„S-a luat în calcul o sumă modică pe pacient, (…) dar suma poate diferi foarte mult de la caz la caz, de la situație la situație. Ordonanța stabilește sumă modică, dar permite și utilizarea unor fonduri suplimentare atunci când acestea vor fi necesare. Undeva la 90 000 euro pe pacient, este o estimare primară, dacă vreți, pentru perioada 2015-2016, nu este stabilit un deadline. Permite utilizarea bugetului Ministerului Sănătății pentru aceste fonduri, asta este ce vrea această ordonanță„, a explicat Dan Suciu, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, actul normativ asigură cadrul legal pentru plata cheltuielilor pentru persoanele care sunt internate în străinătate.
„Această ordonanță de urgență este exclusiv pentru pacienți, aparținătorii vor primi fonduri de la Ministerul Muncii, este altă procedură legislativă. Evident că aici depinde de situația fiecărui pacient. Ce pot să vă spun este că ordonanța acoperă atât pacienții care sunt în spațiul UE, care primesc finanțare pe baza celebrului formular care permite tratamentul în străinătate, în afară de asta prevede ordonanța și cheltuielile suplimentare„, a adăugat Suciu.
El a menționat că premierul a discutat în ședința de Guvern cu reprezentanții Ministerului Muncii și situația aparținătorilor celor răniți în incendiul de la Colectiv, iar aceștia au dat asigurări că nu vor exista întârzieri în plată. Suciu a spus că aceste sume vor fi date aparținătorilor la solicitarea acestora.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, costul tratamentului în străinătate al persoanelor rănite în incendiul din Colectiv va fi decontat integral.
„Tratamentul medical acordat în spitalele din străinătate în perioada 2015-2016 persoanelor rănite în incendiul din Clubul Colectiv va fi decontat integral din bugetul Ministerului Sănătății și din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanță de Urgență care extinde cadrul legal actual în sensul că va permite decontarea tratamentului medical acordat în spitalele din străinătate și pentru pacienții răniți în Clubul Colectiv al căror tratament nu putea fi decontat în baza Formularului 112 (fie sunt tratați în spitale din state care nu aparțin UE sau Spațiului Economic European, fie nu au asigurări de sănătate)”, menționează Executivul.
Sursa citată precizează că, astfel, toate persoanele rănite în incendiul din 30 octombrie din Clubul Colectiv, care își continuă tratamentul început în România în unități medicale din străinătate, vor beneficia de plata tratamentului fie din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (prin Formularul 112), fie de la bugetul Ministerului Sănătății.
„Lista persoanelor rănite, inclusiv detalii legate de identificarea lor, se va întocmi de către Ministerul Sănătății. Plata tratamentelor medicale se efectuează direct în contul unității sanitare din străinătate. De asemenea, în baza actului normativ adoptat astăzi, se va plăti, de la bugetul Ministerului Sănătății, contribuția personală a pacienților stabilită conform legislației naționale a statelor în care se acordă tratament medical de către unitățile medicale din străinătate, precum și transportul medical specializat. Plata se va face la solicitarea persoanei rănite, a unui membru al familiei acestuia sau oricărei alte rude sau persoane care își asumă responsabilitatea conform unei declarații pe proprie răspundere„, a precizat Guvernul.
Conform comunicatului, cererea va fi însoțită de copia actului de identitate al persoanei rănite și al însoțitorului dacă solicitarea este întocmită de acesta; documente de plată și medicale emise de către unitățile sanitare din care să rezulte contravaloarea tratamentului medical acordat, inclusiv contribuția personală a rănitului stabilită în conformitate cu legislația națională a statelor în care se acordă tratament medical, după caz, numele rănitului și elementele de identificare ale acestuia, contul bancar al unității sanitare și perioada de tratament medical, precum și documente emise de către unitățile sanitare privind transferul în alte unități sanitare, după caz.
De asemenea, cererea va fi însoțită și de declarația pe propria răspundere a rănitului/ însoțitorului prin care își asumă faptul că nu beneficiază de acoperirea integrală sau parțială a cheltuielilor solicitate din alte surse. În situația în care aceste cheltuieli au fost suportate parțial din alte surse, în declarația pe proprie răspundere se menționează cuantumul sumei de care a beneficiat și suma care urmează a fi suportată de la bugetul de stat.
„Metodologia de decontare, modelul cererii și al declarațiilor pe proprie răspundere se aprobă prin ordin al ministrului Sănătății, în termen de 30 de zile de la dată intrării în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență„, indică Executivul.
În prezent sunt internate pentru tratament în clinici din străinătate 29 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv.