„Este a treia situatie de criza care apare de cand am eu acest mandat. Sunt lucruri care vin din spate, sunt lucruri care arata disfunctionalitati in sistemul de sanatate. In ultimii 6-7 ani am avut cel putin 10 ministri la Sanatate, care s-au succedat. E clar ca in astfel de situatii nu ai cum sa faci o reforma. Pe mine ma intereseaza sa gasim solutii la problema care s-a iscat, sa clarificam lucrurile acolo, legat de acesti dezinfectanti. Trebuie sa facem lucrul acesta respectand legislatia si, cum v-am spus, nu ma multumeste legislatia, pentru ca de multe ori nu ne lasa sa facem lucrurile pana la capat. O sa modificam legislatia, daca va fi cazul. V-am dat exemplu cu acel institut de cercetare care ar putea sa faca testari in Romania, si care nu este acreditat. O sa facem aceasta acreditare rapid, dar pana atunci, o sa facem, oricum, testele„, a declarat Dacian Cioloş.
Oficialul a mai spus că în sistemul de sănătate sunt şi probleme de legislatie, dar şi probleme legate de responsabilitatea si responsabilizarea managerilor de spitale.
„Am cerut ministerului Sanatatii masuri pe termen scurt. Am trimis si corpul meu de control pentru a clarifica lucrurile si pentru a putea lua decizii cat mai repede. Vreau sa folosim urmatoarele sase luni si pentru a lua si alte tipuri de masuri structurale, care chiar daca nu o sa reformeze sistemul de sanatate, cel putin sa scoata la lumina probleme„, a adaugat Ciolos.
Premierul a dat asigurări că tratează cu seriozitate criza din spitale. „Inteleg foarte bine ingrijorarile oamenilor. Vreau sa ii asigur pe toti ca nu o sa ascund nimic, ca nu privesc cu superficialitate aceasta problema. Am intentia, de saptamana viitoare, sa formez un grup de oameni care cunosc bine sistemul, unii din sistem, altii din afara sistemului, pentru a avea o intelegere cat mai precisa a ceea ce se poate face in sase luni„, a mai declarat premierul.
Dacian Cioloş a precizat că va lua orice măsură pentru rezolvarea problemelor din sistemul de sănătate, însă, deocamdată, nu consideră că schimbarea oamenilor reprezintă o soluţie.
„Nu exclud nicio masura, dar in momentul de fata nu cred ca schimbari de oameni pot sa rezolve problemele sistemice. Daca va fi cazul, si cand va fi cazul, voi lua orice masura, dar acum ma intereseaza sa gasim solutii la problemele care sunt acolo si sa scoatem la lumina alte probleme. Cum poti sa faci o reforma, cand la fiecare luna mai pare cate o criza, cate un scandal„, a conchis Ciolos.
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat, miercuri, că, dintre cele 3.526 de teste de sanitaţie efectuate la nivel naţional pentru produsele Hexi Pharrma, doar 5 la sută sunt neconforme, apreciind că, în acest moment, pacienţii din spitale sunt în siguranţă.
Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare.
Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.
În urma acestor relatări, Parchetul General a început o anchetă, iar ministrul Sănătăţii a dispus un control la spitale.