UOPDATE: Liderii liberali i-au cerut duminică seara ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, să găsească soluții de finanțare a investițiilor publice derulate prin “Anghel Saligny” și CNI, astfel încât facturile depuse pe situații de lucrări să fie decontate până la sfârșitul anului. Marcel Boloș a transmis liderilor liberali, spun surse politice, că poate atinge ținta de deficit, cu includerea acestor cheltuieli suplimentare, în condițiile în care măsurile de reducere a cheltuielilor din administrație au adus o economie de circa 3 miliarde de lei.
Totodată, ministrul Finanțelor a promis că vor fi plătite sumele solicitate de Consilii județene și primării pentru restanțele către Direcțiile generale de asistență socială și plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap.
Liderii liberali i-au mai cerut ministrului de Finanțe ca plățile pentru investiții publice să se facă cu prioritate, astfel încât nici un constructor să nu părăsească șantierele. Liberalii au cerut predictibilitate pentru bugetul Ministerului Dezvoltării, iar Boloș i-a asigurat că acesta va fi mai mare cu peste 60%, comparativ cu 2023.
Liderii coaliţiei de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au duminică o întâlnire de lucru pentru a discuta proiectul penttru bugetul pe anul viitor.
„În acest weekend vom lucra împreună pe proiectul de buget pe 2024, unde investiţiile reprezintă fundamentul viziunii noastre de dezvoltare economică. De asemenea, va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru Educaţie. Acest lucru am dorit să-l menţionez ca să fie clar pentru toată lumea”, afirma premierul Ciolacu, vineri, în şedinţa de Guvern.
Salariile bugetarilor se majorează diferit de la 1 ianuarie. Ce bugetari primesc 20% în plus în 2024. Alte beneficii extrasalariale se îngheaţă sau se taie!
Surse oficiale au precizat pentru Agerpres că discuţiile pe bugetul pentru 2024 se derulează duminică, la acestea participând, între alţii, premierul, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Potrivit aceloraşi surse, premierul doreşte ca proiectul de buget să fie pus în transparenţă săptămâna viitoare, luni, şi tot săptămâna viitoare, joi, să fie transmis în Parlament spre dezbatere şi adoptare.
Marcel Boloş, discuţie cu deputaţii PNL pe bugetul pe 2024: Banii pentru pensii au fost cuprinşi în buget, urmează o decizie pe majorarea salariilor profesorilor. Va fi anul cu zero creşteri de taxe şi impozite / Florin Roman: Vom vota acest buget
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a avut luni o discuţie cu deputaţii PNL pe bugetul pe 2024, el afirmând că banii pentru pensii, atât majorarea cu inflaţia, la 1 ianuarie, cât şi recalcularea din septembrie, au fost cuprinşi în buget, şi urmează o decizie pe majorarea salariilor profesorilor. Ministrul a precizat că va fi anul cu zero creşteri de taxe şi impozite. La rândul lui, deputatul PNL Florin Roman a declarat că în urma discuţiilor, grupul parlamentar liberal va vota acest buget. ”Bugetul de stat urmează să fie aprobat în parlament până în 22 decembrie”, mai spune Roman.
Marcel Boloş a declarat că au fost discutate liniile mari ale bugetului pentru anul 2024, prima componentă de buget fiind cea cu referire la cheltuielile cu pensiile, atât pe componenta de ajustare a acestora cu inflaţia de la 1 ianuarie cât şi recalcularea de la data de 1 septembrie, pentru prinderea acestor sume în buget, lucru pe care l-a menţionat în cadrul şedinţei, pentru a avea siguranţa surse de finanţare pentru aceste tipuri de cheltuieli. ”Deci, banii pentru ceea ce înseamnă atât ajustarea cât şi recalcularea pensiilor, au fost cuprinşi în proiectul de buget pentru anul 2024”, a spus Boloş la Parlament. El a precizat că al doilea lucru este cel cu privire la drepturile profesorilor şi la ceea ce înseamnă cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat, ”urmând ca să se convină asupra mecanismului de ajustare şi de indexare, sau majorare a salariilor profesorilor, în zilele următoare, şi să aibă din acest punct de vedere o decizie finală”. ”Aici discutăm de impactul bugetar suplimentar pe care l-au generat şi îl generează revendicările profesorilor pentru majorările salariale”, a spus ministrul Finanţelor. Marcel Boloş a mai spus că cel de al treilea lucru discutat cu grupul parlamentar al PNL este cel cu privire la investiţii, mai ales cele din bugetul de stat pentru programul Anghel Saligny, decizia fiind ca acest program să fie susţinut în anul 2024, fiind vorba de proiecte de infrastructură folositoare pentru ceea ce înseamnă comunităţile locale. ”Al patrulea lucru este cel cu privire la Pilonul II de pensii, mai ales solicitarea potrivit căreia să evităm orice discuţii pentru ceea ce înseamnă impozitarea progresivă sau orice tipuri de impozitare a contribuţiei la pilonul 2 de pensii, PNL rămânând un aparator al pilonului 2 de pensii şi al susţinerii tuturor celor care contribuie la Pilonul 2, a mai spus Boloş.
