„Sigur că ar fi fost probabil mai ușor și mai simplu să fi alocat toți banii respectivi de la buget, să o cumpărăm și să închidem un subiect, să o punem într-un muzeu și să poată fi văzută liber de români. Ne-am dorit însă ca dincolo de participarea statului (…) am vrut să creăm oportunitatea pentru ca românii, individual, să își asume în măsura în care doresc, paternitatea acestei opere de artă și, în felul acesta, să dezvoltăm un spirit comunitar care pornește de la asumarea individuală a unor valori care sunt fundamentale pentru noi ca nație”, a declarat Dacian Cioloș la o întâlnire cu membri comunității românești din New York, potrivit Agerpres.
Întâlnirea a avut loc la o galerie de artă și a avut ca principal subiect campania desfășurată pentru achiziția „Cumințeniei Pământului”. Premierul a insistat asupra faptului că nu este neapărat important ce sumă se strânge, cât mai ales faptul că, prin acest gest, românii devin conștienți de valorile pe care le au de apărat și susținut mai departe.
„Am vrut să creăm această oportunitate într-o perioadă în care România și noi ca și neam, ca și popor, avem nevoie mai mult ca oricând de lucruri care să ne unească, pentru că găsim foarte ușor, zilnic, lucruri care să ne dezbine mai mult sau mai puțin, dar avem nevoie de lucruri care să ne unească și care să ne arate că împreună putem să ducem până la capăt un proiect și apoi altul și altul. Am lansat această subscripție publică (…) — și nu vreau să se simtă nimeni obligat să facă lucrul acesta — pentru că nu este o obligație, este o chestiune de asumare, la urma urmei și de aceasta până la urmă nici nu este atât de important câți bani se adună, ci faptul că prin acest gest ne asumăm fiecare individual prin conștiința noastră, să facem fiecare un efort pentru ca împreună ca și comunitate să progresăm și să devenim conștienți de valorile pe care le avem de apărat de susținut și de dus mai departe”, le-a spus Dacian Cioloș celor circa 150 de români și americani prezenți la întâlnire.
Alături de premierul Dacian Cioloș au mai fost prezenți ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ambasadorul României în SUA, George Maior, și ambasadorul României la Misiunea Permanentă pe lîngă ONU, Ion Jinga.
CITEŞTE ŞI: Ministrul Culturii, despre achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului”: O soluţie inteligentă va fi găsită