„Avem o dată soluţia aceasta a mobilizării resurselor bugetare până în 2020, limitate aşa cum sunt, şi să vedem ce putem face cu ele şi să gândim o lege pe patru ani pornind de la un nivel de salariu minim şi de acolo în sus să vedem ce şi unde putem reechilibra lucrurile sau o altă abordare la care ne gândim la fel foarte serios. În măsura în care considerăm că nu putem pune pe masă un proiect de lege al salarizării bugetare realist multianual, cu şanse de aplicare, să vedem ce putem face în anul care vine, cu resursele pe care ştim că le putem mobiliza prin proiectul de buget pe care îl vom propune şi să venim cel puţin cu această primă fază a reechilibrării, urmând să gândească viitorul Guvern, viitorul Parlament, în funcţie de ce îşi asumă şi din punct de vedere al politicii bugetare, o continuare a acestei abordări”, a spus Cioloş la întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România.
Premierul a adăugat că s-a întârziat prezentarea acestui proiect întrucât actualul Guvern a considerat că abordarea Executivului anterior în privinţa creşterilor salariale nu era realistă din punct de vedere al resurselor bugetare.
„Multă lume se întreabă de ce am tot prelungit prezentarea acestui proiect de lege. Pentru că ceea ce noi am moştenit în Guvern, ceea ce a fost lucrat de Guvernul precedent în anul trecut, noi am considerat că din punct de vedere bugetar nu este aplicabil. Ambiţia proiectului respectiv era mult dincolo de ceea ce bugetul poate să susţină în anii următori, până în 2020. Nu vorbesc despre utilitatea unei astfel de legi, pentru că avem nevoie de o lege care să ducă la o reechilibrare şi chiar la o regândire a sistemului de salarizare a funcţiei publice, dar n-aş vrea să venim cu un proiect de lege pe care să-l adoptăm şi să aibă soarta proiectului de lege din 2010, care (…) nu a fost aplicat”, a arătat prim-ministrul, conform Agerpres.
Orice propunere legislativă va fi făcută, în opinia sa, „ea va merge în sensul unor creşteri ale salariilor pentru anumite categorii tocmai pentru a asigura această reechilibrare”.