„N-ar trebui să fie nicio controversă aici într-un stat democratic în care Constituţia spune clar care sunt prerogativele fiecărei puteri în stat Şi am respectat lucrul ăsta cât am fost prim ministru. Preşedintele are o prerogativă clară legată de politica externă, deci cred că, din câte înţeleg din declaraţiile domnului preşedinte, domnul preşedinte nu a fost consultat. Sigur că Guvernul are şi marja lui de libertate de a lua anumite decizii, dar pe aceste subiecte legate de politică externă, subiecte sensibile în care preşedintele este şi un factor de asigurare a continuităţii, pentru că doamna Dăncilă abia ce a venit premier – au mai fost câţiva în urma dânsei – de când subiectul ăsta se află pe agendă. Şi mi se pare cel puţin nefiresc, şi asta îmi ridică semne de întrebare, de ce nu a fost consultat preşedintele pe acest subiect”, a declarat Cioloş la Digi FM.
Potrivit acestuia, dincolo de aceste aspecte, subiectul este unul sensibil la nivel internaţional, care nu vizează doar relaţia României cu Israelul, „ci riscă să afecteze poziţionarea României în cadrul unor instituţii internaţionale şi poate chiar decredibilizarea României vizavi de anumiţi parteneri, pentru că preşedintele a luat o anumită poziţie – cel care e în măsură să facă lucrul acesta”.
„Iar Guvernul din aceeaşi ţară vine cu o altă decizie, o decizie luată iar aşa pe apucate şi am impresia pe picior, în secret, fără să fi fost o dezbatere publică pe acest subiect sau fără măcar să fi fost o informare legată de intenţia guvernului de adopta acest memorandum”, a completat fostul premier.
Preşedinţia a reacţionat după declaraţia de joi seară a liderului PSD Liviu Dragnea, care a anunţat un memorandum semnat de guvern privind mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Klaus Iohannis l-a informat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, în ianuarie 2018, că România nu va face o astfel de mutare până când conflictul israeliano-palestinian nu se va încheia printr-un acord de pace, cu înfiinţarea a două state.