Zile libere 2024. Veste bună pentru bugetari, stau mai mult acasă! Când poate fi recuperat concediul de odihnă neefectuat
El a precizat că ”discuţiile au fost concentrate asupra elaborării bugetului de venituri şi cheltuieli, pe partea de venituri unde anul 2024”. ”Aşa cum se cunoaşte, va fi anul cu zero creşteri de impozite şi taxe, deci va fi un an în care vom beneficia de predictibilitate, pentru ceea ce înseamnă bugetul şi execuţia bugetară şi mediul de afaceri va putea să îşi ia în calcul un plan de afaceri cu elemente de predictibilitate şi stabilitate”, a precizat Boloş. Deputatul PNL Florin Roman a subliniat că ”în urma consultărilor şi discuţiilor cu domnul ministru al finanţelor, au concluzionat câteva componente liberale extrem de importante pentru care vor vota, în unanimitate, acest buget”. Liberalul a precizat pe Facebook că ”ministrul Finanţelor Publice, Marcel Ioan Bolos, a obţinut susţinerea deputatilor liberali pentru votul pe bugetul de stat pe anul 2024, întrucât proiectul prevede cerinţele PNL: Zero taxe şi impozite noi în 2024, solicitare PNL acceptată, continuarea investiţiilor de pe programul naţional liberal “Anghel Saligny”, solicitare PNL acceptată, sumele prevăzute în buget pentru plata pensiilor majorate – solicitare PNL acceptată, bugetate sumele pentru creşterile salariale din educaţie şi finanţarea posturilor pentru medici rezidenţi – solicitare PNL acceptată, PNL rămâne garantul şi gardianul Pilonului II de pensii – solicitare PNL acceptată”. ”Bugetul de stat urmează să fie aprobat în parlament până în 22 decembrie”, mai spune Roman.
Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care să reducă sau să limiteze unele drepturi pentru bugetari. A fost făcut public draftul ordonanței de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
În document se arată că Guvernul are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung, precum şi predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, în scopul menținerii stabilității macroeconomice,
Luând în considerare Recomandarea Consiliului Uniunii Europene din 3 aprilie 2020 în vederea încetării situaţiei de deficit public excesiv din România (2020/C 116/01), potrivit căreia România trebuie să pună în aplicare în mod riguros măsurile necesare pentru corectarea deficitului bugetar excesiv.
Deocamdată nu există niciun consens în Coaliția de guvernare pentru aprobarea proiectului de ordonanță. Acest lucru a fost subliniat de șeful Cancelariei premierului Ciolacu.
Ce conține Draftul Ordonanței de Urgență
„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se arată în proiectul de OUG al guvernului.
Ore suplimentare lucrate de bugetari, plătite cu zile libere
Orele suplimentare efectuate de bugetari vor continua să fie compensate și anul viitor cu zile libere, nu cu bani:
„În anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.”
Excepție fac militarii, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (1) în anul 2024, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017.
Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenită/cuvenit.”
Bugetarii, fără tichete de vacanță
Extrase din document au fost prezentate și la Romania TV, astfel anul viitor nu se vor mai acorda vouchere de vacanță, ci doar tichete de creşă. Lovitura va afecta profiturile HORECA, dar va fi și posibilitate de reducere a tarifelor din turism ”umflate” la maxim de hotelieri.
Se taie retroactiv tichetele de masă! Ce angajaţi trebuie să dea banii înapoi chiar înainte de Sărbători DOCUMENT
„În anul 2024, instituţiile şi autorităţile publice (…) indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.”
De mai mult timp s-a vorbit de voucherele pentru energie care nu se vor mai acorda de anul viitor.
Suma de 1.400 de lei acordată în două tranşe pe parcursul unui an de zile le era de ajutor românilor vulnerabili pentru plata facturilor la energie.
Vor fi tăiate şi voucherele pentru profesori, tichete în valoare de 1.000 de lei.
De asemenea, bonusul pentru pensionari, în valoare de până la 1.000 de lei, va dispărea de anul viitor.
Voucherele şi ajutoarele care se taie din 2024:
– nu se mai dau voucherele pentru profesori (1.000 de lei)
– nu se mai dau voucherele pentru energie (1.400 de lei)
– nu se mai dă bonusul la pensie (între 600 şi 1.000 de lei)
– creşterea contribuţiei la pilonul II la 4,75% se amână până în 2026.
Profesorii vor primi doar 13% creștere salarială de la 1 ianuarie 2024. O altă majorare salarială, înainte de alegerile locale
Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, se pregătește o majorare de 13% a salariilor de bază de la 1 ianuarie 2024 pentru profesori și angajații din Învățământ.
O altă majorare este prevăzută pentru luna august, cu 7%, în condițiile în care în luna septembrie sunt programate alegerile locale.
„Prin derogare de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:
a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, se precizează în proiect.
Procentul anual de creștere ar fi cel anunțat de sindicate: „dacă e să ne gândim la grila per total, cea pe care noi am propus-o, ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor”, a declarat recent preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.