Cioloş, despre Ziua asistenţei umanitare: România aduce un omagiu celor care contribuie la atenuarea efectelor crizelor umanitare

România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenței umanitare - neutralitatea, independența, imparțialitatea, a transmis premierul Dacian Cioloș, vineri, de Ziua mondială pentru asistență umanitară.
Filip Stan
19 aug. 2016, 11:38
Cioloş, despre Ziua asistenţei umanitare: România aduce un omagiu celor care contribuie la atenuarea efectelor crizelor umanitare

„Într-un context geopolitic marcat de crize, România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenței umanitare: umanitatea, neutralitatea, independența și imparțialitatea și își asumă contribuții concrete în procesul de împărțire echitabilă a responsabilității statelor în sfera umanitară”, spune Cioloș, într-un comunicat.

Conform sursei citate, Guvernul salută Ziua mondială pentru asistență umanitară, marcată vineri la nivel internațional, și aduce un omagiu celor care contribuie la atenuarea efectelor crizelor umanitare din lume.

Executivul precizează că participarea României la Summitul Umanitar Mondial, organizat în premieră, la inițiativa secretarului general al ONU, pentru a îmbunătăți acțiunea umanitară la nivel global, desfășurat la Istanbul în perioada 23 — 24 mai, a confirmat angajamentele țării noastre în ceea ce privește agenda umanitară la nivel global. România a fost reprezentată la Summitul de la Istanbul de către o delegație condusă de Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, se spune în comunicat.

Conform Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN OCHA), la 31 iulie, existau 96,9 milioane de oameni afectați de crize umanitare, în peste 40 de state ale lumii. Bugetul estimat necesar pentru acoperirea nevoilor de asistență umanitară în 2016 este de 21,9 miliarde de dolari, fiind finanțat până în prezent în proporție de 33%, se arată în comunicat.

Data de 19 august a fost aleasă, prin rezoluția Adunării Generale a ONU A/RES/63/139 din 2008, pentru a comemora atacul terorist din 2003 asupra sediului misiunii de asistență a ONU din Bagdad, soldat cu moartea a 22 de persoane, inclusiv Sergio Vieira de Mello, Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU pentru Irak, și rănirea a peste 100.

Ziua mondială pentru asistență umanitară are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a publicului larg cu privire la importanța activității umanitare și a cooperării internaționale în acest domeniu.

Potrivit Guvernului, în 2016, Ministerul Afacerilor Externe a acordat 375.000 euro sub formă de asistență umanitară pentru atenuarea efectelor generate de conflictul sirian asupra copiilor din această țară și asupra refugiaților sirieni aflați pe teritoriile statelor învecinate Siriei.

Totodată, în perioada 2014 — 2016, România a acordat asistență umanitară de aproximativ 2 milioane de euro, unui număr de 12 state aflate în diverse situații de criză precum: conflictele din Siria și Irak, conflictul din estul Ucrainei, cutremurul din Nepal, inundațiile din Serbia și Bosnia-Herțegovina, epidemia virusului Ebola, precizează Executivul.

De asemenea, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România acordă ajutor umanitar și prin intermediul bugetului european, se mai spune în comunicatul citat.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Horoscop Mihai Voropchievici. Gemenii, Balanțele și Vărsătorii trebuie să știe asta!
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Anul începe cu un coșmar pentru șoferi. Îi vor ustura buzunarele
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
Cine a fost de vină în cumplitul accident de pe E85? Constantin, Teodora și Sofia au murit cu zile
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Cătălin Drulă Acuză Scumpirea Biletelor la Metrorex: Reformele Din 2021 „Îngropate”
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă