Cioloş: 55.000 de controale în domeniul silvic în trei luni, soldate cu 1.000 de dosare penale

Premierul Dacian Cioloș a declarat, înaintea şedinţei de Guvern de miercuri, că, în perioada august-octombrie, au fost desfășurate circa 55.000 de controale în domeniul silvic, care s-au soldat cu aproape 1.000 de dosare penale.
Iulian Tudor
02 nov. 2016, 10:12
Cioloş: 55.000 de controale în domeniul silvic în trei luni, soldate cu 1.000 de dosare penale

UPDATE Vezi mai jos declarația completă susținută de premierul Dacian Cioloș la începutul ședinței de guvern:

„Probabil vă amintiți în vară am spus că intenționăm să luăm niște măsuri pentru a ține sub control tăierile ilegale de masă lemnoasă. După ce primisem mai multe semnale de îngrijorare privind acest proces am cerut miniștrilor de resort un set de măsuri care să reducă aceste activități ilegale din domeniul silvic. Știți că între timp am venit și cu anumite modificări legislative, dar atunci, la mijlocul lui august, am cerut în primul rând Ministerului de Interne, împreună cu Ministerul Mediului și cu ANAF să declanșeze un proces de controale complex și coordonat pe toată filiera industriei lemnului, de la tăieri și până la comercializare, să controlăm legalitatea exploatării și circulației masei lemnoase.

Acest control început la mijlocul lui august s-a finalizat la sfârșitul lui septembrie, dar am cerut să fie prelungit și în luna octombrie și acum, la sfârșitul lunii octombrie, putem trage câteva concluzii, și vă dau doar câteva cifre. Au fost desfășurate circa 55 de mii de controale, care s-au terminat cu aproape 1.000 de dosare penale; au fost descoperite peste 2.500 de infracțiuni, foarte multe pe Codul Silvic și s-au dat circa 60 de mii de amenzi. De asemenea, s-au confiscat circa 50 de mii de metri cubi de material lemnos, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât într-o perioadă normală de controale. Deci aceste controale intensificate au arătat că într-adevăr sunt probleme, care vor trebui clarificate, cum spuneam, și prin modificarea legislației, pentru mai multă vigoare din partea legii, dar și cu o activitate mai intensă și în perioada următoare de controale.

Aș dori, deci, să continuăm acest mod de lucru și în lunile următoare, cu această coordonare între Ministerul de Interne și Ministerul Mediului, în primul rând, sigur ANAF continuă să-și facă treaba pe partea care ține de responsabilitatea lor, dar această coordonare între Ministerul de Interne și Garda Forestieră pare să dea rezultate.

Pe de altă parte, o să rog Ministerul Mediului să vină cât mai rapid cu clarificări chiar legislative, dacă este nevoie, pentru a ne asigura că putem pune la dispoziție cantități suficiente de lemn de foc pentru populație, pentru că se pare că unul din rezultatele acestor controale intense este că dacă în trecut o parte din lemnul de foc care se asigura se pare că provenea și din surse ilegale, acuma datorită acestor controale sau și datorită acestor controale a scăzut disponibilitatea de pe piața a lemnului de foc, și atunci aș vrea să luăm măsurile legale necesare pentru a crește această disponibilitate”, a spus Dacian Cioloş. 

––––––––––––––––––––––––––

„În vară, am spus că intenționăm să luăm niște măsuri pentru a ține sub control tăierile ilegale de masă lemnoasă, după ce primisem mai multe semnale de îngrijorare privind acest proces. Am cerut miniștrilor de resort un set de măsuri care să reducă aceste activități ilegale din domeniul silvic. (…) Am cerut MAI, împreună cu Ministerul Mediului și cu ANAF, să declanșeze un proces de controale complex și coordonat pe toată filiera industriei lemnului — de la tăieri și până la comercializare, să controlăm legalitatea exploatării și circulației masei lemnoase. (…) Au fost desfășurate circa 55.000 de controale care s-au terminat cu aproape 1.000 de dosare penale. Au fost descoperite peste 2.500 de infracțiuni, foarte multe pe Codul silvic, și s-au dat circa 60.000 de amenzi. De asemenea, s-au confiscat circa 50.000 de metri cubi de material lemnos”, a declarat Dacian Cioloș.

În plus, premierul a cerut Ministerului Mediului să vină cât mai rapid cu clarificări, inclusiv legislative, pentru a se putea asigura punerea la dispoziția populației a unor cantități suficiente de lemn de foc.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'