Ciolacu a subliniat că abordarea de până acum a fost greșită, iar prevenția și tratamentul nu ar trebui să fie responsabilitatea Ministerului de Interne, ci să fie considerate chestiuni de sănătate publică. În același context, liderul PSD s-a arătat deschis către o abordare integrată pentru combaterea tuturor tipurilor de adicții, de la droguri și alcool, la alte dependențe.
„Statul român a fost total pe dinafară în această problemă. Noi am făcut, de fapt, vreo două broșuri expirate, am lucrat cu jumătăți de măsură, n-am înțeles deloc fenomenul, pentru că n-am stat de vorbă cu acei copii,” a declarat premierul, făcând referire la dialogul său cu tinerii afectați de consumul de droguri. Ciolacu a adăugat că, în loc să fie priviți ca persoane care au nevoie de tratament, acești tineri au fost tratați drept infractori: „I-am transformat în infractori, ei având o problemă de adicție.”
Întrebat fiind despre posibilitatea unei abordări unificate de combatere a adicțiilor, sub coordonarea premierului, pentru a da mai multă forță, acesta a declarat: „E mult de discutat aici, dar mi-aș dori oricând, vă stau la dispoziție.” Totodată, Ciolacu a afirmat că este decis să reorganizeze Agenția Națională Antidrog, intenționând să transfere partea de prevenție și tratament în zona de sănătate: „Vreau să rup Agenția Națională Antidrog și o să o rup până voi pleca din funcția de prim-ministru. Toată partea de prevenție, partea medicală, nu trebuie să fie la Ministerul de Interne.”