Dacian Cioloş a declarat, luni, la Galaţi, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că speră ca lupta împotriva corupţiei să nu fie afectată după revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, afirmând că aceasta a făcut lucruri minunate.
”Eu sper să nu afecteze (n.r. – lupta anticorupţie) pentru că eu ştiu că la DNA sunt mulţi oameni verticali, profesionişti care sper eu să nu se lase intimidaţi şi vreau să le transmit şi un mesaj cu ocazia aceasta să ştie că şi oameni din stradă, dar şi forţe politice, sunt alături de ei ca să îşi facă treaba în mod independent şi profesionist, aşa cum au facut-o şi până acum. Laura Codruţa Kovesi a făcut lucruri minunate pentru ca lupta împotriva corupţie în România să fie consolidată, să fie un exemplu pentru multe ţări din Europa şi din afara Europei şi vreau să-i mulţumesc şi pe această cale pentru ceea ce a făcut acolo şi pentru că a rămas demnă până la capăt. Însă sunt convins şi cred că e important să demonstrăm că lupta împotriva corupţiei din România nu depinde doar de un om şi că avem instituţii deja puternice care nu pot fi intimidate de decidenţi politici cărora le e frică de instituţii puternice şi care încearcă să le decimeze”, spus Cioloş, întrebat dacă revocarea Laurei Codruţa Kovesi ar putea afecta lupta împotrovia coprupţiei, transmite News.ro.
El a mai spus că este important ca lupta anticorupţie să continue, ca modificările Codului Penal şi Codului de Procedură Penală să nu poată fi puse în practică, iar instrumentul legal în acest scop este declanşarea unui refendum.
”Cred că e important în continuare să arătăm celor care atacă justiţia că nu sunt într-un sat fără câini, cred că nu e totul pierdut pentru ca modificările codului penal şi codului de procedură penală care au fost operate să nu ajungă să fie aplicate, mi se pare esenţial acest lucru şi trebuie să ne mobilizăm ca să putem asigura aceasta. am discutat şi cu colegi de la usr şi din organizaţiile civice despre ce am putea face în perioada următoare pentru ca acest lucru să se întâmple şi anume să putem opri punerea în practică a acestor modificări a Codului Penal si Codului de Procedură Penală, şi cred că e important să ne gândim foarte serios în ce mod putem declanşa un referendum pentru ca oamenii să poată să vină şi să spună ce părere au despre modul în care decurge sau nu lupta impotriva coruptiei în românia, nu doar ieşind în stradă disperaţi şi frustraţi , ci folosind şi instrumente constituţionale şi legale şi cred că refendumul ar fi un astfel de instrument, iar dacă cei care spun că şi ei luptă împotriva corupţiei o fac într-adevăr, nu văd de ce le-ar fi frică de un astfel de instrument”, a mai afirmat Cioloş.
Cioloş a mai spus, referitor la situţia din prezent din România, că el consideră că ”sunt ultimele zvâcniri ale celor care de un an şi jumătate au o problemă cu justiţia”.
”Important este ce vom face de acum înainte pentru că eu consider că sunt ultimele zvâcniri ale celor care de un an şi jumătate au o problemă cu justiţia şi încearcă să încalce justitiţia, sunt ultimele zvâcniri şi e important este să mergem în apărarea justiţiei în continuare. Sunt convins că sunt foarte mulţi oameni de bun simţ în România, sunt unii care se exprimă vizavi de ceea ce se întâmplă şi sunt unii care reprimă din diferite motive sentimentele şi senzaţiile pe care le au, dar care sunt în aceeasi stare de disperare vizavi de ceea ce se întâmplă şi mi se pare important să dăm semnalul clar că toţi oamenii aceştia nu sunt singuri şi că există în România o alternativă capabilă să facă lucrurile drept, cinstit, transparent, onest şi profesionist”, a mai spus Cioloş.
Dacian Cioloş participă, luni, la Galaţi, la o dezbatere intitulată ”Galaţi, Moldova, România, încotro?” din cadrul consultării naţionale “Întrebăm România Împreună”.
Evenimentul de la Galaţi este organizat de Platforma România 100 împreună cu comunităţile locale RO100 Galaţi şi RO100 Curăţăm Galaţiul.