”Toată lumea credea că Unifarm cumpără şi distribuie la spitale sau familiilor vulnerabile. Dimpotrivă, ei cumpărau la nişte preţuri, după cum se vede, astronomice, apoi trimiteau facturile să le plătească Consiliile Judeţene. 90% din preşedintii de Consilii Judeţene au refuzat să cumpere măşti şi combinezoane de la Unifarm pentru că erau preţurile mult prea mari”, a declarat, marţi seară, la TVR 1, Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: Avem deja peste 200 de semnături pentru moţiunea de cenzură
Acesta a explicat care a fost schema de achiziţie directă de la Unifarm şi a subliniat că s-a renunţat la achiziţiile directe mai ales la presiunea mass – media.
”Ei au venit şi au schimbat toţi managerii de spital. Pe urmă, au venit cu starea de alertă, noi am făcut un amendament, astfel încât managerii de spitale să nu mai fie în subordinea ministerului. Era clar ceva organizat, o infracţiune bine pusă la punct şi cu un lanţ bine definit. Nu e suficient că faci importuri şi descătuşezi pentru şpăgi, trebuia undeva şi descărcată această marfă. Cu adevărat această şmecherie de a face achiziţie directă sub masca unei pandemii, a fost de fapt un furt organizat. Până la proba contrarie, există anumite cerinţe ale politicului, respectiv toţi managerii să fie numiţi de ministru şi toţi să cumpere de la Unifarm. De ce tocmai de la Unifarm? Să aflăm astăzi că era vorba de o şpagă de 800 de milioane? Au renunţat la achiziţiile directe la presiunea politică şi mai ales la presiunea media. Deja erau prea multe cazuri în spaţiul public, că sunt lucruri necurate, pentru ca ei să continue”, a mai declarat Ciolacu.
Preşedintele PSD mai spune că toate combinezoanele cumpărate din Turcia ”sunt aceeaşi măsură, sunt pentru oameni scunzi”.
Marcel Ciolacu a mai precizat că, de săptămâna viitoare, va funcţiona la Parlament o comisie care va analiza aceste achiziţii directe. Liderul social – democrat a adăugat că nu se ştie deocamdată cine va conduce această comisie.
Directorul general al Unifarm, Eugen Adrian Ionel, este cercetat sub control judiciar de către DNA, pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului.
O tranşă de un milion de măşti nu a fost conformă, creând un prejudiciu de 2,3 milioane de lei pentru Unifarm.
Totodată, procurorii susţin că Eugen Adrian Ionel a dobândit nelegal calitatea de director general al Unifarm, în 2016.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, marţi, că, după ce DNA a anunţat plasarea sub control judiciar a directorului Unifarm, a solicitat întrunirea de urgenţă al Consiliului de Administraţie al Unifarm pentru a lua ”deciziile” cu privire la acesta.
”Aştept această reacţie a Consiliului de Administraţie şi voi semna şi ordinele”, a declarat Tătaru.