Marcel Ciolacu nu este de acord cu schimbarea propusă de Comisia Europeană în privința pieței energiei. Liderul PSD spune că prioritatea lui este binele cetățenilor țării.
Comisia Europeană a cerut României eliminarea restricțiilor legate de stabilirea prețurilor și exportul de gaze si energie electrică. Social democrații au reacționat susținând că nu pot permite reliberalizarea pieței energetice din România, cât timp nu sunt îndeplinite criteriile de conectivitate a pieței unice europene de energie. Executivul condus de Marcel Ciolacu intenționează să ceară Comisiei Europene compensații pentru diferența de preț la energie, generată de situația actuală a României. Țara noastră a fost nevoită sa închidă capacități de producere a energiei electrice pe bază de cărbuni, dar și să asigure energie electrică suplimentar pentru Republica Moldova și Ucraina.
Social democrații au comunicat public faptul că se opun reliberalizării pieței energiei atâta timp cât piața unică europeană de energie nu funcționează complet interconectată și nu sunt astfel îndeplinite criteriile esențiale enunțate chiar de Comisia Europeană.
Măsura plafonării prețurilor la energie electrică și gaze face parte din planul Guvernului Ciolacu de protejare a puterii de cumpărare a românilor și a economiei în fața creșterilor speculative de prețuri la energie, alimente și servicii. Limitarea prețurilor le garantează românilor că prețurile la energie și gaze vor fi păstrate sub control și în această iarnă, măsura fiind în vigoare până la sfârșitul lunii martie 2025.
La acest moment, piața unică europeană de energie nu este deplin funcțională deoarece rețelele din Austria și Slovacia nu asigură conectarea dintre țările vestice si cele din regiunea noastră, criteriu imperativ al Comisiei Europene. Astfel, energia electrică, mai multă și mai ieftină din vestul Europei, nu are cum să ajungă în România, susțin social democrații.
Pe lângă lipsa accesului la piețele vestice, contextul geopolitic a impus ca România să asigure energie electrică și pentru Republica Moldova și Ucraina. Mai mult, România a trebuit să închidă anumite capacități de producere a energiei pe bază de cărbune, situații impuse de angajamentele pentru o tranziție verde. Astfel că prețul real al energiei electrice din țara noastră a ajuns la valori record, comparativ cu cel din țările vestice ale Uniunii Europene.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu va solicita astfel Comisiei Europene compensații pentru diferența de preț la energie. Acest lucru înseamnă pornirea unei serii de dialoguri între reprezentanții autorizați ai României și cei ai Comisiei Europene pentru a combate cauzele problemei, nu efectele, mai spun social democrații.
Articol susținut de Partidul Social Democrat