Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că este bucuros că, în timpul mandatului său de şef al Executivului, justiţia funcţionează foarte bine, el făcţnd referire la cazul Coldea, Dumbravă, Trăilă şi Tocaci care sunt acuzaţi de trafic de influenţă. Ciolacu a adăugat că este mândru că PSD s-a detaşat de fenomenul penalilor şi a subliniat că USR a devenit ”partidul principal al penalilor”.
”Mă bucur că, în perioada mea de prim-ministru, justiţia funcţionează şi chiar constatam o oarecare normalitate. Nu mai vedem girofarele de la timpul nopţii, luaţi oamenii noaptea, când pot fi chemaţi la prânz, omeneşte, nu se ţine cont de culoare politică”, a declarat, sâmbătă, Marcel Ciolacu, care a fost întrebat ce părere are despre dosarul în care doi generali SRI sunt acuzaţi de trafic de influenţă.
Ciolacu a ţinut să sublinieze că USR este partidul penalilor acum, în timp ce PSD s-a îndepărtat de acest fenimen.
”Toţi spun că e o implicare politcă. Nu prea înţeleg cum ar putea politicul să se mai implice în actul de justiţie, după toate măsurile luate şi, cu adevărat, sunt mândru că PSD s-a detaşat total de acest fenomen şi că partidul principal al penalilor a devenit USR”, a mai declarat Ciolacu.
Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci sunt acuzaţi de trafic de influenţă, în dosarul în care au avut loc audieri începând de joi.
Toţi cei patru au fost plasaţi sub control judiciar.
Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci sunt acuzaţi de trafic de influenţă, în dosarul în care au avut loc audieri începând de joi. DNA a transmis primele informaţii în acest caz, fără a invoca niciunul dintre numele celor implicaţi, cei doi generali SRI fiind identificaţi ca oameni de afaceri.
Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci au fost audiaţi joi la DNA ca urmare a unui denunţ depus de omul de afaceri Cătălin Hideg.
Acesta susţine că i s-a cerut de către Dumbravă să plătească avocatului Doru Trăilă un onorariu de 700.000 de euro, cu mult mai mare decât cele practicate în România, pentru a obţine o condamnare cu suspendare în instanţă. Cătălin Hideg, care are o condamnare de patru ani de închisoare, în primă instanţă, în urma unei anchete desfăşurate de Parchetul Europeam, mai afirmă că i s-a spus că Florian Coldea este ”singurul din România care are pârghiile necesare pentru a rezolva” dosarul său penal.
Hideg afirmă că a dat deja avocatului Trăilă 100.000 de euro, suma totală convenită fiind de 600.000 de euro. Coldea, Dumbravă, Trăilă şi Tocaci au părăsit sediul DNA vineri, după ora 3 dimineaţa.
DNA a transmis, vineri după-amiază, primele date despre dosar, fără a invoca însă niciunul dintre numele celor vizaţi.
”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, începând cu data de 24 mai 2024, faţă de patru persoane (doi foşti militari, în prezent asociaţi în cadrul unor societăţi, un avocat din cadrul Baroului Bucureşti şi o persoană fără calitate specială), pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea”, arată DNA în comunicat.
”În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpaţi a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranşe egale”, arată procurorii în ordonanţă.
Potrivit sursei citate, martorul ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială în sumă de aproximativ 100.000 euro.
”În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane juridice, cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor”, a mai transmis DNA :
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpaţi trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.
”Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. De asemenea, inculpaţii vor depune o cauţiune în valoare de 500.000 lei (stabilită faţă de cei doi oameni de afaceri şi avocatului din cadrul Baroului Bucureşti) respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sau prin constituirea unor garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceloraşi sume de bani, în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, mai arată DNA.
Procurorii precizează că inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile penale.