OUG care permite DECONTAREA INTEGRALĂ a tratamentului în străinătate al răniţilor de la Colectiv, adoptată de Guvern

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanță de urgență privind plata tratamentului în străinătate al răniților în incendiul de la Colectiv. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a declarat că este prevăzută o sumă "modică" estimată la 90.000 euro pe pacient, dar se permite utilizarea unor fonduri suplimentare atunci când va fi necesar.
Ionela Marcu
25 nov. 2015, 11:10
OUG care permite DECONTAREA INTEGRALĂ a tratamentului în străinătate al răniţilor de la Colectiv, adoptată de Guvern

S-a luat în calcul o sumă modică pe pacient, (…) dar suma poate diferi foarte mult de la caz la caz, de la situație la situație. Ordonanța stabilește sumă modică, dar permite și utilizarea unor fonduri suplimentare atunci când acestea vor fi necesare. Undeva la 90 000 euro pe pacient, este o estimare primară, dacă vreți, pentru perioada 2015-2016, nu este stabilit un deadline. Permite utilizarea bugetului Ministerului Sănătății pentru aceste fonduri, asta este ce vrea această ordonanță„, a explicat Dan Suciu, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, actul normativ asigură cadrul legal pentru plata cheltuielilor pentru persoanele care sunt internate în străinătate.

Această ordonanță de urgență este exclusiv pentru pacienți, aparținătorii vor primi fonduri de la Ministerul Muncii, este altă procedură legislativă. Evident că aici depinde de situația fiecărui pacient. Ce pot să vă spun este că ordonanța acoperă atât pacienții care sunt în spațiul UE, care primesc finanțare pe baza celebrului formular care permite tratamentul în străinătate, în afară de asta prevede ordonanța și cheltuielile suplimentare„, a adăugat Suciu.

El a menționat că premierul a discutat în ședința de Guvern cu reprezentanții Ministerului Muncii și situația aparținătorilor celor răniți în incendiul de la Colectiv, iar aceștia au dat asigurări că nu vor exista întârzieri în plată. Suciu a spus că aceste sume vor fi date aparținătorilor la solicitarea acestora.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, costul tratamentului în străinătate al persoanelor rănite în incendiul din Colectiv va fi decontat integral.

Tratamentul medical acordat în spitalele din străinătate în perioada 2015-2016 persoanelor rănite în incendiul din Clubul Colectiv va fi decontat integral din bugetul Ministerului Sănătății și din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanță de Urgență care extinde cadrul legal actual în sensul că va permite decontarea tratamentului medical acordat în spitalele din străinătate și pentru pacienții răniți în Clubul Colectiv al căror tratament nu putea fi decontat în baza Formularului 112 (fie sunt tratați în spitale din state care nu aparțin UE sau Spațiului Economic European, fie nu au asigurări de sănătate)”, menționează Executivul.

Sursa citată precizează că, astfel, toate persoanele rănite în incendiul din 30 octombrie din Clubul Colectiv, care își continuă tratamentul început în România în unități medicale din străinătate, vor beneficia de plata tratamentului fie din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (prin Formularul 112), fie de la bugetul Ministerului Sănătății.

Lista persoanelor rănite, inclusiv detalii legate de identificarea lor, se va întocmi de către Ministerul Sănătății. Plata tratamentelor medicale se efectuează direct în contul unității sanitare din străinătate. De asemenea, în baza actului normativ adoptat astăzi, se va plăti, de la bugetul Ministerului Sănătății, contribuția personală a pacienților stabilită conform legislației naționale a statelor în care se acordă tratament medical de către unitățile medicale din străinătate, precum și transportul medical specializat. Plata se va face la solicitarea persoanei rănite, a unui membru al familiei acestuia sau oricărei alte rude sau persoane care își asumă responsabilitatea conform unei declarații pe proprie răspundere„, a precizat Guvernul.

Conform comunicatului, cererea va fi însoțită de copia actului de identitate al persoanei rănite și al însoțitorului dacă solicitarea este întocmită de acesta; documente de plată și medicale emise de către unitățile sanitare din care să rezulte contravaloarea tratamentului medical acordat, inclusiv contribuția personală a rănitului stabilită în conformitate cu legislația națională a statelor în care se acordă tratament medical, după caz, numele rănitului și elementele de identificare ale acestuia, contul bancar al unității sanitare și perioada de tratament medical, precum și documente emise de către unitățile sanitare privind transferul în alte unități sanitare, după caz.

De asemenea, cererea va fi însoțită și de declarația pe propria răspundere a rănitului/ însoțitorului prin care își asumă faptul că nu beneficiază de acoperirea integrală sau parțială a cheltuielilor solicitate din alte surse. În situația în care aceste cheltuieli au fost suportate parțial din alte surse, în declarația pe proprie răspundere se menționează cuantumul sumei de care a beneficiat și suma care urmează a fi suportată de la bugetul de stat.

Metodologia de decontare, modelul cererii și al declarațiilor pe proprie răspundere se aprobă prin ordin al ministrului Sănătății, în termen de 30 de zile de la dată intrării în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență„, indică Executivul.

În prezent sunt internate pentru tratament în clinici din străinătate 29 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv.

Citeşte şi: Cioloş: Ministerul Sănătăţii pregăteşte un program pentru victimele cu arsuri. Drama României e că pierde bani UE

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Probleme Tehnice pentru un Avion Ryanair care S-a Întors la Otopeni după Decolare. Procedura de Urgență a fost Declanșată
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?