„Am vrut să facem un dialog cu reprezentanții LAPAR din toate județele unde au filiale și să dezbatem chestiunile cu care se confruntă și pe care Guvernul le poate rezolva. Nu s-au cerut bani mai mulți. S-au cerut, în general, proceduri mai puține, mai clare, s-a cerut simplificare. Discuțiile au fost în jurul chestiunilor legate de riscul de secetă și irigații. Domnul ministru Irimescu a venit cu explicațiile legate de stadiul proiectelor de irigații și propunerile pe noi le avem și pentru a compensa parțial pierderi datorate secetei. Am discutat și despre soluții pe termen lung, anume crearea unui fond mutual cu sprijinul PNDR și cu participarea fermierilor care în anii următori ar putea să rezolve mai simplu astfel de riscuri de calamități naturale”, a spus Dacian Cioloş la finalul discuțiilor cu membrii Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), potrivit Agerpres.
Potrivit lui Cioloș, s-a discutat și despre subvenții și stadiul plăților în agricultură, dar și despre pagubele produse de animalele sălbatice de pe domeniile de vânătoare.
„Am discutat și de câteva chestiuni legate de Ministerul Mediului, la care încă nu avem răspunsuri complete, cum ar fi pagubele realizate de animalele sălbatice din domeniile de vânătoare. Administratorii domeniilor de vânătoare au anumite obligații, dar trebuie să găsim mijloacele pentru ca aceștia să și le asume”, a explicat Cioloș.
La rândul său, președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a spus că așteaptă sprijinul premierului și al Ministerului Mediului pentru înlăturarea pagubelor provocate de porcii mistreți care distrug culturile de porumb.
„O altă problemă discutată a fost distrugerea culturilor de porumb de porcii mistreți. Îmi pare rău că nu am avut un răspuns concret și am fost trimiși la lege, ca și cum legea nu este dată tocmai pentru a reglementa o necesitate. Eu sper ca și cu ajutorul premierului și cu insistențele noastre la Mediu să intrăm în normalitate. E un fenomen, au ajuns porcii să facă concurență la secetă în ceea ce înseamnă distrugerea culturilor de porumb. E vorba de porcul mistreț”, a precizat Baciu.