Prim-ministrul a făcut aceste afirmaţii, marţi, în cuvântarea susţinută la prezentarea raportului anual al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
„Aţi cunoscut un proces de restructurare, de modernizare, sunteţi încă în acest proces de restructurare şi de modernizare şi deja în ultima vreme aţi demonstrat că, folosind aceste instrumente moderne pe care le aveţi la dispoziţie, cu competenţă şi cu onestitate vă puteţi face treaba. E un proces de reformă care trebuie să continue, şi acesta a fost mesajul pe care l-am transmis şi domnului preşedinte, că această reformare a ANAF trebuie să se clădească pe acei piloni, pe acei oameni din structură care înţeleg să-şi facă treaba în mod cinstit, onest, transparent, fără să abuzeze de o putere pe care o au, dar fără să închidă ochii sau să fie prea flexibili atunci când, reprezentând o instituţie a statului, trebuie să fie în măsură să ia decizii şi să tranşeze„, a afirmat Dacian Cioloş, potrivit Mediafax.
Şeful Executivului a subliniat faptul că ANAF trebuie să fie totodată şi un partener al mediului de afaceri.
„ANAF-ul trebuie să fie şi un partener, în primul rând un partener al mediului economic, al mediului de afaceri, pentru că, în general, statul şi bugetul statului depind foarte mult de modul cum sectorul economic se dezvoltă, de modul cum sectorul economic îşi face treaba, şi asta nu trebuie să uităm niciodată, că noi toţi, cei care lucrăm în funcţia publică, o facem folosind banii contribuabililor. Asta înseamnă nu doar că trebuie să cheltuim banii contribuabilor într-un mod cât mai eficient, dar trebuie să învăţăm din ce în mai mult să fim transparenţi şi în modul în care colectăm banii contribuabililor, şi în modul în care îi cheltuim. Şi, din acest punct de vedere, ANAF-ul joacă un rol central, pentru că sunteţi în prima linie în contact cu contribuabilii, atunci când colectaţi aceste taxe, impozite, care sunt obligaţii ale celor care îşi desfăşoară activitatea economică în România, obligaţii nu faţă de o persoană sau alta, ci obligaţii faţă de stat şi faţă de societate„, le-a spus şeful Executivului celor prezenţi la raportul anual al ANAF.
El a adăugat că ANAF are toate atuurile să poată să fie considerat unul din promotorii unei administraţii publice româneşti moderne şi eficiente.
„Şi noi, toţi cei care lucrăm în administraţia publică, avem obligaţii faţă de stat, faţă de societate, faţă de contribuabil, să spunem şi în ce fel colectăm aceste taxe şi în ce fel le utilizăm. Deci, din acest punct de vedere, tot acest proces în care vă aflaţi de predictibilitate a modului în care vă faceţi treaba pentru ca cei care plătesc taxe să înţeleagă modul în care acest lucru se întâmplă într-un mod cât mai clar, de predictibilitate, de transparenţă a modului în care vă desfăşuraţi activitatea, de simplificare birocratică, toate acestea sunt elemente ale reformei în cadrul ANAF, care trebuie să continue. Şi veţi avea din acest punct de vedere tot sprijinul Guvernului„, le-a spus premierul lucrătorilor ANAF prezenţi în sală.
El şi-a arătat mulţumirea faţă de procesul de modernizare a activităţii ANAF care, în opinia sa, are efecte pozitive.
„Procesul de modernizare arată deja rezultate nu doar legat de modul în care mediul economic percepe ANAF, chiar dacă aici mai sunt încă anumite lucruri care pot fi îmbunătăţite, dar comportamentul dvs, fermitatea şi claritatea, atunci când trebuie să aplicaţi legea, sunt lucruri care vor duce la creşterea încrederii cetăţenilor în activitatea dvs. Pe de altă parte, tot acest proces de transparentizare, de obiectivare a activităţii dvs prin informatizare va duce nu doar la reducerea costurilor activităţii administrative pe care o desfăşuraţi, dar va duce mai ales la creşterea gradului de încredere. Şi am semnale din acest punct de vedere clare din mediul economic că faptul de a continua pe această cale a informatizării va duce la predictibilitate în ceea ce faceţi şi, cu siguranţă, va duce şi la creşterea eficienţei activităţii dvs. Cred că este important să înţeleagă toată lumea că ANAF nu este un organ represiv, ci este un partener şi trebuie să fie un partener al mediului de afaceri, un partener care acţionează pe baza unor reguli foarte clare, reguli care sunt stabilite de legiuitor„, le-a spus Cioloş celor prezenţi.
El a arătat că ANAF aplică legea şi o aplică având la capătul firului oameni care sunt în contact cu mediul de afaceri, iar aceasta înseamnă că „acest grad de umanism sau de umanitate” corelat cu „fermitate în aplicarea legii” ar trebui să întărească încrederea în instituţie şi să ducă la dezvoltarea unui parteneriat între ANAF şi mediul de afaceri.
Dacian Cioloş şi-a exprimat speranţa că activitatea ANAF va continua să se îmbunătăţească ceea ce va duce la o creştere a gradului de colectare, mai ales prin reducerea evaziunii fiscale.
„Aveţi instrumente şi aţi demonstrat că sunteţi eficienţi din acest punct de vedere şi cred că acest lucru, îmbunătăţirea colectării, reducerea evaziunii fiscale, prin modul în care acţionaţi(…). Mi se pare semnificativ faptul că gradul de conformare voluntară la plată a crescut semnificativ şi sper să putem îmbunătăţi şi în continuare acest grad de conformare şi din punct de vedere al numărului celor care se conformează voluntar, dar şi din punct de vedere al volumului taxelor şi obligaţiilor care sunt plătite prin această conformare voluntară. Este important să aveţi o abordare echilibrată în mediul de afaceri, atât asupra micilor contribuabili, cât mai ales asupra marilor contribuabili„, le-a spus premierul lucrătorilor ANAF participanţi la prezentarea raportului.
În final, premierul le-a recomandat comisarilor ANAF să continue să colaboreze cu acele instituţii ale statului care aplică legea pentru a avea şi sprijinul acelora, dar a cerut şi ANAF să acord sprijin instituţiilor respective.