Marcel Ciolacu a făcut precizări importante despre Autostrada Moldovei (A7), despre porțiunea nouă pe care se va putea circula de anul acesta, despre costuri și, evident, despre utilitatea acestui obiectiv de infrastructură. Premierul a spus, la Antena 3 CNN, că anul acesta vor fi dați în folosință peste 130 de kilometri din A7, iar ”restul, anul viitor”.
„Anul acesta cred că se vor da în circulație peste 130 de kilometri. Noi vorbim A7 până la Pașcani, deja a depus Grindeanu (Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor – n.r.) să mergem să legăm Suceava, normal că crește turismul. Nu mai facem opt ore, acum e și aglomerat rău că sunt și utilajele care lucrează la construirea autostrăzii. Va fi o descătușare”, a afirmat premierul.
Ciolacu a vorbit și despre importanța zonală pe care o avea Autostrada Moldovei. „În primul rând, Europa a considerat că autostrada Moldova nu duce nicăieri, de-asta nu a putut nici Ceaușescu străpungerile în Carpați, pentru că duceau spre Rusia. În acest moment, din cauza războiului din Ucraina, România a devenit, din țara periferică, o țară centrală. Noi am mers la Comisie și am explicat foarte clar: nu poți să conectezi Republica Moldova și Ucraina decât prin Moldova. Consecința cea mai dureroasă din România a fost că, neexistând infrastructură, românii au plecat. Cea mai mare migrație e din Moldova. Acolo efectul a fost distrugător – toată plusvaloarea României a plecat. (…) Niciodată în Moldova nu s-a investit cât se investește acum. În sfârșit și-a luat revanșa și Moldova, dar nu e suficient. Avem A8, A8 e legătura între Iași și Târgu Mureș”, a explicat prim-ministrul.
” Legi Moldova de centrul țării, automat vor veni investițiile”
În același context, Marcel Ciolacu este de părere că, din punct de vedere economic, cea mai mare importanță o avea autostrada Bacău-Brașov (A13). ”Din partea mea, economic, cel mai important e A13, Bacău-Brașov. În momentul acela, legi Moldova de centrul țării, automat vor veni investițiile”, a spus premierul.
Prim-minstrul a precizat că A7 va costa, în total, patru miliarde de euro. ”Din ei, două (miliarde – n.r.) trebuie să pun eu de la bugetul de stat, aici e deficitul. Ieri aveam 80 de miliarde investiții, nu a existat în istoria României așa ceva. Am vorbit cu comisarii de resort și le-am explicat: condamnați România dacă nu-mi dați pe șapte ani să nu avem investiții în 2025-2026. Deci Autostrada Moldovei – 130 de kilometri anul ăsta și restul anul viitor, sunt termene până în 2025”, a precizat Marcel Ciolacu.
Premierul a mai subliniat că majoritatea segmentelor de lucru pentru A7 vor fi realizate, în urma licitațiilor, de constructori româneși. ”Cele mai multe loturi sunt câștigate de constructori români și o să vedeți că foarte mulți dintre muncitori s-au întors înapoi în țară, pentru că ei câștigă mai bine la această companie românească, a lui Umbrărescu”.
A7 va lega Ploieștiul de nordul Moldovei și va avea o lungime de peste 300 de kilometri.