemplu, cu 10.000 euro şi îl vindeau pe urmă cu 5 milioane euro. Nu poţi să iei bani, niciunde în lumea aceasta nu te impozitează pe praguri cu 10% pe întreaga sumă. Nu se întâmplă niciunde în lume”, a mai explicat liderul PSD.
„Sunt unul dintre susţinătorii impozitării progresive, dar de asemenea nu exclud ca să rămânem cotă unică. Dacă am fi reintrodus cota unică, fiindcă noi nu mai avem cotă unică în România, ar fi însemnat să măresc taxele. Am văzut că prin Parlament s-au gândit unii să mă oblige să introduc cota unică. Asta ar fi însemnat să măresc taxele şi am încercat să le explic. Se pare că, până la urmă, au înţeles”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat dacă au fost discuţii în coaliţie privind introducerea impozitării progresive, luni la sediul PSD din Capitală.
„Este mult mai uşor de colectat cota unică, dar cu adevărat ea trebuie să fie unică”, a continuat Ciolacu.
„Asta e o dezbatere publică pe care să o avem. Impozitarea progresivă este pe venituri excepţionale. Ştim cu toţii că anumite persoane cumpărau un teren, de exemplu, cu 10.000 euro şi îl vindeau pe urmă cu 5 milioane euro. Nu poţi să iei bani, niciunde în lumea aceasta nu te impozitează pe praguri cu 10% pe întreaga sumă. Nu se întâmplă niciunde în lume. Mai este impozitarea pe praguri, pe venituri cumulate. Este peste tot în lume. Asta nu înseamnă că se schimbă ceva de fond,. Dimpotrivă, se aduce o echitatea socială, fiindcă o societate care nu introduce echitatea socială, ajunge într-o criză socială, lucru care s-a întâmplat când PSD a intrat la guvernare”. a mai spus liderul PSD.
„Sub nicio formă nu se va mări TVA la alimente şi medicamente” pentru că acest lucru ar duce la o creştere a inflaţiei, a mai spus liderul PSD. Marcel Ciolacu a reamintit de digitalizarea ANAF pe care şi-a asumat-o, o acţiune nefăcută în 30 şi ceva de ani de la Revoluţie.
„Va fi o reformă fiscală care are ca şi an fiscal. O reformă fiscală nu înseamnă că vor fi introduse mai multe taxe. Eu am promis că o să fac digitalizarea ANAF, după 30 şi ceva de ani când nimeni nu a făcut-o. În afară de bază, avem 12 module deja în implementare cu companii de renume în acest domeniu şi momentan avem încasările pe care le-am aşteptat. Cu adevărat, am încurajat foarte mult investiţiile şi de aceea, chiar dacă a fost excedent pe ultima lună, încercăm să ne menţinem într-un echilibru. Nu vorbim de noi taxe. Eu nu am mărit taxe nici după ce am luat mandatul de prim-ministru, cu toate că aveam un deficit lăsat de 6,8% şi era asumat în jur de 5,7 şi am închis cu 5,6, 5,5%. Am scos anumite excepţii. Am văzut şi eu nişte ştiri foarte frumoase.
Vă spun un singur lucru, pe mine ca prim-ministru s-a făcut o presiune imensă ca să măresc TVA şi am refuzat acest lucru, pentru că este total incorect, iarăşi cei cu venituri mici să contribuie la acest efort comun. Nu este corect”, a explicat Marcel Ciolacu, întrebat dacă după cele patru rânduri de alegeri, vor fi noi taxe, mai ales că a fost amânată reforma fiscală, luni la sediul PSD din Capitală.
Citeşte şi: VIDEO Candidatul USR de la Sectorul 3, lovit de un reprezentant AUR, după ce discutaseră în contradictoriu cel puţin 10 minute. Lucian Judele a susţinut că ar fi fost agresat de „oamenii de nădejde ai lui Negoiţă”
„Asta ar duce la o creştere a inflaţiei. Când ai ajuns cu inflaţia în jur de 1% poţi să te gândeşti la anumite măsuri, pentru că e foarte rău să pici în partea cealaltă, dar acolo de obicei se acţionează în alte zone, ca să ţinem”, a completat Ciolacu.
Liderul PSD a reamintit despre depăşirea unui miliarde de euro lunar în cheltuielile pe sănătate, lucru care nu s-a întâmplat niciodată până acum. El a mai vorbit de digitalizarea Casei de Sănătate, acţiune care va duce la ţinerea anumitor cheltuieli sub control.
„Momentan, tot ce înseamnă cheltuieli pe sănătate, în acest moment, am depăşit un miliarde de euro lunar. Nu s-a întâmplat niciodată lucrul acesta şi ştiţi la fel de bine ca şi mine că sunt vreo 3-4 miliarde lei în desfăşurare pentru infrastructura spitalicească. Aici o să reorganizăm şi am şi făcut deja achiziţii centralizate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi a întregului sistem de sănătate. Dăm înainte cu digitalizarea Casei de Sănătate, lucru care ne va duce la anumite cheltuieli sub control. Cumva şi să le anticipăm mult mai bine. Părerea mea că, în primul rând, eu Guvern şi eu stat român, pe care îl reprezint acum din funcţia de prim-ministru, trebuie să îmi fac eu întâi treaba până la a vorbi de noi taxe”, a conchis Marcel Ciolacu.